Прокуратурата се самосезира и ще извърши проверка на случая с „къщата в Барселона“, в който е замесено и името на премиера Бойко Борисов.

От държавното обвинение съобщиха, че са се самосезирали от статията в каталунското издание „Ел Периодико“, според която полицията разследва пране на пари, което стига до българския министър-председател.

Според публикацията става дума за международна схема за пране на пари, чрез която от 2013 г. в Испания са влезли 5 млн. евро през две регистрирани в Барселона фирми – „Numin Invest SL“ и „Emma BGS SL“, свързани с бившата манекенка Борислава Йовчева, на която пък е приписвана връзка с Бойко Борисов в миналото. Парите към двете дружества идвали от физически лица извън Испания.

Местната полиция проверявала данъчните декларации на премиера пред НАП, за да прецени дали той може да направи въпросните разходи със собствени приходи, а заключението било, че не е възможно. Приходите на Йовчева и баща ѝ, който живее с нея, също не били достатъчни, за да поддържат начина на живот, който водят.

Една от фирмите на манекенката е „Emma BGS SL“, която е собственик на луксозен магазин за дрехи в Барселона. Тази фирма е получила преводи от близо 2 300 000 евро от друго дружество със седалище в Кипър, собственост на Йордан Христов и Силвия Николова. Вчера „Ел Периодико“ съобщи, че луксозният бутик е затворил в петък и се отдава под наем, а  оборудването му се изнася.

Разследването на испанското издание тръгна от сигнал на българската неправителствена организация БОЕЦ, подаден преди една година. Днес от прокуратурата съобщиха, че ще бъдат снети обяснения от всички замесени в случая, което би трябвало да включва и Бойко Борисов.

„С цел изясняване на сочените данни за извършено престъпление от общ характер, по линия на механизма за международното правно сътрудничество, ще бъде поискана официална информация от испанските власти. В хода на проверката ще бъдат снети обяснения от всички посочени в статията лица, както и ще се изиска документация за осъществявани от тях предполагаеми сделки“, посочват от държавното обвинение.

Темата беше коментирана вчера и от Бойко Борисов, докато правеше обичайните си обиколки по строителни обекти в страната.

„И като кажат: „Къщата на Борисов в Барселона“. А бе, аз къща нямам, обаче както и да кажеш: „Нямам къща“, те викат: На Борисов къщата. Край. Омаскариха си ме и това е“, каза Борисов и уточни, че случаят е класически компромат с подбрани с истини.

Иван Костов и Петър Стоянов ще дават обяснения заради куфарчето на Ханке

От прокуратурата съобщиха, че са се самосезирали и по твърденията на проф. Стив Ханке за корупция в правителството на ОДС. Пред бТВ преди седмица професорът, свързван с икономическите реформи в България в края на 90-те години на миналия век, разказа за свой разговори с тогавашния президент Петър Стоянов и как му дал куфарче с документи за корупция в правителството на Иван Костов.

„Да Ви потопя в атмосферата – седяхме в малкия кабинет на Стоянов до големия президентски кабинет. Бяхме с госпожа Ханке, Стоянов и преводача. Тъкмо бях пристигнал от Щатите и споменах за пореден път, че „Трябва да се справим с корупцията“, а той отвърна: „Професор Ханке, хиляди пъти съм Ви казал, че ако нямате доказателства, не мога нищо да направя. Имате ли доказателства?“ Отвърнах му, че вече имам доказателства, той ме погледна смутен и попита „И, къде са?“ Показах му това. Куфарчето, което винаги носех в България. Пълно с документи, доказващи случай на корупция. Извадих ги от куфарчето, той попита дали може да ги копира и го направи. Докато секретарката ги копираше, Стоянов се обади на Костов, тогава премиер, и му се развика по телефона. Не разбрах какво му казваше, защото беше на български, но ясно схванах посланието – „професор Ханке те е хванал в крачка“, цитира прокуратурата разказа Ханке, по който се е самосезирала.

От държавното обвинение обясниха, че и в този случай ще бъдат снети обяснения от всички посочени в интервюто, а от проф. Ханке ще бъде изискана и цялата налична документация, с която твърди, че разполага.

Пред бТВ професорът отказа да назове подробности и препрати въпросите към Петър Стоянов, но подчерта, че поне за един конкретен случай имал буквално доказателства за корупция. Тогавашният президент обаче все още не е реагирал. Коментар последва само от Костов, който обясни атаката с нараненото его на Ханке от това, че бившият премиер не го признавал за баща на българския валутен борд. Пред бТВ Костов каза, че не помни да е имал такъв разговор с Петър Стоянов.

„Питал е за различни сделки, но такъв разговор, в който той да ми се кара – никога не е имало. Никога не сме си повишавали тон. Не може да ми каже, че ме е хванал в крачка, защото аз в приватизацията нито съм купувал, нито съм продавал“, уточни Костов.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
25 февруари 2020 0:20
Гост

Аз искам да питам Винету, ето и въпросите: 1.)Ако нямаш къща в Барселона, имаш ли обща снимка с едни гангстери с прозвища Пашата и Димата Руснака? 2.) Ако нямаш къща в Барселона, шмаш ли запис с Кокинов как да спре разследване срещу Мирослав Найденов, в който Кокинов се самопредлага за апелативен прокурор? 3.) Ако нямаш къща в Барселона,имаш ли запис с Ваньо Танев, да си прибира хората от една проверка, понеже Винету е обещал да няма проверка? 4.) Ако нямаш къща в Барселона, имаш ли представа че самия американски посланик в изтекли грами заяви че си участвал в наркотрафик? Въпросите… Покажи целия коментар »

