Прокуратурата е започнала проверка по твърденията на бизнесмените Светослав Илчовски и Иван Ангелов пред парламентарната комисия, която извършва ревизия на изразходвани държавни пари в последните 10 години, съобщи БТА.

Говорителката на главния прокурор Сийка Милева е заявила пред агенцията, че действията на държавното обвинение са започнали преди няколко дни. От няколко месеца сме в предизборна кампания, в прокуратурата постъпват много сигнали, които проверяваме, каза още Милева.

На заседания на комисията в сряда и петък зърнопроизводителят Светослав Илчовски заяви, че е бил принуждаван от близки до премиера Бойко Борисов да не купува земеделски земи, да продава продукцията си на занижени цени, а „Напоителни системи“ го били изнудвали да плаща рекет, ако иска да получи вода за насажденията си. Според него всеки сектор е разпределен и се контролира от бизнесмени, приближени до властта, а „министрите са кукли на конци“. Илчовски каза още, че един от собствениците на фирма „Градус“ Иван Ангелов е искал от него да реализира фиктивен оборот за дружеството му. По думите на зърнопроизводителя Ангелов се представял като „скрит началник на Министерството на земеделието и Агенцията по храните“. Илчовски каза още, че от 2014 г. го карали да продава зърно на фирмите на Ангелов на занижени цени, за да няма проблеми, като натискът се засилвал и това продължило до средата на 2020 г. По повод разпространените миналата година снимки от спалнята на Бойко Борисов със златни кюлчета в чекмедже на нощно шкафче, Светослав Илчовски заяви, че те са направени от известна плеймейтка, а премиерът е получавал от бизнесмени като подаръци за рождения си ден златни кюлчета.

В петък пред комисията се яви и съсобвеникът на „Градус“ Иван Ангелов, който отрече твърденията на Илчовски, обяви ги за лъжа и допълни, че ще сезира прокуратурата. Бизнесменът заяви, че е купувал фураж от Илчовски по-скъпо, отколкото от други производители, включително и при сделки на зелено. Той няколко пъти заяви, че никога не си е служил с името на премиера в бизнес отношенията си. Обясни, че Борисов му е съдействал, когато е имал проблеми при сделки за износ, например при някои ветеринарни регулации или забавяне по границите. „Борисов ми съдейства като гарантира пред турската ветеринарна служба, че нашият сертификат отговаря на европейските стандарти. Това не е срамно„, каза той. А в отговор на въпрос за отношенията му с премиера, Ангелов отговори, че се чуват през 10-15 дни, от време на време играят белот и още: „Чисто мъжки без нищо сексуално. Говорим си като мъже, общуваме си„.

След изслушването на двамата председателят на временната комисия Мая Манолова заяви, че събраните документи ще бъдат изпратени до прокуратурата, европейската прокуратура, Министерството на правосъдието, омбудсмана, Комитета по изтезанията към Съвета на Европа, МВР, НАП, КЗК, КФН, КПКОНПИ и ДАНС.

 

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
jamessmith
jamessmith
23 септември 2023 1:34
Гост

Great article. I appreciate your provided information because it is useful. Thanks for sharing territorial io

Анонимен
Анонимен
09 май 2021 23:51
Гост

Каскета сега ще нареди проверки, които ще продължат до изборите. После в зависимост от резултата на тях ще арестува Тиквата, за да се прави на герой или ще го остави да избяга от страх да не пропее за общия им бизнес. Оня обаче ще извади всичките му кирливите ризи и ще последва физическо разчистване на сметки между бившите мутро-милиционерски ортаци. От ДуПеСе-то ще го играят наблюдатели и сини каски от ООН, които уж нищо не знаят и не искат да си спомнят. Остатъците от БСП ще трябва просто да се изметат за да е сигурно, че новата власт започва на… Покажи целия коментар »

Позор! Оставка! Затвор!
Позор! Оставка! Затвор!
09 май 2021 22:52
Гост

За едни ПРИКРИВАтура, за други ПОРЪЧКОратура. Резултатът е ясен отсега. Единствената надежда е Кьовеши, както и да бъдат закрити съдилищата за „специални поръчки“ на управляващата мафия, а подлогите им във ВСС и прокуратурата изметени.

Анонимен
Анонимен
09 май 2021 19:11
Гост

Отсега е ясен финала на проверката, колкото и да ръси красиви приказки любовницата на каскета. Той ще пита тиквата, а тиквата ще му нареди всичко да е наред. Засега. Надявам се следващия парламент да е с герберасти около минимума.

