Българската прокуратура и Европейската еврейска асоциация събраха днес висши обвинители от цяла Европа, представители на правната наука, правозащитници, активисти, духовници и носител на „Пулицър“ на Международна конференция „Stop hate speach“ в София.

Събитие от подобен мащаб се провежда за първи път у нас и в него ще участват главни и върховни прокурори от страни от Европейския съюз и Източна Европа, висши духовници от различни вероизповедания, представители на държавни институции, на неправителствени организации, академичните среди, правозащитници и граждански активисти. Основната цел на конференцията е да създаде платформа за обмен на опит и добри практики, които да спомогнат за ефективното и навременно противодействие на ксенофобски, антисемитски и дискриминационни прояви, както и срещу подбуждането и извършването на престъпления от омраза.

 

 

Гешев: Злото започва с думи, трябва да му противодействаме с дела

„Горд съм, че в България поставяме началото на една европейска инициатива за борба с речта на омразата. В последните години наблюдаваме възраждане на антисемитизма, ксенофобията, расизма и други антидемократични тенденции, до които речта на омразата води. Напоследък, особено след агресията на Русия в Украйна, изглежда сякаш ние, хората, не се учим от историята си. А за да не позволим тя да се повтори, трябват действия. Да не се повтаря Холокостът, довел до смъртта на над шест милиона евреи и представляващ опит да се унищожи една цяла нация, както и други форми на геноцид и убийства на хора. Защото истината е, че преди делата са думите“, заяви главният прокурор Иван Гешев при откриването на конференцията.

И напомни, че и Холокостът, и всички зверства в човешката история са започнали с „нещо, което вероятно изглежда за много хора безобидно – реч на омраза на човек към друг човек“. „Но това е само началото. И ако позволите да цитирам Апостола на българската свобода Васил Левски: „Дела трябват, а не думи“. Трябва освен да говорим добри и правилни думи, да започнем по-активно да правим добри дела. Като запазването на паметта за доброто и издигането на паметник в София на юристите, участвали в спасението на нашите евреи. Като тази конференция. Затова тя за мен е много важна. Важна е, за да започнем още по-активно да работим и да обединим усилията си в борбата срещу антидемократичните тенденции, които очертах“, каза Гешев.

Той говори за спасяването на българските евреи, но и това, че българска държава не е успяла да спаси 11 343 евреи от Македония и Тракия, които са били под нейния административен контрол. „Тези евреи са убити в Треблинка, Катовице и Аушвиц, а българският народ разбира за случващото се едва, когато вижда влаковете с тези мъченици“, каза Иван Гешев. Но допълни: „Почитаме паметта им и съжаляваме, че не сме спасили и тях. Но това не трябва да ни пречи като българи и европейци да се гордеем със спасените наши съграждани от територията на Царство България. Следва ясно да заявим, че не трябва да допускаме да се обижда паметта на загиналите мъченици от Македония и Тракия, както и достойнството на живите, и тази трагедия да се използва за конюнктурни и политически цели. Трябва да посочваме добрия пример и да се стремим към доброто, да бъдем на висотата на предците си да дадем своя принос в съвременността. Нека помним, че в началото е словото и злото започва с реч на омразата. Да се борим с дела срещу нея, да се учим от уроците на историята и винаги да се стремим към демокрация и толерантност“.

По покана на главния прокурор Иван Гешев участие в Международната конференция ще вземат главните прокурори на Румъния Габриела Скутеа, на Литва Нида Грунскене, на Словения Драго Шкета, на провинция Северен Рейн Вестфалия – Германия Маркус Хартман, както и заместник републиканският прокурор на Сърбия Тамара Мирович, зам.-главният прокурор на Албания Тома Джано, ръководителят на прокуратурата на Одеска област – Украйна Сергей Костенко, върховни прокурори от Словакия, Чехия, Латвия и Естония, експерти от „Евроджъст“ и Съвета на Европа.

