Върховната административна прокуратура (ВАП) нареди проверка в цялата страна, която да установи има ли липсващи пътни знаци по пътищата и дали наличните са достатъчно видими.

Проверката е възложена на шефа на Агенция „Пътна инфраструктура“, която отговаря за републиканските пътища и на кметовете – за общинските пътища.

„При реализиране на проверката от ВАП се акцентира на наличието и видимостта на пътните знаци и на другите средства за сигнализиране. При установяване на конкретни случаи на ограничаване на възможността за възприемане на пътните знаци, на отделните видове табели и т. н. от посочените оправомощени органи се предприемат мерките, изискуеми от закона“, съобщават от прокуратурата.

При проверката трябва да се установи още дали маркировката съответства на изискванията и да се поднови, ако има отклонения.

През юли ВАП ще получи обобщена информация, включваща констатирани нарушения, предприети действия и издадени актове. От прокуратурата поясниха, че целта на проверката е осигуряване на безопасно и удобно движение по пътищата, особено в натоварения летен сезон.

В края на миналата година прокуратурата възложи на МВР и МРРБ проверка на всички пешеходни пътеки в страната заради зачестилите инциденти. Преди два месеца бяха оповестени резултати, според които пътеките масово се поставят безразборно, в опасна близост една до друга, без предупредителни знаци и в различни цветове. До края на юни кметовете и пътните управления трябва да приведат и тях в изправност.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anonimen
Anonimen
21 май 2018 13:23
Гост

Само със санкции ще се реши проблема.

Соня
Соня
21 май 2018 13:21
Гост

Колко много пешеходни пътеки и то в София, където движението е натоварено са почти изтрити.

Анонимен
Анонимен
21 май 2018 13:20
Гост

Много добре. Липсата на знаци често води до ПТП-та.

Anonimen
Anonimen
21 май 2018 13:22
Гост

I incidenti sy6to taka.