Бизнесменът Васил Божков може и да даде показания пред прокуратурата от Дубай. Това стана ясно от изказване на правосъдния министър Надежда Йорданова и заявена готовност от прокуратурата.

В градската прокуратура вече се води разследване за изнудване на Божков, по което за 24 часа бяха задържани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и PR-ът на партията Севделина Арнаудова.

Божков многократно разказва, включително и вчера, за това, че е бил изнудван да дава милиони на Борисов през посредничеството на другите двама, но до момента не е дал показания пред прокуратурата.

Тъй като България няма договор за правна помощ с ОАЕ, пред БНТ правосъдният министър Надежда Йорданова обясни днес, че Божков може да даде показания чрез т.нар. механизъм при условия на взаимност, при който посредник е Министерството на правосъдието. По думите ѝ, за разпит с видеоконферентна връзка, прокуратурата трябва да отправи искане до министерството какви действия иска да предприеме в ОАЕ, след което ведомството да се свърже с държавата с молба за съдействие.

„За да бъде разпитан Божков, до ОАЕ може да пътува българин. Може и на място някой да го разпита. В тези процедури Министерството на правосъдието може да е посредник, а искането трябва да дойде от орган на съдебната власт. Всичко зависи от прокуратурата“, подчерта Йорданова.

Междувременно, от градската прокуратура съобщиха, че са предложили на Върховната касационна прокуратура да бъде изпратена молба за правна помощ до ОАЕ за разпит на Божков чрез видеоконференция.

„Принципът на взаимност означава, че ОАЕ следва да преценят дали на база този принцип ще приемат за изпълнение молбата за правна помощ. Условие за приемането на молбата е и преценката на ОАЕ за допустимост на такъв вид разпит съобразно тяхното законодателство. Единствено по този ред е възможно да бъдат събрани по законосъобразен начин свидетелски показания, тъй като връзка само чрез технически способи – Skype, Viber и др., не би породила правни последици и събраните данни не биха могли да се ползват като доказателства“, съобщиха от държавното обвинение и поясниха, че в хода на разследването се разпитват поемни лица и други свидетели.

Вчера Божков каза, че вече е дал показания пред Европейската прокуратура, която се е свързала с него, защото е преценила, че си заслужава да се обърне внимание на сигнала му.

До момента той не е давал обяснения и не е говорил пред разследващите и във връзка с делото срещу него в Специализираната прокуратура (СП). По този повод шефката на СП Валентина Маджарова заяви категорично миналата седмица, че това не може да стане, защото НПК не го позволява.

„Аз твърдя само и не само твърдя, аз съм убедена, че по нашето дело той не е давал никакви показания, никакви обяснения в никакво качество поради простата причина, че е налице процесуална пречка за това. НПК не позволява това да бъде извършвано чрез социалните медии“, заяви Маджарова пред бТВ.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
илияна
илияна
25 март 2022 19:52
Гост

Изглежда Божков иска да ни убеди,че Борисов,Горанов ,Арнаудова и Комисията по хазарта са го принудили да спечели половин милиард от неплатени такси въпреки,че той е бил против.Дължомите такси се опре до елят от комисията по хазарта и не е ясно какво общо имат министър-председателя и Пр-а.Или иска да ни убеди,че отчисленията в размер на 60 млн.са изнудване поради прекомерност.Явно е искал да му направят услугата да спести половин милиард безплатно.Някой се опитва да ни прави на идиоти.Има ли нормаленqAERy човек,който да се върже?

Мирча Кришан
Мирча Кришан
25 март 2022 15:49
Гост

Сетила се Мара да се побара.

Анонимен
Анонимен
25 март 2022 14:01
Гост

Е, можело значи. След като няколко години най-нагло лъгаха хората, че не можело.

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
25 март 2022 13:46
Гост

Явно мис Пиги, не е запозната с новия способ за събиране на доказателства внесен от Канада- интервю.

адвокат от САК
адвокат от САК
25 март 2022 12:15
Гост

За неразбралите- Интерпол издирва престъпници и обвиняеми, тъй че спънките не са “административни“,а “наказателноправни“.

