Европейската комисия, Европейският парламент и посолствата на страните от ЕС ще бъдат уведомени за „безпрецедентния натиск“ върху прокуратурата от страна на президента Румен Радев.

Това обяви главният прокурор Иван Гешев в изявление в Съдебната палата, обграден от заместниците си, ръководители на апелативни, окръжни и районни прокуратури, както и на членове на Висшия съдебен съвет. Повод за изявлението му е снощният протест, в който се включи и президентът Румен Радев.

„Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си. От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт, от прокуратурата“, каза Радев снощи пред протестиращите.

Днес Гешев каза, че повече няма да се обръща към него с президент, защото се е превърнал в „обикновен политик от прехода“.

„Ще уведомим нашите европейски партньори от Европейската комисия, Европейския парламент и посолствата на страните-членки от ЕС за безпрецедентния политически натиск и откровените опити за унищожаване на независимостта на българската прокуратура, която е неделима част от българската съдебна власт. Атаката срещу българската съдебна система и съдебна власт е атака срещу върховенството на закона, което е основен принцип на ЕС и в ЕС“, каза Гешев.

По думите му прокуратурата е била подложена на безпрецедентен политическо-партизански натиск от президента на България и обслужващи го политически формации, като изброи лидера на БСП Корнелия Нинова, „Да, България“, ДСБ, Евролевицата, „Движение 21“, Мая Манолова, Йоло Денев.

„Вчера т.нар. обединител на нацията Радев каза по същество, че българската прокуратура е мафия. Нещо, което не си позволи дори приватизаторът Иван Костов. Това, което му казваме ние е, че той явно говори за светлина, но се съюзява с тъмнината, с хора като Черепа и други български олигарси и корумпирани политици, ограбили нашия народ“, каза още Гешев.

Според него прокуратурата вече е друга и е време освен бедни българи, в затворите да влязат олигарсите и политиците, които са ги ограбили.

„Прокуратурата не раздава присъди, присъдите се определят от независимия български съд, който също трябва да поеме своята отговорност, както прокуратурата поема своята“, подчерта още Гешев.

Той напомни за разследванията срещу секретаря на президента Пламен Узунов и съветника му Илия Милушев и попита къде в конституцията и в законите пише, че служителите на президентството са защитени от наказателно преследване.

„Единственият недосегаем човек в страната, според конституционната регламентация, е именно президентът. И поради това ние ще изчакаме и уважим решението на Конституционния съд по нашето питане, касаещо неговия имунитет. В зависимост от него, ние сме готови и да изчакаме изтичането на мандата му, за да установим обективната истина, включително и по делото, по което всички български граждани чуха най-вероятно неговия глас, да въздейства за прикриване на проверка срещу съпругата му от антикорупционната комисия“, каза още Гешев.

 

32
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
змеица
змеица
11 юли 2020 23:47
Гост

Правителството може и да не падне, но Гешев трябва да бъде свален, защото не разбра какво е законност в правова държава, а мисли и действа тесногръдо и поръчково

Загрижен за държавата
Загрижен за държавата
11 юли 2020 15:12
Гост

Обръщам се към истинските прокурори (ако са останали такива, а не са се превърнали всички в гешефтари) :бавно образувайте наказателно производство срещу Гешеф и всички в специализираните прокуратури и съд; незабавно се освободете от зависимостите и защите законностат и справедливостта .Разграничете се от мафиотите на снимката !

адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
11 юли 2020 12:45
Гост

Гешката го избра ВСС, той не се е самоизбрал. Таке че насочете коментарите си към зависимите от там, които го гласуваха. Същото е и с Боко Споко, кой му гласува султаната? Един народ си избира управниците, после реве, че не му изнасят. Кога прогледне народа, тогава ще има нещо различно. Докато на Росенец на един плажуващ българин се падат трима депесета с автобуса и в изборните урни на един глас за свестен се падат поне три бюлетини на мазни мургавели, не се надявайте на нищо! Бай Ганьо от Банкя има да си управлява още доста.

антимафиот
антимафиот
11 юли 2020 7:54
Гост

Натиск има, но от олигархията срещу държавността, срещу народа. Натиск оказван чрез инструмента на олигархията – милиционера Гешев ! И за това обстоятелство ще бъде сезиран Брюксел, ще бъде уведомен цивилизования свят ! Въпросът е дали ние разумните ще успеем да отнемем властта на това уникално недоразумение, дали ще бъде разследван задеянията му в аферата КТБ.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2020 11:35
Гост

Мисля, че не е необходимо да се стига толкова назад, до КТБ. Той и подчиненото му Гестапо извършват достатъчен брой престъпления на ден за няколко доживотни присъди без замяна.

Загрижен за държавата
Загрижен за държавата
10 юли 2020 17:48
Гост

И още нещо – ръцете да му изсъхнат на този, който отново гласува за ГЕРБ оттук нататък !

Поредният коментатор
Поредният коментатор
13 юли 2020 15:41
Гост

Абе, хайде недей казва на хората за кого да гласуват!

Загрижен за държавата
Загрижен за държавата
10 юли 2020 17:46
Гост

Още когато избраха Гешев писах, че с този избор приключва завладяването на държавата от мафията и че на мафията не й трябва да овладява съда, защото от прокуратурата зависи кой ще стигне до съд. Действията на Гешеф в последните месеци категорично доказват правотата ми -мафията се развихри тотално безочливо,изоставяйки всякакви опити за приличие. НЕ ТЕ ЛИ Е СРАМ, Гешеф ? Превърна редовите колеги прокурори в гешефтари ! СРАМ! Незабавна оставка, незабавен арест.

