Множество нарушения и данни за документно престъпление са открити при разпоредената от прокуратурата проверка на летния „сарай“ на Ахмед Доган в парка „Росенец“.

Проверките започнаха след акцията на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов с лодка в пристанището на „Росенец“, където той беше спрян и избутан в морето от охранители на Националната служба за охрана.

Върховната административна прокуратура (ВАП) разпореди на петима министри, както и на началника на ДНСК, да извършат проверки

От оповестените днес резултати става ясно, че крайбрежната плажна ивица до имота на Доган няма статут на морски плаж и не е осигурен свободен достъп. Това се разбра още преди месец, когато протестиращи опитаха да стигнат до плажа, но бяха спирани. На мястото има метална строителна ограда, констатирали са и проверяващите, а поземлен имот в района нямал съставен акт за държавна собственост, въпреки че е такъв.

В Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) до момента няма одобрен инвестиционен проект и издадено разрешение за построения пристан за яхти и лодки, са посочили от там. От МРРБ са съставили и констативен протокол при извършената проверка в община в Бургас, като е установено, че там не се съхраняват строителни книжа и няма искания за издаване на разрешение за строеж за мостик – кейова стена, посочват от прокуратурата.

Министър Росен Желязков е докладвал още, че не е вписвано и пристанище с хидротехническото съоръжение, каквото е изградено. Не е издавано и удостоверение за експлоатация на пристана за яхти. Заради тези нарушения е изпратено писмо до шефа на ДНСК, който да предприеме мерки за отстраняването им.

„От проверката на място, както и от кадастрални скици на имота се установява, че пристрояването на пристанището не е извършено през 80-те години на миналия век, както е посочено в нотариалния акт. За констатираните данни за извършено документно престъпление материалите се изпращат на ВКП“, подчертават от прокуратурата.

По отношение на построените сгради покрай основния „сарай“ на Доган в „Росенец“ – бунгала, постройки и оранжерия, не са били представени строителни книжа, а в общината в Бургас не са открити одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. Няма разрешение и за постройката, в която се намира охраната на обекта.

Прокуратурата започна и проверка на къщата на бизнесмена и медиен издател Иво Прокопиев в местността Буджака край Созопол. Проверяващите са открили серия нарушения и пропуски при издадените строителни книжа и изпълненото строителство.

Констатирано е, че къщата е напълно завършена и към момента на проверката се ползва, в южната ѝ част е изграден и открит басейн, като е оградена с масивна ограда.

„Не е установено дали фотоволтаичната централа е изпълнена. Конкретно не са налични изискуемите протоколи за определяне на линия и ниво на намиращите се на мястото ограда и басейн, като последният не фигурира в издаденото удостоверение на главния архитект на община Созопол и не е въведен в експлоатация“, посочват от прокуратурата.

Другото нарушение е, че в нарушение на действащия подробния устройствен план е било издадено разрешение за строеж на еднофамилна жилищна сграда в имот отреден за вилно застрояване, а къщата се намирала в два имота.

„С оглед на това е съставен констативен протокол от служители на РДНСК Бургас и е сезиран кметът на община Созопол за предприемане на законосъобразни действия“, заявяват от прокуратурата, като посочват, че кметът има правомощия в крайни случаи да забранява достъп до строежи и да издава заповеди за събарянето им, ако са незаконни.

Множество нарушения са били открити и при строеж на хотел на южния плаж на Обзор.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 август 2020 23:00
Гост

„Има данни за извършено документно престъпление“ е просто код на прокуратурата за „Симулираме дейност и търсим жертвена овца“. Най-жалкото е, че овцата ще се окаже някой младши юрисконсулт в общината. Щеше да е смешно, ако това не беше 100-ната пседвопроверка на прокуратурата от началото на годината… За кого се извършва този цирк? Болните мозъци в Министерски съвет, парламента и ВСС са единствените, които вярват на собствените си лъжи.

Възмутен
Възмутен
13 август 2020 13:23
Гост

ПРИКРИВАтурата нито ще повдигне обвинение, нито ще иска задържане под стража на Доган, въпреки тези брутални закононарушения и безчинства от него страна, нали? Ама ПОРЪЧКОратурата същевременно „опрасква“ всеки неудобен на властта!

Симо
Симо
13 август 2020 12:43
Гост

Нищо ново под слънцето. Въпросът е дали ще има последици за нарушителите.

Стоян
Стоян
13 август 2020 12:42
Гост

Бизнесмен ли? Този си е далаверамен.

Кики
Кики
13 август 2020 12:40
Гост

Ако хванат да разследват строежите по морето, със сигурност няма един с изрядни документи.

Крез
Крез
13 август 2020 12:38
Гост

Поредният властимащ, който е забогатял на гърба на народа.

Анонимен
Анонимен
13 август 2020 12:38
Гост

Тоест крайбрежната плажна ивица до имота на Доган е на Доган.

Анонимен
Анонимен
13 август 2020 12:31
Гост

Въобще не ме учудва тази новина. Обаче прокуратурата така и не подгони корумпираните политици.

Цветков
Цветков
13 август 2020 11:43
Гост

Според мен трябват сериозни проемни

Englishman
Englishman
13 август 2020 11:42
Гост

И Борисов и Доган и всички други гледат на народа ни като смешна разбонтувала се тълпа, която не е способна да промени нищо в престъпната ни държава

Анонимен
Анонимен
13 август 2020 11:42
Гост

Е какво като е сезиран кмета на Созопол? Какво ще последва? Нищо.

Анонимен
Анонимен
13 август 2020 12:33
Гост

Глас в пустиня. То и при кметовете е една организация..

Димитриев
Димитриев
13 август 2020 11:42
Гост

Според мен има нарушения ама нали… мотане.

Фердинанд
Фердинанд
13 август 2020 11:41
Гост

Да я събарят бе. Ама те открили сега нарушения, а къщата я има от години

RisteV
RisteV
13 август 2020 11:41
Гост

От Кърджали и Хасково доо Дунав турците си го имат за душевна граница на Турция. И си купуват имоти един след друг по обезлюдените села. Та не мисля, че и да се бутне тая къща, няма да има други неща

Авигел
Авигел
13 август 2020 11:40
Гост

Нарушения, че има има. Ама няма кой да му скръцне със зъби

Ananieva
Ananieva
13 август 2020 11:40
Гост

Ицо Иванов само си прави реклама и предизборна кампания на гърба на сарая. Ясно е, че никой няма да го пипне. Че чак и издухалия Бареков се опитва нещо такова да прави

Емилиева
Емилиева
13 август 2020 11:39
Гост

Споредм мен тази сграда е за събаряне. Ама Доган явно има изключително дебели връзки и никой няма да го закачи

Nenov
Nenov
13 август 2020 11:37
Гост

Открили са топлата водА Е то е ясно, чее има нарушения