Прокуратурата поиска от Специализирания наказателен съд да наложи забрана за напускане на страната на бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и на заместничката ѝ Биляна Петрова.

Двете са подсъдими за подкуп заедно с бившия кмет на „Младост“ Петко Дюлгеров, но и до момента са в ареста и няма как да напуснат страната. Спецсъдът е насрочил за утре заседание по делото, на което ще разгледа само искането на прокуратурата.

Искането на Специализираната прокуратура идва преди да се е произнесъл окончателно Апелативният специализиран наказателен съд по мерките за неотклонение на двете подсъдими.

В петък съдия Иво Хинов от спецсъда пусна Иванчева и Петрова под „домашен арест“ и постанови незабавно изпълнение, което означаваше, че двете трябваше да се приберат в домовете си. Прокуратурата веднага подаде протест в апелативния спецсъд и наред с това поиска да бъде спряно предварителното изпълнение, докато въззивната инстанция се произнесе по протеста. Апелативният спецсъд уважи искането за спиране на изпълнението и двете подсъдими останаха задържани в очакване на окончателното определение на съда.

Иванчева и Петрова бяха освободени заради влошеното им здравословно състояние, но прокуратурата твърди, че при бившата кметица няма обостряне на здравословни проблеми, а състоянието на Петрова дори се подобрило. Според държавното обвинение, ако не са в ареста, двете могат да се укрият или да извършат престъпление.

Всъщност, дори и да бъде потвърдено определението на спецсъда, Иванчева и Петрова не би трябвало да могат да напускат домовете си и да се укрият или да извършат престъпление. Домашният арест е втората най-тежка мярка за неотклонение и би трябвало да се контролира стриктно от МВР. Това обаче от години не се случва и вече имаше публично известен случай с избягалия гастарбайтер Фарук Бекташ, който е подсъдим за убийство на семейство на пътя и беше под „домашен арест“. Очаква се домашните арестанти да бъдат контролирани с електронни гривни, които обаче още не са въведени.

Междувременно от държавното обвинение съобщиха, че са подали протест и срещу освобождаването на Петко Дюлгеров под „домашен арест“. Той беше освободен в края на октомври от съдия Хинов, който отново нареди незабавно изпълнение. Прокуратурата незабавно е подала протест, но на 5 ноември съдът е решил да отложи изпращането му в апелативния спецсъд. Това е станало на 16 ноември, когато бяха изменени и мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова.

Дюлгеров обаче ще изчака окончателното определение на апелативния спецсъд вкъщи, защото за него не беше направено искане за спиране на незабавното изпълнение. Той беше задържан с Иванчева и Петрова на 17 април и още тогава призна пред разследващите, че намерените у него 14 000 евро са част от подкуп от 70 000 евро, който бизнесменът Александър Ваклин е дал на кметицата.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пешо
Пешо
19 ноември 2018 19:52
Гост

Съсипаха ги тези жени.

Минко
Минко
19 ноември 2018 19:55
Гост

Все още си мисля, че арестът им беше пълна постановка. Просто Иванчева засегна интереси на строителни предприемачи, където играят много пари.

Лаик
Лаик
19 ноември 2018 18:24
Гост

Аз може да не съм прав, но ми се струва, че спецпрокуратурата не блести с особен интелект.

Софиянец
Софиянец
19 ноември 2018 18:23
Гост

Малко прекаляват, зорлем ги правят жертви.

Пророк
Пророк
19 ноември 2018 17:55
Гост

Докато въведат електронните гривни, делото ще е приключило отдавна.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2018 17:53
Гост

Естествено, че трябва да им се забрани да излизат от страната. Иначе после ще ги издирват по топлите страни.