Прокуратурата започна проверка на Комисията за финансов надзор и шефката на застрахователния надзор Ралица Агайн по повод фалита на кипърското застрахователно дружество „Олимпик“. Тя е разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, осъществява се от обвинител от Върховната касационна прокуратура и е възложена на ДАНС, съобщиха от държавното обвинение.

Предмет на проверката са начина на осъществяване на държавния застрахователен надзор от страна на Комисията, на ресорния ѝ заместник-председател, ръководещ управление „Застрахователен надзор“ и на това управление, по отношение на конкретния застраховател. Ще бъде проверено спазването на изискванията на закона за започване на дейността на клона на ЗК „Олимпик“ в България, изпълнението на правомощията от страна на надзорните органи по Кодекса за застраховането и Закона за Комисията за финансов надзор, както и упражняването на текущ надзор, включително след издадената забрана „Олимпик“ да сключва нови договори и да удължава срока на досегашните“, уточняват още от прокуратурата.

В средата на август стана ясно, че в компанията влиза ликвидатор, а над 200 000 собственици на автомобили у нас, клиенти на фирмата, от 17 август нямат застраховка „Гражданска отговорност“ и трябва да сключат нови полици.

По повод фалита на кипърското дружество от Комисията за финансов надзор съобщиха, че заплатените премии за неизтеклата част на застрахователните договори, които са прекратени, подлежат на връщане в рамките на производството по несъстоятелност, според законодателството на Кипър. „Клиентите на ЗК „Олимпик“ ще бъдат уведомени за откритото производство и ще им бъде указан редът и сроковете, в които могат да поискат парите си от застрахователя. По същия начин ще бъдат уведомени и лицата, които са завели щети при застрахователя“, заявиха още от КФН. И добавиха, че хората трябва да си търсят парите от Кипърския гаранционен фонд на застрахователите. От комисията уточниха, че българският гаранционен фонд не може да изплаща застраховки на нерегистриран у нас застраховател.

Граждани обаче възразиха срещу това твърдение и организираха днес протест под надслов „Спането на КФН“.

С твърдението на комисията несъгласие изрази и Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи. Пред Нова ТВ тази сутрин той заяви: „Тази мантра, която се повтаря от няколко дни от Комисията за финансов надзор, че, видите ли, те нищо не можели да направят, защото застрахователят бил клон на кипърска компания, това не е вярно. Всяка полица на „Олимпик”, продадена в България, има и сума от 11.50 лева за вноска в гаранционния фонд. Там има две сметки, които са отделни и независими. В сметката „Незастраховани МПС” влизат 10 лева. Следващата сметка е „Обезпечителен фонд”, в която влиза 1.50 лева. Всеки застраховател, който продава в България, плаща тези пари. Обезпечителният фонд, който е подчаст на големия Гаранционен фонд, се задейства и плаща щети при фалит на застрахователя”.

Тодоров добави, че от съществуването на „Олимпик“ на нашия пазар, клиентите на компанията са събрали 14 млн. лева в гаранционния фонд и 2 млн. лева в обезпечителния.

От БСП пък предложиха държавата да поеме загубите на тези над 200 000 клиенти на застрахователя, а после да си поиска парите от кипърската компания.

Владислав Горанов: Ралица Агайн да подаде оставка

Финансовият министър Владислав Горанов призова зам.-шефката на КФН и ръководителя на управление „Застрахователен надзор“ Ралица Агайн да подаде оставка. Призива Горанов отправи след среща при премиера Бойко Борисов по повод прекратяване на дейността на кипърската ЗК „Олимпик“, на която са присъствали и членове на комисията.

Намираме сериозни пропуски в работата на ръководителя на управление „Застрахователен надзор“ в Комисията по финансов надзор Ралица Агайн. Българският закон не предвижда възможността правителството да поиска нейната оставка. Българският парламент има изчерпателно изброени хипотези, при които може да освободи предсрочно член на КФН, избран от него, но някой трябва да поеме отговорност“, заяви Горанов и уточни, че Ралица Агайн трябва доброволно да напусне поста си.