Вицепрезидентът: Най-важно е истината да победи лъжата

„Вирусът на отричането е готов да мутира при всяка криза. Тази мутация заразява обществата ни, а инструментите стават все повече. Това е заплаха за нашите демокрации. Непримиримостта към омразата, насилието, връщането към цивилизацията и откровеният разговор за това, което става в нашите общества, е най-важната ни задача. От това как ще го проведем зависи дали доброто ще надвие злото, справедливостта – неравенствата, свободата – тиранията. Зависи дали истината ще победи лъжата“, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Тя очерта основните предпоставки за езика на омразата и противопоставянето днес. „Липсата на убедителни и работещи решения на следващите една след друга кризи поражда в обществата несигурност, нестабилност, остър дефицит на справедливост, поляризация и недоверие“, изброи вицепрезидентът, като подчерта, че отвоювани с десетилетия права днес са потъпквани с лекота. „Загуба на права, която действа на много широка територия – от липсата на толерантност, стигматизиране до тънката граница между справедливост, отказ от правосъдие или зачеркване на старото римско право за невинен до доказване на противното“, подчерта тя.

Що се отнася до политиката, Йотова заяви, че дефицитът на подготвеност, на идеи и самочувствие се е изродил в елементарното бягство от истинските причини и търсене на виновника със заблудата, че колкото по-високи са децибелите на отричането, толкова са по-убедителни за гражданите, а причините и последствията се изместват от дезинформацията и предразсъдъците. „Езикът на омразата от изключение се превръща в норма и ражда дори политически идеологии и цели политически субекти. Обратно – хора, които са по-силни в аргументите и в позициите си, рядко прибягват към агресивен език“, каза вицепрезидентът.

Социалните мрежи вицепрезидентът определи като хранителна среда за езика на омразата, където под булото на анонимността е най-лесно да се демонстрира нетърпимост и отрицание. „Най-тежка е битката за душите на младите хора. Необременени от предразсъдъци, те могат да станат лесна плячка на радикални елементи, най-честата причина за което е липсата на перспектива пред тях. Враждебното слово е само първата крачка към престъпленията от омразата и насилието“, посочи Йотова.

Председателят на Европейската еврейска равин Менахем Марголин говори за езика на омразата през собствения си опит. Той разказа как синовете мус е прибрали вкъщи разстроени, защото непозната жена им просъскала „Мръсни евреи“.

„Всички анализи и статистики нямаха никакъв смисъл за мен бащата, когато трябваше да обясня на синовете си, защо им се е случило това. И ето я истината – езикът на омразата и антисемитизмът не съществуват там, където живее логиката, няма ги в щастливите умове. Те растат в съзнанията на хора, които не обичат себе си, не харесват мястото си в света и искат да обвиняват останалите за ситуацията, в която са се отзовали“, каза равин Марголин. И подчерта, че начинът да се преборим с омразата е „всички да живеем така, че да не я разпространяваме, а да приветстваме многообразието с отворени обятия“.

От името на патриарх Неофит епископ Поликарп напомни за ролята на православната църква за спасяването на българските евреи и подчерта, че „за нея е важен единствено човекът, неговата личност, запечатала дълбоко богообразността на твореца“. Той призова за диалогичност, разбирателство и мир, и напомни, че човек „като венец на божието творение трябва да полага грижа за света“.

Министърът на правосъдието Крум Зарков напомни думите на френския поет Пол Валери, че „войната е събитие, при което съвършено непознати един на друг хора се убиват един друг за славата и благото на други хора, които отлично се познават един друг, но не се убиват“. И подчерта, че ключовата дума е „познаване“.

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев говори за ценностите на ЕС, които са заложени в българската Конституция и за предизвикателствата в борбата срещу речта на омразата, които поставят социалните медии с анонимността си. „Тъмнината не може да прогони тъмнина; само светлината може да го направи. Омразата не може да прогони омраза; само любовта може да го направи“, цитира той Мартин Лутър Кинг.

Свободата на словото и правото на изразяване на мнение не са абсолютни, напомни зам.-председателят на Върховния касационен съд Лада Паунова. Трябва да бъде припомнено публично, че прояви, на които с е пропагандира слово на омразата са недопустими“, каза тя. И посочи, че конференцията трябва да отговори на два въпроса -адекватно ли е законодателството ни и прилагат ли се с нужната взискателна и прецизност.

