Прокуратурата е осъдена да плати общо 100 000 лева обезщетения на двама от оправданите по делото за кражба на танкове „Майбах“. Проверка на „Лекс“ показа, че след като процесът за танковете приключи след близо 9 години с оправдателни присъди, бившият военен Алексей Петров и германецът Матеус Майер са завели и спечелили дела срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

И двамата са искали да бъдат обезщетени с по 150 000 лева за претърпените от широко отразявания процес неимуществени вреди, а Петров е претендирал и близо 11 000 лева разноски.

Скандалните разкрития за кражбата на танкове бяха оповестени в края на 2007 г., а първоначално бившият зам.-шеф на поделението в Ямбол Алексей Петров и третият подсъдим по делото германец Томас Гмайер бяха осъдени на по 4 години затвор, докато Матеус Майер получи условна присъда. Тезата на обвинението беше, че машините са изнасяни в чужбина, защото представляват интерес за колекционери, а двамата германци – музейни експерти, дошли в България именно с тази цел. Ставаше дума за вкопани в земята немски танкове „Панцер“ IV от Втората световна война с двигатели „Майбах“. След първоначалните присъди Военно-апелативният съд върна делото и последва оправдаване и за тримата подсъдими на три инстанции, като делото приключи окончателно преди 3 години.

На две инстанции след това Алексей Петров спечели делото по ЗОДОВ, а Бургаският апелативен съд му присъди обезщетение от 60 000 лева за неимуществените вреди, както и 10 800 лева за разноските. Върховният касационен съд пък реши наскоро да допусне касационно обжалване единствено по искането на прокуратурата за намаляване на размера на адвокатското възнаграждение.

В хода на делото майор Петров е представил доказателства, че процесът срещу него е бил широко отразяван, бил е показван как го водят в съдебна зала с белезници и случилото се сринало авторитета му. Приятели и колеги са отдръпнали, започнали подигравателно да се обръщат към него с „Альоша танкиста“. Случаят тотално обърнал живота му, като преди това бил отдаден на армията, патриотично настроен офицер.

Първоначално Окръжният съд в Сливен му присъжда 80 000 лева за страданията и 10 800 лева за разноски, но след това апелативните съдии в Бургас намалиха обезщетението за неимуществени вреди до 60 000 лева. Според тях няма доказателства, че Петров не е могъл да си намери работа след напускането на армията и не е имал достатъчно пари, а като доказателство за това е посочено, че е получил обезщетение при напускането от 30 000 лева, а след това работел като управител на мебелна фирма.

От своя страна, германецът Матеус Майер вече окончателно спечели делото срещу прокуратурата, която е осъдена да му плати обезщетение от 30 000 лева. В този случай ВКС не видя никакви основания за допускане до касационно обжалване на решението на Бургаския апелативен съд.

В него бургаските съдии прецениха, че Майер трябва да бъде обезщетен за задържането под стража за две седмици, за негативите от широкото отразяване на процеса, който продължи 8 години и половина, както и за това, че е бил обвинен в чужда държава, далеч от близките си. Съдът е оценил и пенсионната възраст на Майер, който е на 67 години, като пише, че заради това понася по-тежко негативите от неоснователното обвинение.

Според съдиите справедливото обезщетение е дори 35 000 лева, но то е намалено с 5000 лева, защото в хода на процеса германецът се е отклонил от адреса в Ямбол, където е трябвало да бъде и е заминал за Германия. Това стана причина за издирването му и последвалото производство по екстрадиция, което съдът оценява като съпричиняване на забавения изход на делото. Съдиите в Германия отказаха екстрадицията с мотив, че е липсвало намерение за кражба.

В крайна сметка прокуратурата ще трябва да плати повече на оправданите, отколкото са стрували въпросните танкове. В хода на делото стана ясно, че те дори не са се водели на отчет като редовни танко-огневи точки, а като легендировачни. Затова и вещите лица са им дали само сантиментална стойност.

„Както е известно, за реализиране на наказателна отговорност за престъпно отнемане на чужди вещи е релевантна средната пазарна цена, каквато инкриминираното имущество не притежава (поради статута им на излишни за армията и снети от отчет с цел да бъдат бракувани)“, се казваше в оправдателното решение на ВКС. Нещо повече, върховните съдии подчертаха, че дори армията не е констатирала липсата на старите танкове, тъй като установените впоследствие наличности дори надхвърляли броя на водените на отчет.

