Специализираната прокуратура и антикорупционната комисия провеждат акция в Червен бряг срещу кмета на града Данаил Вълов.

Рано тази сутрин кметът е бил арестуван в общината, а от държавното обвинение съобщиха, че оперативно-издирвателните действия са възложени на КПКОНПИ.

Става дума за разследване от миналата година, започнало след репортаж на „Господари на ефира“, свързан с възлагане на обществена поръчка за доставка на храни за социално слаби.

Тя е била обявена през 2017 г. за доставяне на храни в Червен бряг и Койнаре. Документи за участие подали три фирми, като водещ критерий за избора била най-ниската цена.

„Вместо да сключи договор със спечелилата фирма и да обезпечи безвъзмездното изхранване на социално слаби в община Червен бряг, Данаил Вълов е прекратил обществената поръчка. Целта му е била да облагодетелства другите две фирми, които са печелили обществени поръчки със същия предмет през предходната година“, посочиха днес от държавното обвинение.

Поръчката е била финансирана от европейски фондове и е била за над 229 000 лева. Очакванията са Вълов да бъде обвинен в престъпление по служба. Срещу него преди година започна проверка и за проект за саниране на жилища в Червен бряг, по който се оказа, че информация не е разпространявана сред жителите и единствените три заявления са подадени от общинари.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев каза, че са задържани шестима души, но утре ще се решава на кои от тях да бъдат повдигнати обвинения.

„Време е кметовете да си опреснят… да си ъпдейтнат ситуацията“, каза Гешев, а след това поясни, че има предвид новата подсъдност, според която специализираните съд и прокуратура разследват и съдят кметовете. Гешев отрече активността на държавното обвинение в общините да има връзка с предстоящите избори.

Това е поредна акция срещу кметове, след като в началото на месеца обвинени бяха кметът на Созопол Панайот Рейзи и кметицата на Златица Магдалена Иванова.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
изненада
изненада
25 юни 2021 10:51
Гост

Ми, какво ще кажете сега, след решението на съда?! Май не било съвсем както се говореше?
Възмездие ще дойде…

Валери С.
Валери С.
20 март 2019 10:42
Гост

А Делян Пеевски кога?

Анонимен
Анонимен
20 март 2019 10:40
Гост

Какво става с тези кметове? Избираме си ги чисти като сълзица, а след някоя и друга година-затънали до гуша в корупция.

Анонимен
Анонимен
20 март 2019 10:39
Гост

Не е първият, нито ще е последният, ако не осъдят един такъв ефективно.

Анонимен
Анонимен
20 март 2019 10:38
Гост

Този не стига, че върти далавери с общински жилища, ами посегна и на храната на социално слабите хора.

Анонимен
Анонимен
20 март 2019 20:06
Гост

По-скоро е посегнал на нечии интереси