Инструкция какви действия могат да извършват разследващите спрямо адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители ще бъде създадена по нареждане на главния прокурор Сотир Цацаров.

„Целта е създаването на ясни правила, в пълно съответствие с разпоредбите на НПК, Закона за адвокатурата, Закона за нотариусите и нотариалната дейност и Закона за частните съдебни изпълнители, както и практиката на ЕСПЧ“, заяви обвинител №1 в писмена позиция. В нея той посочва, че проектът за това методическо ръководство ще бъде представен на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), на Съвета на нотариусите и на Съвета на Камарата на частните съдебни изпълнители за предварително становище и обсъждане.

Повод главният прокурор да излезе с писмена позиция по въпроса е отвореното писмо на ВАдС, в което от ръководството на адвокатурата обявиха, че в момента има празнота в закона за това какви действия е допустимо да предприемат полицията, следствието и прокуратурата спрямо адвокати. И посочиха, че ще изработят промени в Закона за адвокатурата, с които да бъде въведена такава процедура, която да гарантира спазването на тайната на клиентите и на кореспонденцията им с адвокатите. Освен това от ВАдС призоваха разследващите да уведомяват местната колегия при всяко действие спрямо адвокат, за да може тя да излъчи свои представители като поемни лица.

Преди да излезе с отвореното писмо ръководството на адвокатурата се е срещнало с главния прокурор. Днес Сотир Цацаров съобщи, че в тази среща са участвали той, заместникът му Иван Гешев и говорителят му Румяна Арнаудова, а адвокатурата е била представена от шефката на ВАдС Ралица Негенцова и Людмил Рангелов.

Срещата е заради опита за претърсване в кантората на „Карадалиев и партньори“ и това в домовете, регистрирани като адвокатски офиси, на съдружници в него.

„Ръководството на адвокатурата бе запознато подробно (вкл. и с предоставяне на писмени доклади от извършени проверки) с проведените действия по разследването по конкретно досъдебно производство, за които бяха отправени публично твърдения за допуснати от прокурори нарушения на Закона за адвокатурата, свързани с нарушаване на неприкосновеността на адвокатски книжа и кореспонденция“, съобщи днес главният прокурор.

В позицията му се разказва, че по досъдебното производство срещу адвокат Лазар Карадалиев, след постъпила на 18 декември 2018 г. справка от ДАНС, обосноваваща необходимост от спешни действия, още на следващия ден са били извършени претърсвания и изземване на 22 адреса при условията на неотложност. Протоколите впоследствие са били одобрени от съда. „Въпреки наличието на същата неотложност и по отношение на помещения, ползвани от три лица, упражняващи адвокатска професия, само за тях са поискани и получени предварително разрешения от съда за претърсване и изземване. В исканията до съда е отразено подробно качеството на лицата (адвокати), както и че търсените документи не представляват адвокатски книжа, нито кореспонденция между адвокат и негови клиенти. Така претърсвания в тези помещения са извършени след получено разрешение от съд за това, издадено при спазване на разпоредбите на НПК“, заяви Сотир Цацаров.

Той обяви, че напълно подкрепя позицията на ВАдС, че разпоредбите на Закона за адвокатурата следва да се спазват стриктно, за да се гарантира правото на всеки български адвокат свободно и независимо да упражнява своята професия. „Недопустими са каквито и да е нарушения на правата на адвоката по чл. 34 и чл. 35 от Закона за адвокатурата (неприкосновеност на адвокатски книжа и кореспонденция и разговори с клиент; забрана за разпит на адвокат  за фактите, съдържащи се в тази кореспонденция и тези разговори и всичко, узнато във връзка с осъществяваната защита; право на свободни и неконтролирани срещи с клиент и т. н.)“, пише обвинител №1.

Но подчертава, че тези разпоредби не създават имунитет срещу наказателно преследване за престъпления, извършени адвокат. „Те са неприложими при събиране на доказателства, които касаят лична престъпна дейност и не са свързани с професионалната дейност като адвокат и с отношенията адвокат – клиент. Колкото е недопустимо да се нарушават професионалните права на адвокати, толкова е недопустимо адвокатски кантори да се ползват за съхраняване на документи (които не са книжа на адвоката) на други лица, с цел укриването им от разследващите органи и представянето им като кореспонденция между адвокат и клиент или адвокатски книжа“, изтъква главният прокурор.

В позицията му се посочва, че ръководството на държавното обвинение подкрепя намерението на Висшия адвокатски съвет да инициира промени в законодателството, които да създадат допълнителни гаранции за професионалните права на адвокатите. „Такива промени са нужни и по отношение на нотариусите и частните съдебни изпълнители“, заявява Сотир Цацаров.

И затова е възложил изготвянето на проект на инструкция за действията, които могат да се извършват от органите на досъдебното производство спрямо адвокати, нотариуси и частни съдебни изпълнители.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Николов
Николов
15 август 2019 12:03
Гост

Някой мисли ли, че адвокат ще държи доказателство в офиса си, което доказва вината на клиента му? Значи претърсвания и изземвания от страна на прокуратурата в офиси на адвокати логично би било да се извършват за откриване на доказателства оневиняващи заподозрения /обвинения/. А как може да се компроментира доказателство това оставям на професионалистите. Прокуратура и адвокати са две равноправни страни в процеса и ако адвокатите не могат или не знаят как да си го извоюват това е техен проблем. Въобще се съмнявам, че адвокатурата си представя каква сила е!

Василева
Василева
22 януари 2019 9:40
Гост

А сега да се върнем на думата ми – НЕДОСЕГАЕМИ ЛИ СА АДВОКАТИТЕ? Тогава една новоизлюпена около 25 – годишна адвокатка ме нарече тъпа. Имало си член в Закона за адвокатурата, който забранявал обиски в адв. кантори! Е, той този закон да не е Библията, че да не може да се промени, питам аз?! Писнало ми е от неграмотни и некомпетентни току-що завършили прависти! Много често те не знаят и колкото един среднист. Но пък за сметка на това, умело жонглират между клиентите си и техните опоненти.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2019 14:14
Гост

Адвокатската кореспонденция трябва да е неприкосновена. Никой няма право да нахълтва по канторите и да рови по документите.

Минко
Минко
21 януари 2019 14:44
Гост

Глупости. А ако информацията е за извършено престъпление!

Що не?
Що не?
21 януари 2019 14:13
Гост

Предлагам претърсването на адвокатски кантори да става в присъствието на нотариус.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2019 14:06
Гост

Браво, Цацаров! Не стига, че пречат на обвинението, ами после и разследването се проточва.

Анонимен
Анонимен
21 януари 2019 14:05
Гост

Айде сега промени и в Закона за адвокатурата. А там ще пише ли, ако в адвокатската кантора има документи, които са нужни за разследване, дали може да се укриват.