Анонимен
Анонимен
25 март 2022 14:00
Гост

Както Путин гони с червена бюлетина опозиционери, искащи справедливост, по същия начин Гешев гони с червена бюлетина неудобни на нему и закриляните от него други престъпници лица. За червена бюлетина не трябва влязла в сила присъда, а твърдение.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
25 март 2022 15:50
Гост

МВР: Путин пречи на разследването срещу Божков.

илияна
илияна
26 март 2022 8:33
Гост

Защо човекът откраднал половин милиард от българските граждани е неудобен само на Гешев?И дали става дума за гонене на „неудобен“или за преследване на престъпник,дейност за която Гешев получава заплата?

адвокат от САК
адвокат от САК
25 март 2022 12:13
Гост

Божков: Ще се върна в България, щом прокуратурата махне червената бюлетина от Интерпол Аз не съм престъпник, искам да се върна в България, подчерта бизнесменът 24 март 2022 11:13 Обновена в 12:21 дарикнюз Готов съм да се върна в България веднага, когато имам физическата възможност за това. Заради административните спънки, които прави прокуратурата, аз не мога да напусна Дубай. Ако прокуратурата бъде така добра да махне червената бюлетина от Интерпол, аз ще се върна на следващия ден пред съответните органи. Това заяви бизнесмена Васил Божков на онлайн пресконференция..Това е ИСКАНЕТО на един обвиняем с 19 обвинения, включително и за ръководство… Покажи целия коментар »

Бай Ганьо
Бай Ганьо
25 март 2022 11:34
Гост

Чудя се, може ли Рашков, да вземе да арестува Гешев, па макар и за 24 часа 🙂 Е тогава ще стане забавно 🙂 – дали има проблем по закон?

адвокат от САК
адвокат от САК
25 март 2022 11:38
Гост

;0 Mи има- нарича се еднолична диктатура и противоконституционно връщане на тоталитарната държава;0 Да- доста остатъци от бпк/ бсп/ възраждане искат точно това; просто киро също се е запътил в тази посока, та не е чудно да има опит за реставрация на тоталитарната държава в България чрез въвеждане на еднопартийна диктатура- в противоречение с чл. 11 ал.1 и ал. 2 от Конституцията на Р.България- Чл. 11. (1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.
(2) Нито една политическа партия или идеология не може да се обявява или утвърждава за държавна.

фон Каскетен
фон Каскетен
25 март 2022 14:24
Гост

Ами днес е петък, вечерта е подходящо време да бъдат предложени развлечения на хората. 🙂

Иван Петров
Иван Петров
25 март 2022 15:53
Гост

Юридическа пречка няма. За 24 часа.

Е, после ще трябват разни доказателства за престъпления. Но, прокурватурата ще ги подсигури!

Случаен
Случаен
25 март 2022 11:08
Гост

Най-вероятно е било обратното и Божков е предложил „съдействие“ от негова страна. Ако е давал пари се е обезпечил с доказателства, защото е твърде умен и случайни неща не прави, пък и смисъла на подкупа е този, който го взел да влезе в капан и зависимост от даващия. Ако няма доказателства, освен неговите интервюта, значи не е давал пари. Кой човек от неговия калибър ще даде 60 милиона и няма да се обезпечи срещу преследване?

адвокат от САК
адвокат от САК
25 март 2022 11:16
Гост

Вие нали разбрахте какво точно иска божков , за да се върне в България и законно да свидетелства- иска България да премахне червената бюлетина в Интерпол за неговото издирване, иначе- нямало да се върне… Интересно- ако е изнудван действително за 20 процента, а останалите 80 процента са си чист профит за него и възлизат на едни 550 МИЛИОНА лева, дали когато е бил изнудван е забогатял или е обеднял… Щото при изнудването обикновено човек обеднява, а не забогатява необяснимо….Божков се гаври с българската съдебна система и се счита за недосегаем от нея…

илияна
илияна
26 март 2022 8:37
Гост

Имайки предвид,че Божков финансира протестите срещу правителството на ГЕРБ, по-вероятно е той да е изнудвал Борисов,а не обратното.

