Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за ценообразуването на горивата при продажбата им по бензиностанциите в България.

Поводът е драстичното намаление на цената на суровия петрол в света, която според Агенция „Митници“ е паднала с 47,4%, а в същото време цените на горивата по бензиностанциите са намалили с едва около 11 на сто.

Прокуратурата иска от КЗК да прецени дали да образува производство заради несъответствията. От държавното обвинение подчертават, че им е известно, че точната цена на горивата не подлежи на регулация, но трябва да се изключат и съмненията за картел от страна на големите вериги бензиностанции, което би било в противоречие с изискванията на конкуренцията и на свободната инициатива.

Прокуратурата се позовава и на Договора за функционирането на ЕС (чл. 101), според който са забранени всички споразумения между предприятия и съгласувани практики, които биха могли да засегнат търговията между държавите и целят нарушаването на конкуренцията на вътрешния пазар, и „пряко или косвено определят покупни или продажни цени или други условия на търговията“.

Идентични са и текстовете в Закона за защита на конкуренцията, като прокуратурата изисква от КЗК своевременна информация за решенията и предприетите мерки.

В началото на март средната цена на барел суров петрол беше около 52 долара, докато в края на месеца вече е около 25 долара. През изминалата седмица от Българската петролна и газова асоциация обясниха разликата в процента на намаление на цените с това, че потреблението също е много свито заради ограниченията за пътуване, поради което все още се продават количества, закупени на старите цени.

„Стоката, която се търгува днес, е закупена и доставена преди 15 – 20 до 40 дни. Втората причина е, че пониженият оборот доведе до това, че обращението на наличната стока се бави два пъти, което означава че не можем толкова бързо и адекватно да се освободим от старите наличности, да купим нови на адекватните нови цени, което да бъде проектирано към пазара“, коментира преди дни пред БНТ председателят на асоциацията Живодар Терзиев. Според него не може и да се очаква по-голямо поевтиняване в следващите дни и заради затрудненото движение на автоцистерни.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
pattra
pattra
31 март 2020 5:50
Гост
Ристевски
Ристевски
30 март 2020 14:27
Гост

Далаверата е ясна. Ама просто никой в България не иска да разсече този възел

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 23:46
Гост

Ясно е като бял ден. И възелът е разплетен отдавна.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 23:53
Гост

Обаче някои нямат интерес истината да излезе наяве.

Антонов
Антонов
30 март 2020 14:27
Гост

Е добре де, прокуратурата не смята, че има проблем, та ще пита КЗК? И това като е известно сега някой от тоя картел няма да плати на хора в КЗК ли ?

занев
занев
30 март 2020 14:26
Гост

Време е да се разрови там. Не може в световен мащаб петрола да падне с 50% тука да не мръдне. Това не е сериозно. Личи си вече, че си има картел и те не дават цени адекватни на световните. Лъжат ни с години, че нямало как да се намалят цените.

Човекоподобното
Човекоподобното
30 март 2020 14:25
Гост

Господинът с каскета дали ще направи нещо или ще проспи тези картели, защото не са удобни.

Абагард
Абагард
30 март 2020 14:25
Гост

Да започне проверка на мига мен ако питате. Какво сепомотва тази прокуратура?

Руменов
Руменов
30 март 2020 14:24
Гост

Вальо Златев ли кой беше на Лукоил. Ето тия пичове си имат уговорки. Поне ако няма да им се прави нищо, да ги заставят на месец да наливат петролните компании по 5 мил. в спортните клубове!

Кирилов
Кирилов
30 март 2020 14:24
Гост

Прокуратурата иска от КЗК да прецени дали да образува производство заради несъответствията? Защо? Смятат, че няма умисъл или няма договорка ли? Има. Обаче си затваряме очите. Плаща им се явно.

Кирилов
Кирилов
30 март 2020 14:23
Гост

Добре, че стана тази криза, че да се види, че когато световно спадне цената на горивото и то с много, то тук почти не се отразява. Има едни мошенници, които си крадат пари от народа и не им дреме. Нямаме ли прокурори бе?

Стаматова
Стаматова
30 март 2020 14:22
Гост

Не харесвам Марешки, но той отдавна говори за картел при горивата.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 23:54
Гост

И пътем прилапва пари. Двуличен е.

Велизар
Велизар
30 март 2020 14:22
Гост

Няма какво да пита прокуратурата. Да почва разследване. Как може това да е нормално?