Спасовден
Спасовден
09 май 2021 19:04
Гост

Лазаре – стани!

Анонимен
Анонимен
09 май 2021 18:32
Гост

Резултатът е ясен. Колкото Каскета провери чекмеджето на Тиквата и тъмните уговорки в „Осемте джуджета“. За да е налице гаранция за истинска и задълбочена проверка, първо трябва да бъде изметен Каскета и послушните на герберастите специализирани съдилища и прокуратури.

Анонимен
Анонимен
09 май 2021 16:22
Гост

Проверка тип пръскачките пред НС 😊

Анонимен
Анонимен
09 май 2021 16:10
Гост

Ще привикат двамата основни герои, плюс Борисов, Аврамова, онзи бивш депутат Пламен Тачев, после ще я сложат на трупчета за няколко месеца, година и накрая ще кажат, че нищо не могат да открият. Вече сме гледали този филм, а Гешев нищо ново не може да измисли. Справка – бдението пред палатата за спецправосъдието. Преди 6 години съдиите също излязоха на бдение пред Съдебната палата.

Анонимен
Анонимен
09 май 2021 16:12
Гост

Да, но съдиите се събраха извън работно време и имаха разрешение от общината. А прокурорите излязоха по време на работа и то без разрешение

Анонимен
Анонимен
09 май 2021 16:15
Гост

Тогава да глобят Гешев, ще бъде интересно 🙂

Амбициран селяндур, от дълбоката провинция
Амбициран селяндур, от дълбоката провинция
09 май 2021 19:16
Гост

Хе хе хе хе хе хе … извън работно време. И с разрешение. А бе СМЕШНИК! С червените тоги са дяволите, а с черните – ангелите, ама в Карлуково ще ги разправяш тия. Всички са в кюпа. А административните и гражданските дела, а? И кой решава – съдът или прокурорът който е само … страна. И правосъдието никак не се състои и изчерпва с наказателното такова. Напротив!

wtf
wtf
09 май 2021 16:03
Гост

А Ангелов за кое ще го проверяват – за мъжките, но не и сексуални отношения ли 🙂

Анонимен
Анонимен
09 май 2021 15:58
Гост

Подозирам, че тук няма да се случи нищо, надеждите са по-скоро в Европейската прокуратура

12345
12345
09 май 2021 16:06
Гост

Има и друг вариант – здраво да подпукат Борисов, Аврамова и компания, за да оправдаят съществуването на спецпрокуратурата, а не да чакат европейската прокуратура 🙂 Но няма да им мине номера, специализираните съд и прокуратура трябва да бъдат закрити и точка.

67890
67890
09 май 2021 19:12
Гост

Надеждата е на дъното в кутията на Пандората … глупак и трол ! Каква европейска прокуратура, каква Кьовеши, к’ви 5 лева БРЕ ?!?!?! Кой, кои прокурори от къде, как, и от кого назначени ще „разкриват обективната истина“ ГЛУПАКО !!!!!! Нали ги видехме кои са ! Одобрените, за неодобрените … всички предложени и гласувани от прокурорската колегия на Гешев. Да, има и друг вариант. Този им остана по Пандора, но нека скочи с бутонките този път на … онзи от руския юрист … и ще се смеем от сърце и последни. Не само специализираните, а въобще всички съдии и прокурори трябва… Покажи целия коментар »

Geleto
Geleto
10 май 2021 2:09
Гост

Като са изборни Кой# ще плаща предизборната кампания и Кой# ще ги отзовава като са отзоваеми ‐ управляващото политическо мнозинство ли (а кой ще Те пази от него)?

Кирил
Кирил
09 май 2021 15:56
Гост

И накрая Илчовски ще е обвинен

123
123
09 май 2021 15:50
Гост

Дали пък няма да заработят пак по проверката за Мата Хари, след като Илчовски посочи коя била. Все пак е интересно и откъде толкова евро в шкафчето.

Анонимен
Анонимен
09 май 2021 17:25
Гост

Обърнал е златото в Евро 😊

анонимен
анонимен
09 май 2021 15:39
Гост

Мчи как да няма проверка, след една година ще ни съобщят, че няма данни за престъпление, даже и ДП няма да образуват

Спондж
Спондж
09 май 2021 15:42
Гост

Вероятно така ще стане, но след 11 юли ще се разбере. Току виж започнали пак да викат Б. Б. за показания, а защо не да ни се оплаква като Цветанов от зависимата прокуратура.