Лъжат като дърти каскети
Лъжат като дърти каскети
25 март 2022 10:56
Гост

Първо лъгаха, че нямало образувано дело срещу министър Асен Василев, но Рашков ги разобличи и си признаха. Преди това години наред лъгаха, че Божков не можел да бъде разпитан от чужбина, но цялата правна общност у нас ги разобличи и отново си признаха. Предлагам БАН да променят в речника на разговорните изрази „лъжа като дърт циганин“ на „лъжа като дърт каскет“.

Анонимен
Анонимен
25 март 2022 10:46
Гост

Както е казал народът, след дъжд качулка. Божков само на папата не е дал още показания. Не й се работи на нашата прокуратура по тоя случай и това си е.

адвокат от САК
адвокат от САК
25 март 2022 10:53
Гост

Въпрос- колко време ще трае цялата процедура – колко МЕСЕЦА , щото при подписан договор за правна помощ трае обичайно между 6 до 9 месеца, а при липса на договор, България просто ЧАКА дали замолената държава изобщо ще се съгласи, а ако замолената държава се съгласи, между подаването на молба от България и реалното случване на разпита на божков с видеоконферентна връзка, може да мине и една година, или година и половина. През цялото това време управляващите ще манипулират гражданите как прокуратурата УМИШЛЕНО БЕЗДЕЙСТВА, а ето на- “великите “управляващи ИЗИСКВАТ ОТ НЕЯ ТЯ ДА ЗАПОЧНЕ ДА ДЕЙСТВА….

Анонимен
Анонимен
25 март 2022 11:29
Гост

Замолената държава е заложила този способ в законодателството си отдавна и го ползва (за разлика от нас) доста активно, така че има доста голяма вероятност да се съгласи. И ако запитването беше направено, когато трябва, а не се бездействаше четири години, тоя разпит вече щеше да е извършен. Така че обвинението в бездействие си е напълно основателно. Защо ЧАК СЕГА някой се сети да си отвори НПК?!

Анонимен
Анонимен
25 март 2022 11:32
Гост

* две години, извинявам се…пак предостатъчно време за съдебна поръчка.

адвокат от САК
адвокат от САК
25 март 2022 11:34
Гост

“…, така че има доста голяма вероятност да се съгласи…“ Е- и България ЩЕ ЧАКА, докато замолената държава се съгласи, а през цялото това време управляващите ще продължат да тиражират ЛЪЖИ и полуистини, за да обслужат политическото манипулиране на бг. граждани… Гняз безподобна…Освен това- правото не работи с вероятности- има ли вероятности, правото казва- те трябва да се изчистят, докато не се стигне до крайно положение- едната или другата от само две възможности.

Борислава
Борислава
25 март 2022 10:42
Гост

От цялата патаклама накрая от Борисов излезе чист (не е притискал Божков за пари, не е крал евросредства) излезе, че е най-чистия и ГЕРБ са росна китка, чиста светена вода, както се опитва да ни каже с пяна на устата Тома Биков, то направо не мисля, че може да се вярва на тази държава повече.В крайна сметка, не казвам, че за всичко е виновен Борисов и всичко е сто процента така, както се твърди, но дори за 5% от нещата да е наистина виновен и да се докаже, то той повече не бива да се занимава с политика. А сме… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 март 2022 10:39
Гост

Първо да кажа категорично, че не харесвам Божков и никога не съм харесвал това, което прави. Макар и защитено от закона да продаваш надежда на пенсионерите и да им събираш парите е нелепо и грозно. За да забогатееш ти да събираш по 5 лв на вскеи старец да търка билети. В същото време обаче мисля, че нещата, които казва са верни. Че е ходил при Влади, при Менда, после да се отчете при Бойко какво е платил. Че Борисов му е искал 10-20 или дори 50% печалба да им дава в пачки по 500 евро. Лошото на всичко това е,… Покажи целия коментар »