Барка
Барка
24 февруари 2020 22:26
Гост

Все по интересно става.
Когато въшката се нахрани, даже преяде излиза на чело да се изсере….. и тогава……хоооп…. и цап, царап те размазват.
Няма нищо вечно, всичко е преходно.
Бойко в колко къщи и палати можеш да живееш, дяволеее, пък и черния и зъбатия дявол мислят, че ще живеят спокойно на старини, нооо няма, всички дето я дробихте тази попара ще я сърбате. Няма да има спасение, проклетници!

lawyer
lawyer
24 февруари 2020 21:44
Гост

Сега – чакаме Ф-16 и Барселона – айде. Абе – един мъж на 50 и кусур години – трябва да си седи на мястото – ясно е къде трябва да си седи. Младите момичета имат нужда от млади момчета – но както и да е. Аз според мен – ако вършеше работа Борисов – все ми е тая – да краде. Ма работа – ниц. Нищо не прави – само приказки. София е мръсен град, има бедност – аз не искам да има бедни, просто да ги обгрижват.

Димитров
Димитров
24 февруари 2020 14:17
Гост

Тази Борислава Йовчева хем красива, хем богата. А дали е и толкова умна?

666
666
24 февруари 2020 14:13
Гост

Нека чистенето на имиджа на Тиквуций започне сега!

г-ца Бикини
г-ца Бикини
24 февруари 2020 13:55
Гост

Нашата прокуратура много балансирана, щом Бойко, значи и Костов. Опасна работа. Ама разликата е, че за приватизацията ще се чепка и при изтекла давност, а за къщичката, само ще пометем. Едно ДНК-тестче да предложа на детето на г-ца Бикини?

любопитен
любопитен
24 февруари 2020 13:50
Гост

Интересно от какво живее Тиквоча, след като беше казал, че се е отказал от бизнеса, а после, че дарява заплатата си. Сигурно от спестяванията натрупани в периода, когато членуваше в СИК ?

клеветник
клеветник
24 февруари 2020 13:43
Гост

Прогноза за заключението от проверката: То къща има, и магазин има, и манекенка има, ама премиерът няма нищо общо.

специално
специално
24 февруари 2020 13:41
Гост

Бас хващам, че проверката ще бъде възложена на новия зам.-шеф в спецпрокуратурата, на когото не мога да му запомня името, но е като правен в час по трудово

шубе
шубе
24 февруари 2020 13:44
Гост

Казва се Ангел Кънев и е много страшен, особено ако го срещнеш нощем. Тръпки те побиват.

Носталгик
Носталгик
24 февруари 2020 14:08
Гост

Недейте така. Едно време от тези часове какви шедьоври излизаха! Даже правеха изложба с тях.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2020 13:38
Гост

Край, омаскариха ме и това е! 😉

Алеко
Алеко
24 февруари 2020 14:44
Гост

Човек, каквото сам си направи и цяло село не може…

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2020 13:36
Гост

Интересно как ще стигнат до ББ? Че има пари с неясен произход има, но докато мацето на каже, че премиерът лично ми я купи тази къща, всичко е вятър и мъгла

Фики
Фики
24 февруари 2020 14:09
Гост

А, познай от три пъти дали ще каже това. Нали и тя е в кюпа!

Винету
Винету
24 февруари 2020 13:27
Гост

На Баце не му минава номера с „аз нямам къща в Барселона“, компроматът си се харчи. А и никой не твърди, че е негова. Подозренията са, че я е подарил на бивша любовница, но той това няма да потвърди, защото както обясни, мъжете не трябва да казват кого познават, защото тези хора си имат семейства, ПОСЛЕ.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2020 13:30
Гост

Кажи сега не е ли жентълмен! Хем в си каза, че я … тази манекенка, хем не го каза. Банкя, Банкя, моя малка Барселона…

Джентълмен
Джентълмен
24 февруари 2020 14:10
Гост

Те истинските мъже имат много мъжки постъпки. Но за Боко не бих казал, че това е в негов стил.

книгата на ББ
книгата на ББ
24 февруари 2020 13:25
Гост

Въйййййй. И ко прайм ся? Ще донесе ли ББ книгата за компроматите, за да обясни в прокуратурата как са му го спретнали?

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2020 13:27
Гост

Не знам за тази книга, обаче в прокуратурата има една книга, казва се „Как се замита скандал с проверка“. Почваш проверка, щото вече няма накъде, цялата държава се тресе и после след 5-6 месеца, а при международноправо сътрудничество и година си отива, обявяваш, че няма данни за извършено престъпление и не образуват ДП.

Анонимен
Анонимен
24 февруари 2020 13:45
Гост

Точно така, най-добрия начин да бъдеш изчистен е да те провери доверена прокуратура.

М. Петров
М. Петров
27 февруари 2020 17:40
Гост

Не доверена,а ТВОЯТА Прокуратура.Има разлика.

Баба Яга
Баба Яга
24 февруари 2020 13:24
Гост

Повтаряме стратегията на Цацаров с проверката „след дъжд качулка“ на случая с Чакъра ли?

пфу
пфу
24 февруари 2020 13:42
Гост

Нали знаеш как им викат на проверките на прокуратурата – прикриватури. Та те и това ще е такова. Накрая ще образуват дело срещу Ел Периодико, за да са доволни тукашните големци

Геро
Геро
24 февруари 2020 14:12
Гост

Гешев е длъжен на много хора за избора му за главен. Сега почва да чисти имиджи и да ни хвърля прах в очите след като надпреварата беше само с един кон.

Барка
Барка
24 февруари 2020 22:34
Гост

Mnogo ste mi e interesno tova delo