Софийската градска прокуратура разследва за безстопанственост Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина „Пирогов“ и още шест болници в страната. Това съобщи говорителката на обвинител №1 Сотир Цацаров Румяна Арнаудова.

„Всички тези болници, за които сме образували досъдебни производства, според нас са на ръба на фалита“, каза тя. И допълни: „За тези болнични заведения дори и министърът на здравеопазването миналата година е сигнализирал изрично в прокуратурата. Това беше в периода, в който вече бяха стартирали проверките, разпоредени от главния прокурор“.

Мащабната проверка обхваща 329 договора между общински или държавни болници с частни дружества.

Разследваните болници са в Попово, Русе, Велико Търново, Бургас, Благоевград и Кърджали. Арнаудова посочи, че има и други, но Министерството на здравеопазването още не е приключило проверката. Тя се извършва от Изпълнителната агенция „Медицински одит“ и е за няколко групи забранени от закона договорки между обществените и частните болници. Първите са известни като „болница в болницата“ – когато в нарушение на чл. 9 от Закона за лечебните заведения едни и същи медицински дейности да се предоставят от общинска (или държавна) болница и частна, които се намират в една сграда. Другото нарушение, за което проверяват медицинските одитори, e за договори, които обществените болници сключват с частните, като им дават под наем апаратура, както и въобще за договори за всякаква съвместна дейност.

„Повече от седем години местните структури на МВР и прокуратурата дори не са били сигнализирани, или ако са били сигнализирани, за което нямаме данни, не са предприели никакви действия. И ако не беше този протест във Враца, нямаше дори да узнаем, че съществува този модел на болница в болницата. От което вече има 4-ма обвиняеми, включително и зам.-министър“, каза Румяна Арнаудова.

Говорителката на главния прокурор заяви, че „Пирогов” е в критично състояние. „Това е една от болниците, за които СГП приоритетно ще извършва процесуално-следствени действия”, обясни тя.

По думите ѝ при разследванията ще се събират доказателства за действия – умишлени или по непредпазливост, на директори на здравни заведения, за сключване на договори, които са неизгодни за съответната общинска или държавна болница. „Ще се събират доказателства за дейност на съответните длъжностни лица – било директори на НЗОК, било министър или заместник-министър на здравеопазването, които са издали разрешения за частни лечебни заведения на територията на държавните, което е грубо нарушение“, обясни Арнаудова.

Коментирайте

avatar