адвокат от САК
адвокат от САК
25 март 2022 10:46
Гост

“…ако запишеш разговорите, то прокурорите и промитите герберски мозъци ще кажат…“ НЕ прокурорите и промитите герберски мозъци, а ЗАКОНЪТ КАЗВА чрез специална експертиза дали това е законен метод за събиране на доказателства или не- ТОВА не схващате обикновените неюристи, които постоянно сте наострени срещу всички юристи и считате,че работата ни е много лесна и сме просто едни “чантаджии“ и че и вие- без юридическо образование- можете да я вършите. Но иначе врещите- ааа, ооо, няма закони в България, а ако има- те не се спазват от прокуратурата, тя е политическа бухалка. Политиците ИЗПОЛЗВАТ вашето невежество и ви правят на диви… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 март 2022 10:36
Гост

Значи чета, че имало към 200 сигнала за кражба на пари от Европа и с тях се занимават в прокуратурата там. Това означава ли, че всички тези сигнали са нарочно проспани от родната прокуратура? И тази сега ще разпита все пак Божков?

адвокат от САК
адвокат от САК
25 март 2022 10:40
Гост

Статията е за разпита на божков. Какво общо има тук европрокуратурата или това е новата опорна точка на управляващите… Просто киро счита, че разпит на свидетел/ обвиняем по видеоконферентна връзка е нещо еднакво с интервюиране на едно лице в качеството му на кандидат за работа. Та в тази светлина- когато прости хора ни управляват, това са резултатите…

Милена
Милена
25 март 2022 10:36
Гост

Ако от Европа ги натискат, няма как да не разпитват. Тукашната прокуратура проспа какво ли не.

Алисон
Алисон
25 март 2022 10:35
Гост

Ами не е лесно на Веждичката, Костадин Ангелов и Тома Биков да се чудят как да извъртят нещата така, че да кажат, че Кирил Петков и Рашков са обработили Кьовеши да почне проверка за сигнали срещу корупция и крадене на европейски средства в България. Посредством ДДС.

Тишер
Тишер
25 март 2022 10:34
Гост

Да викнем помощ за Тома Биков, че от пеняване ще си глътне езика накрая.

Чемински
Чемински
25 март 2022 10:34
Гост

Да видим какво ще произлезе от този разпит. Нищо не се знае. Нищо.

Галина
Галина
25 март 2022 10:33
Гост

За да каже после, че думите му не са доказателства…? Да не бързаме да се радваме.

Zlateli
Zlateli
25 март 2022 10:33
Гост

хахахаххахах невероятно

адвокат от САК
адвокат от САК
25 март 2022 10:29
Гост

“…„За да бъде разпитан Божков, до ОАЕ може да пътува българин. Може и на място някой да го разпита…“ Eй манипулаторката – политик не се спира… Г-жа- нали уж и ти си адвокат от САК- хайде, отговори на 2 въпроса- 1. ПРЕДИ да пътува този българин, ОАЕ трябва ли да се е съгласило да се разпита божков чрез видеоконферентна връзка- да или да 2. КОЛКО ВРЕМЕ ще отнеме цялата процедура от А до Я- колко МЕСЕЦА- и през това време ще продължава ли изпълнителната власт ДА ЛЪЖЕ, че прокуратурата УМИШЛЕНО не си върши работата, за да има с какво да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
25 март 2022 10:44
Гост

Ами да, тя УМИШЛЕНО не си върши работата драги адвокат от САК, който я си адвокат я не. Защото в Европа има около 200 сигнала, които европейската прокуратура сега разглежда. А това значи, че родната не си е мръднала пръста през всичкото това време. Говорим за сигнали за нередности и укриване на ДДС от преди години, не от вчера. Виждам те под всяка статия за прокуратурата или ГЕРБ да се вихриш и да ни обясняваш колко е съвестна и как си изпълнява задълженията прокуратурата ни както и Гешев как е най-добрият главен прокурор избиран някога на тази длъжност у нас.… Покажи целия коментар »