Прокуратурата започна проверка на фондация „HelpKarma“ след разследване на бТВ, според което служителите на благотворителната организация за набиране на дарения са си раздали над 2 млн. лева за заплати в последните 3 години. Още по-любопитно е, че само техническият директор Славчо Славчев е получавал средно 28 000 лева на месец, а доходите му за по-малко от две години и половина са за над 775 000 лева.

Според изнесените данни от управителя ѝ Константин Кръстев, фондацията е събрала около 21 млн. лева за дарения. За благотворителни каузи са отишли 13,5 млн. лв., над 5 млн. лева има по сметките на „HelpKarma“, а останалите пари били за издръжка.

От Софийската районна прокуратура съобщиха, че са се самосезирали за случая, като посочват, че към момента има множество активни каузи на платформата, по които се събират пари на дарители, но не ставало ясно в детайли за какво се харчат.

„По случая е възложена проверка, в хода на която ще се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и по кой текст от Наказателния кодекс“, обявиха от прокуратурата.

От излъчения репортаж стана ясно, че за издръжката си платформата удържа процент от всяко дарение, който в миналото е бил 6.5%, а сега е 5%. На сайта си обаче „HelpKarma“ е изписала, че събира 0% такса за платформата.

Според Кръстев във фондацията работят 17 души и средната заплата е около 4000 лева, а той лично не получавал никакви пари.

„При нас хората са добре заплатени, тъй като работят изключително интензивно, понякога под доста голям стрес. Каузата е в сърцето, ама в крайна сметка всички имаме сметки и трябва да си ги плащаме“, казва Кръстев.

За техническия директор Славчев, Кръстев пък казва, че получава по-голяма заплата, бонуси и привилегии, защото е много добър специалист. Оказва се, че миналата година той е получил заем от 50 000 лева от фондацията, за да си купи апартамент. Не стана ясно обаче, защо му трябва такава сума, след като според изнесените данни е получил над 10 пъти повече само от заплати.

„Слави е много специален човек, така че той има малко по-различен статут от всички останали“, каза Кръстев. В един момент и в неговата сметка имало над 300 000 лева на фондацията, но това той обясни с технически проблем с плащанията и каза, че след това върнал парите.

След интервюто дългът на Славчев към „HelpKarma“ бил погасен, защото той не си купил апартамент. Пред бТВ Кръстев е представил платежното нареждане, от което обаче става ясно, че той, а не скъпоплатеният му „специален“ служител е върнал парите.

Случаят предизвика и остри реакции в социалните мрежи, където бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев написа, че според него става дума и за измама с осигуровки, тъй като фондацията е отчела само 40 000 лева за осигуряване, а разходите за заплати са много повече.

„Всичко това ме навежда на една обичайна осигурителна измама в нашите фирми: всички пари се получават от едно лице, в случая Славчо, той се осигурява на максимален праг и раздава парите в кеш на останалите. Това обяснява и защо на Славчо със средна заплата от 28 хил. лв. му е трябвал заем от някакви мижави 50 хил. лв. Това става и със знанието на собственика, разбира се, и най-вероятно и той е взимал от тези пари. Иначе работи „без заплата“, както сам каза“, написа Кадиев.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
08 ноември 2020 10:08
Гост

От този скандал в крайна сметка са потърпевши нуждаещите се, защото хората сега спряха да даряват през тази платформа.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 18:43
Гост

Тези са за съд отвсякъде.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 18:42
Гост

Е, и ние плащаме сметки, въпреки значително по- ниските си доходи.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 18:41
Гост

Измама с осигуровките- класика в жанра.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 18:41
Гост

Тази работа намирисва от далеч.

Euro
Euro
06 ноември 2020 18:04
Гост

Ужасно е ЦИНИЧНО да присвояваш пари от нещастието на едни и милосърдието на други. И да маскираш това като благородна кауза.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 18:33
Гост

Престъпници. Няма ли нищо свято за тези хора?

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 17:27
Гост

Явно са ги посетили рекетьорите от ГЕРБ във връзка с предстояите избори догодина и им е била теглена една майна. И веднага поръчката. Но забележете:
„По случая е възложена проверка, в хода на която ще се установи налице ли са достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер и по кой текст от Наказателния кодекс“
Тепърва ще скалъпват по кой текст от НК.

Wes
Wes
06 ноември 2020 18:53
Гост

Това оправдание се изтърка вече. Всеки хванат в издънка веднага се обявява за поръчан и борец за свобода. Този „човек“ е получил близо 800 000 лв. за две години, че и заемче му отпуснали… Айде по-сериозно.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 19:01
Гост

Съвсем сериозно- герберастите оставят всеки престъпник да върши престъпления, ако им се отчита. Тези може и да са престъпници, може и да не са. Къде отиде презумпцията за невиновност? Под каскета?

Бай
Бай
06 ноември 2020 16:22
Гост

Всички са маскари!

Temelko
Temelko
06 ноември 2020 16:10
Гост

Жалко наистина ако са си присвоявали пари. И пак кофти новини за Левски сякаш

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 16:09
Гост

Жалко. Уви народа събира, но тия дето вземат парите си ги разпределят и това поражда съмнения във всяка добра инициатива направена с чисти сърца. Защо най-богатия българин, предприемач в САЩ , с официални доходи, като така става и най-богатия българин, нищо, че може да има по-малко пари от Черепа примерно. Та защо той не дари нещо, не помогне някак на страната ни. Защото вероятно си е роден в САЩ, учил е там и се чувства повече американец, отколкото българин. Това също е много жалко

Temelko
Temelko
06 ноември 2020 16:10
Гост

Ами защото вероятно родителите му са мигрирали по време на комунизма. Те са му говорили колко е зле в България. Като е паднал комунизма те не са спрели да му говорят колко е зле положението и в един момент той е решил, че общо с тая държава не трябва да има.

Василева
Василева
06 ноември 2020 16:12
Гост

А дали някой изобщо го е потърсил от страната за да му прелдожи да се занимава с предприемачество и тук?

Иванов
Иванов
06 ноември 2020 16:11
Гост

За този четох във Форбс и аз също бих искал да дойде тук и да направи 2 болници, да санира 20 училища и 10 държавни болници и стане собственик на футболен клуб, но това си остава мечта, а момчето вероятно няма никакво желание да се занимава с нас.

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 16:06
Гост

Предполагам, че логиката им е, че те все пак също трябва да се изхранват, но би трябвало това да го правят на свободни начала

Asparuhov
Asparuhov
06 ноември 2020 16:05
Гост

Би било твърде жалко, зщаото в България не се дават пари за важните неща и трябва народа да събира. А когато събира, но те пак не отиват за каквото трябва, просто става отчайващо положението

Анонимен
Анонимен
06 ноември 2020 18:36
Гост

Ганьовска психика. Колко пари от европроекти си присвоиха.

Стаматова
Стаматова
06 ноември 2020 16:05
Гост

Ясно е, че НАП ще ходят на проверки

Ристевски
Ристевски
06 ноември 2020 16:04
Гост

От там се събират пари и за Левски. Аз лично дарих, но гледам всячески да избягвам подобни организации, защото наречете ме луд, но не им вярвам кой знае колко много

Василева
Василева
06 ноември 2020 16:04
Гост

Ако е вярно ще е ужасно