Международната конференция „STOP HATE SPEECH“ събра на едно място духовници от четири вероизповедания. Гости на събитието са епископ Поликарп, викарий на Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, Александър Мошев, представител на Апостолическия нунций у нас, главният мюфтия Мустафа Хаджи. За форума в София пристига главният равин на Нидерландия Бенямин Якоб.

Лектор на събитието е фоторепортерът Мариса Рот. Тя е носител на наградата „Пулицър“ за отразяването на бунтовете в Лос Анджелис през 1992 г., провокирани от полицейско насилие над чернокож моторист.

Пример за нарастващия риск от престъпленията от омраза в наши дни, свързан с убийството на беззащитен човек заради етническата му принадлежност, ще представи Керен Нол. Тя е една от наследниците на Мирей Нол – 85-годишна французойка от еврейски произход, оцеляла при Холокоста през Втората световна война и убита в дома си в Париж през 2018 г. заради етническата си принадлежност.

В рамките на двудневната конференция ще се проведе дискусия за защитата на правата на човека и зачитане на етническата и полова принадлежност, като лектори по темата ще бъдат представители на Българския хелзински комитет, фондация „Билитис“, активисти за правата на ЛГБТИ общността, Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ и други.

Участие в отделните дискусии ще вземат представители на академичната общност, като исторически преглед за спасяването на българските евреи през Втората световна война ще представи проф. д-р Вили Лилков, а доц. д-р Симеон Гройсман ще представи анализ на тема: „Религиозното – източник и обект на омраза в епохата на „Интернет-тълпите“. Сред участниците на Международната конференция са доц. Ива Пушкарова, доц. Румяна Христиди, шефът на дирекция „Процесуално представителство пред ЕСПЧ“ в Министерство на правосъдието Милена Коцева, изпълнителният директор на организацията на евреите в България „Шалом“ Юлия Дандолова.

Програмата на събитието е разпределена в три тематични панела: „Противодействие на престъпленията против вероизповеданията“, „Защита правата и свободите на гражданите – върховенство на правото – път към гарантиране на фундаменталните права на човека“ и „Престъпления по дискриминационен мотив – необходимостта от мерки, гарантиращи правата на представителите на малцинствени групи“.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Хайдукатът
Хайдукатът
06 декември 2022 9:46
Гост

Кешеф пак се прави на европеец. Кешеф, не ти отива и изглеждаш нелепо. Много ти личи мутренското…

наблюдател
наблюдател
06 декември 2022 8:56
Гост

Каскетът-милиционер с поредната демагогия.

Политнекоректни въпроси
Политнекоректни въпроси
06 декември 2022 6:38
Гост

А какво е развитието по случая, когато много високопоставен правоверен през 2017 нападна, заплашва ,обижда два български деца-не хареса облеклото им-ето този случай https://dariknews.bg/novini/bylgariia/obrat-po-sluchaia-s-napadenieto-nad-familiiata-na-zam.-glavniia-miuftiia-video-2034870 Първоначално репресивния апарат едностранчиво даде вяра на твърденията на правоверния, и двете деца бяха арестувани, въпреки конфликта на твърденията, а и какво се е случило-се вижда на камерата на хипермаркета. Защо беше дадена вяра на едната страна в конфликта, а не бяха проверени и двете версии-и то обективно и всестранно? Журналистите се изсипаха да изливат помия към двете деца, без да бъде чута тяхната версия. В последствие се оказа,че не двете деца са нападнали правоверния, а… Покажи целия коментар »

Цинизъм без край....
Цинизъм без край....
05 декември 2022 23:01
Гост

Не му вярвам на Ванката! Докато не го видим по розови прашки смело да развее знамето на дъгата на стълбите пред съдебната палата и се провикне :“Не, на сийките, еднополовата любов ще спаси света!“ да не ни излиза с тия напудрени еврейски конференции!

случайно завършено нарочно и защо искат електронен
случайно завършено нарочно и защо искат електронен
05 декември 2022 18:44
Гост

Тоя/този с кого се ли/ли се среща, а основното е колко и кой е платил при липса на критерии посочени за някаква, какво ли е еврейска асоциация и Главният прокурор на републиката прави нещо с еврейска /по някакъв критерий извън правото, защо ли стожерът на нарушенията и престъпленията не е пискал заличаването й а може да е марсианска или мелмeкова организация-Alf/, а за енергийно слабите трябва критерий, дали отношението не е субективно и предназначено за други лица различни от гласоподавателите. Дали каскета не е за нас – символизъм,така да ни каскират като ни слагат любезно каската за създадени от тях… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 19:32
Гост

Забравил си да си изпиеш хапчетата преди да натвориш тези небивалици. Скодоумие и плещене. Нищо друго. Типично!