„Друг е въпросът, че бракуваната военна техника е ценна с оглед на нейната историческа и културна стойност, многократно превишаваща стойността ѝ на материален актив, и именно тази ѝ ценност е привлякла вниманието на немските музейни експерти“, се казваше в решението на ВКС.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 13:06
Гост

На всичкото отгоре се набутват с парите. До кога на поправителен, бе прокурори.

Каквото и да си говорим
Каквото и да си говорим
26 септември 2019 11:34
Гост

Каквото и да си говорим, за историческите ценности е по-добре да са в западен музей, а не да ръждясват в полето, където армията ги е забравила отдавна, а мургавите ни братя ги оценяват само на килограм мат’риал.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 13:01
Гост

Какви исторически ценности са загробени танков преди 70 години?

Хи-хи
Хи-хи
26 септември 2019 15:48
Гост

Антики. Може би пък да ги подкарат на следващия парад.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 13:01
Гост

Може и тук. Важното е да е се съхраняват отговорно. А не да ръждясват навън.

Срам
Срам
26 септември 2019 11:29
Гост

Срамота е за армията, че хем не води на отчет всички материални активи, които има, хем тези, които все пак води на отчет, не се отчитат спрямо реалното им състояние и пригодност. И това е структура, в която се наливат милиарди, и която носи огромня отговорност за българското общество.

Необходимост
Необходимост
26 септември 2019 11:30
Гост

Единственият полезен ход на БА сега е пълна ревизия на активите, в това число военните обекти от всякаква категория!

Ужас
Ужас
26 септември 2019 11:31
Гост

Ох, дано само не изгубят новите F-16… Че тия панцерисъщо са били супер модерни и скъпи, когато немците са ни ги дали.

улянов
улянов
26 септември 2019 11:02
Гост

Всяко дело по ЗОДОВ, което видя, ме кажа да си задам ленинския въпрос – а кому беше нужно, защото в повечето случаи от самото начало е ясно, че обвинението няма да издържи. много малко са делата, по които доказването е било на косъм, дето се казва или пък прокуратурата е поддържала убедително и с убеждение обвинението, но все пак не е сполучила, та после да бъде съдена по ЗОДОВ. Трябва да се признае, че тук отношение за негативната сметка на прок има и ВКС с тълкувателно си решение, с което я направи ответник практически по всички дела по ЗОДОВ, свързани… Покажи целия коментар »

Правилно
Правилно
26 септември 2019 11:27
Гост

Абсолютно съм съгласен! Прокуратурата трябва да се дисциплинира и научи, че нарушава обществения интерес тогава, когато образува дела с явно недоказуеми или силно преувеличени обвинения. Не зная дали съществува механизъм – дисциплинарен спрямо съответния прокуро и материален спрямо самата прокуратура, по който да се носи отговорност за неиздържани обвинения тогава, когато обвиняемите са оправдани и са завели дела по ЗОДОВ, които са спечелили.

Мат
Мат
26 септември 2019 11:01
Гост

Да ти откраднат нещо, което не знаеш, че имаш…безценно

Петко
Петко
26 септември 2019 10:51
Гост

Ей, пари кат’ вестници раздава прокуратурата. Доста скъпо ни излиза, но поне се грижи за обществените нагласи.

май, май
май, май
26 септември 2019 10:50
Гост

иде ми играна думи с майбах май… аха, ама от благоприличие ще се въздържа

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 13:03
Гост

Май, юни, това е положението. Цаци го съдят целогодишно.

advocat
advocat
26 септември 2019 10:36
Гост

Резултат от липсата на реформи, каквито мутрата от Банкя и неговата шайка не предприеха и нямат намерение да правят. Честито на данъкоплатците, включително примирилите се !

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 13:04
Гост

Той не реформира. Той само гради или кърпи магистрали. Зависи колко пари му трябват.

Анонимен
Анонимен
26 септември 2019 10:32
Гост

Ама тези „танкове“ не бяха ли опоскани от братята роми далеч преди да се сетят за тях шапкарите? Доколкото помня, ходеха в полетата да „берат желязо“ още в началото на 90-те.

берачи и събирачи
берачи и събирачи
26 септември 2019 10:44
Гост

Хаха, берат желязо е точният лаф! Този случай обаче е култов, защото излиза, че държавата сега ще плати на тези берачи повече отколкото струват тези ръждиви железа. Това е трагедията.