Vazelin
Vazelin
10 юли 2020 17:29
Гост

А към Гешев от самото начало трябва да се обръщат не с „г-н главен прокурор“, а с „г-н Каскет“.

ГЕШЕВ-КУР*O
ГЕШЕВ-КУР*O
11 юли 2020 13:42
Гост

ГОСПОДИН ПАЛЯЧО ПО-СКОРО ИЗДИГНАТ ОТ ПЕПИ ЕВРОТО И КОМПАНИЯ, ЗА ДА СЛУЖИ НА СЪЩИТЕ ТЕЗИ И ИЗПОЛЗВА ПРОКУРАТУРАТА КАТО ИНСТРУМЕНТ ЗА РЕКЕТ. МАМКА МУ ТУЛУПСКА!

Загрижен Българин
Загрижен Българин
10 юли 2020 16:55
Гост

А тоя нещастник „главния прокурор“ (само в кавички понеже друго не заслужава) – му се затегна примката около врата и сега хули единстветния политик, който от години насам има интелигентен изказ, ясна гражданска позиция и застава зад народа си – визирам президента Радев. Да се махат всички измислени псевдополитици, които от години тровят народа и родината си, че на хората им дойде до козирката!!!

Борис Бойков
Борис Бойков
10 юли 2020 16:16
Гост

Не може и дима да става за унищожаване на независимостта на българската прокуратура, защото тя много ордавна е силно зависима.

Ива
Ива
10 юли 2020 16:13
Гост

Този в последно време се чуди къде да се подреди- при умните, или при красивите. Обаче нещо не му се получава с този каскет, вършейки само глупости.

Мафия! Вън!
Мафия! Вън!
10 юли 2020 16:12
Гост

Тъп, нагъл и безочлив! Просто нямам думи! Този олигофрен да ми говори върховенство на закона, при положение, че редовно го нарушава, а в едно интервю в прав текст каза, че не го уважавал!

Иванчева
Иванчева
10 юли 2020 16:09
Гост

А ние към кого да се обърнем за натиска от страна на прокуратурата.

Мина
Мина
10 юли 2020 16:07
Гост

Гешевтурата се излага за пореден път.

Хари
Хари
10 юли 2020 16:08
Гост

И Цаци не беше цвете за мирисане, обаче този счупи тъпомера.

адвокат - протестър
адвокат - протестър
10 юли 2020 15:35
Гост

Вчера на терен имаше повече хора с юридическо образование и професии, отколкото има в съда в обичаен работен ден. Ако Гешев от това не се е смутил и действително си мисли, че протестиращите сме „хора на президента“, е меко казано късоглед.

После, много е показателно, че всички ръководители са зад гърба му. Вместо да се мобилизират и да изринат гнилата част от вътре, както направиха съдиите 2014 г.-2015 г.,вървят с течението.

Поне, ако не си подава оставката, да се смири и да почне да спазва закона!

Кирчева
Кирчева
10 юли 2020 15:17
Гост

Само така кастек

Murat
Murat
10 юли 2020 15:16
Гост

Нещо изпитвам сериозни съмнения относно почтенноста и работата на ГЕшев

Пенова
Пенова
10 юли 2020 15:16
Гост

Някой вярва ли и на дума изречена от този госпдин ?

Живко
Живко
10 юли 2020 15:16
Гост

„Българската мафия постигна невъзможното – обедини почтените хора срещу себе си. От всички нас зависи да изхвърлим мафията от изпълнителната власт, от прокуратурата“

Абе на тебе извънземните ли ти го говорат бе ?

Radosveta
Radosveta
10 юли 2020 15:15
Гост

С Гешев мисля, че ще станем една гадна силова държава за рекети върху когото си поискат управляващите. НЕ знам как ще го търпим това, честно

Анонимен
Анонимен
10 юли 2020 15:14
Гост

Този самозабравен милиционер на какво точно разчита? Мисли ли наистина, че Борисов като си подаде оставката, хората ще забравят за него?

Галя
Галя
10 юли 2020 16:06
Гост

Борисов никога няма да си подаде оставката. Коя година вече е захаоал здраво кокала.

Zeta
Zeta
10 юли 2020 15:14
Гост

Хайде сега и Божков да сезира ЕС за Гешев. Защото като кажеш А трябва и Б да кажеш. Като си решил да разследваш и повдигаш обвинения на Божков, то трябва и на тези, з акоито Божков казва, че са замесени с него – Влади Горанов и Борисов. Ама Гешев се прави на тарикатин

Димитриев
Димитриев
10 юли 2020 15:15
Гост

Когато става дума за Божков – Гешев е страшно компетентен. Когато става дума за ДПС и ГЕРБ, които впрочем са супер гъсти, нищо, че още битува мнението, че ако гласуваш за БСП получаваш и ДПС, това вече изобщо не е вярно, та като му кажат нещо за ГЕРБ и ДПС и каскета вика – “ С политика не се занимавам“

Стаматова
Стаматова
10 юли 2020 15:13
Гост

Лел мале думи нямам просто. Гешев трябва да се маха НЕЗАБАВНО

Asparuhov
Asparuhov
10 юли 2020 15:12
Гост

абе хора вие разбирате ли тоя Гешев колко е нагъл?

Анонимен
Анонимен
10 юли 2020 15:19
Гост

Колкото по-нагъл е, толкова по-строго и бързо ще е възмездието срещу него. Нека е нагъл…

Finance Coursework Writing Services
Finance Coursework Writing Services
10 юли 2020 15:01
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
адв. М. Любомиров
адв. М. Любомиров
10 юли 2020 15:21
Гост

Ко каза, ко?