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 17:48
Гост

На труженика с каскета явно са му подсказали, че конферентния туризъм е по-актуален от селския…

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 17:32
Гост

И този сайт се напълни с хейтъри – непрокопсани списвачи на опорки. Силно замърсиха ефира.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 17:47
Гост

Тролове с каскети

Анонимен
Анонимен
05 декември 2022 18:24
Гост

Не. ПП- тролове. Безхаберници, илитерати и непрокопсаници. Отивайте при джипа на Бобокови. Търкайте талончетата на Черепа.

Трол на ГЕРБ да се наричам- първа радост е за мене
Трол на ГЕРБ да се наричам- първа радост е за мене
06 декември 2022 10:20
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Параграф 22
Параграф 22
06 декември 2022 13:55
Гост

Този идиот с мръсния език няма ли кой да го изтрие ?

днес конференция, утре присъди за инакомислещите
днес конференция, утре присъди за инакомислещите
05 декември 2022 14:45
Гост

Очевидно ЛГБТ и … очакват заради тях да пренапишем Библията и да не я проповядваме, защото не им изнася посоченото, че човекът е създаден в два пола- мъж и жена.

Въпрос
Въпрос
05 декември 2022 14:01
Гост

Има ли подарък за участниците от Гешев разказът на Йовков за циганката Божура?

Стратиев
Стратиев
05 декември 2022 13:39
Гост

Да, с това ще докажем на Европа, че сме страшни европейци…

Верев
Верев
05 декември 2022 13:38
Гост

А народа очаква да се направи събиране и да се обсъди как да има ефективни присъди за убиец на пътя със скъпа кола или за политик, който краде.

Бавски
Бавски
05 декември 2022 13:38
Гост

Спрете да им отразявате глупостите на тия.

Людмила
Людмила
05 декември 2022 13:37
Гост

И как ще ме убеди Гешев, че ако богато синче на депутат ругае и бие хора, само защото са гей или цигани, ще последва присъда? На думи всичко е супер.

----
----
07 декември 2022 14:28
Гост

Бедните също бият и хулят. Проблемът е в некадърността, а не в социалния статус . Бездействието и неграмотността на прокуратурата. Назначаване с връзки и по правило – полицаи.

Dani
Dani
05 декември 2022 13:36
Гост

С това се занимават. Не е лошо, но има по-наболели въпроси

Дидо
Дидо
05 декември 2022 13:29
Гост

Многообразието на религии и етноси в никакъв случай не бива да е повод за омраза и насилие.

Авраам
Авраам
05 декември 2022 13:36
Гост

Съгласен съм

Николай
Николай
05 декември 2022 13:26
Гост

Добре е, че става на въпрос за епохата на „Интернет-тълпите“.

Павлович
Павлович
05 декември 2022 13:37
Гост

Яко хвалебствия, но истината е, че си прави Гешев само кръгли маси и това е. Резултат – никакъв

ала бала
ала бала
05 декември 2022 13:25
Гост

Долу Гешев!

Не на расизма
Не на расизма
05 декември 2022 13:24
Гост

Абсурдно е да има убийства на беззащитен човек заради етническата му принадлежност.

Герасим
Герасим
05 декември 2022 13:23
Гост

Много добро начинание. Надявам се да има ефект.

Манила
Манила
05 декември 2022 13:39
Гост

Ненормалници!

Щерев
Щерев
05 декември 2022 13:14
Гост

Съгласен съм с Гешев, че хората трябва да се учим от историята си.

Осморка
Осморка
05 декември 2022 13:39
Гост

Е как не. Вие тука сте събрани фенове на гешев и борисов

Параграф 22
Параграф 22
06 декември 2022 13:56
Гост

Така е, третополовите фенчета на Бойкикев и простото Киро ставате все по малко и това е добре!