Той разкритикува работата на КФН като регулатор като обясни, че не е подадена информация по случая към Министерство на финансите, правителството и Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание. Според него приносът на КФН за справянето със ситуацията се изчерпва само с издадената през май месец забрана за издаването на нови застрахователни полици на територията на България.

По повод казуса с „Олимпик“ финансовият министър обясни, че заедно с външния министър Екатерина Захариева още днес ще имат среща с кипърския посланик. Целта е да научат какъв е статусът на дружеството в Кипър, за да знаят българските власти как да действат.

По време на срещата коментирахме действията и бездействията, довели до фалита на кипърската компания „Олимпик“. Чуха се много спекулации, някои от които бързам да опровергая. Българският кодекс за застраховане предвижда клоновете на юридически лица, предлагащи застрахователна дейност на територията на ЕС, да внасят вноски в един от гаранционните фондове – фондът, който служи за покритие на щети при липса на застраховка „Гражданска отговорност“ и при липса на установени причините. Това е, което компанията „Олимпик“ е правила като вноски в гаранционните системи на българската застрахователна система и което се използва за обезщетяване на причинени на трети застраховани лица щети. В този смисъл в българското и в европейското законодателство липсва основание, тъй като подобни вноски не е следвало да бъдат направени, застрахованите в компанията „Олимпик“ да се обезпечат от гаранционните фондове“, каза още Горанов.

Той обясни, че тези български граждани, които имат вземания поради неприключили застраховки, които са прекратени (по изчисления на КФН са малко под 10 млн. лв.), автоматично стават кредитори на гръцкия фонд и на дружеството по несъстоятелност в Гърция.

Това, което българската държава ще направи – още днес по дипломатичен път сме повикали в 14.00 часа при министър Екатерина Захариева кипърския посланик, на когото ще зададем няколко въпроса, за които ще искаме съдействие от официалните кипърски власти – какъв е статусът на компанията в Кипър в момента и дали дружеството се прекратява поради несъстоятелност или на друго основание. Ако се прекратява поради несъстоятелност, българските граждани, които са кредитори, ще имат право да получат обезщетение от кипърския фонд за обезпечаване. Ако дружеството се прекратява на друго основание, българските граждани, които имат вземания, ще трябва да се удовлетворят от масата на състоятелността – така, както са процедурите при общата несъстоятелност в ЕС“, обясни Владислав Горанов.

По думите му, властите у нас ще ангажират специалист по кипърското търговско право, който да представлява българските кредитори в производството в Кипър.

Извънредно заседание на парламента утре

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свика извънредно заседание на парламента за утре от 13 часа. То е по искане на БСП, за да се обсъдят две теми – срива на Търговския регистър и засегнатите над 200 000 души от фалита на „Олимпик“.

По повод застрахователния казус от левицата предлагат и следното решение:

Народното събрание да възложи на финансовия министър да предприеме действия по търсене на възможности за възстановяване на платените суми и гарантиране на правата на лицата, сключили застраховка „Гражданска отговорност“ с кипърското дружество;

КФН да предостави на парламента доклад по осъществения от нея надзор на дейността на „Олимпик“ у нас, заедно с информация за собствеността на компанията и направените от нея вноски в Гаранционния фонд (размер и основание на вноски), както и данни за актуалното състояние на фонда (размер на средствата в паричните фондове, управление и съхраняване).

От БСП предлагат поисканата информация от финансовия министър и от КФН да бъде предоставена на НС в срок до 7 септември.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Семейна идилия
Семейна идилия
20 август 2018 13:26
Гост

Агайн е съпруга на албанец който завлече маса народ с Джет Кредит.

След дъжд, качулка!
След дъжд, качулка!
20 август 2018 12:25
Гост

Дори да си подаде оставка, това няма да реши проблема на клиентите.

Минувач
Минувач
20 август 2018 12:16
Гост

Защо трябваше да се стига до протест? В КФН взимат високи заплати, а не си вършат работата.

Възмутен
Възмутен
20 август 2018 12:13
Гост

Позната история. Проспаха КТБ, ще проспят и „Олимпик“.

Анонимен
Анонимен
20 август 2018 11:49
Гост

Редно е клиентите да се обезпечат по някакъв начин. Дано да измислят някаква алтернатива.