Прокуратурата е осъдена да плати обезщетения от 63 000 лева на гинеколожката д-р Нина Байчева, която миналата година беше окончателно оправдана по обвинението, че поради немарливост е причинила смъртта на новородено в Тетевен, показа проверка на „Лекс“.

Случаят е от 2015 г., а за него се разбра след репортаж на „Господари на ефира“, след което последваха множество проверки. Година по-късно Байчева беше подсъдима за това, че на 22 април 2015 г. в тетевенската болница при водене на раждане е нарушила Закона за здравето и медицинския стандарт по акушерство и гинекология. Според експертизата, направена по време на разследването, д-р Байчева е нарушила медицинските стандарти като е сложила хормона Окситоцин с „голяма концентрация на родилката, не е проследила състоянието ѝ и не диагностицирала нейното състояние – тесен таз и съмнение за пелви-фетална диспропорция“. Окситоцинът е хормон, който се секретира по време на раждането и предизвиква ритмичното свиване на матката. Акушер-гинеколозите го инжектират, за да предизвикат раждане при преносване на плода. Родилката Наташа Габровска пък разказа за агресивното поведение на водещата раждането акушерка и използваните от нея отдавна отречени практики, като използването на кос форцепс.

Делото в окръжния съд в Ловеч приключи само за 6 месеца и през есента на 2016 г. д-р Байчева беше осъдена условно на 2 години затвор и получи забрана да работи като лекар за същия период. В началото на 2017 г. апелативният съд във Велико Търново потвърди условното наказание на гинеколожката, но след това Върховният касационен съд (ВКС) отмени присъдата и върна делото на втората инстанция.

В края на 2018 г. нов състав на апелативния съд оправда Байчева, но ВКС отмени присъдата, когато през 2019 г. за втори път върна делото във Велико Търново, тъй като прецени, че липсват мотиви за част от изводите на съда. При третото разглеждане на процеса в апелативния съд е била назначена деветорна експертиза по указание на ВКС, след което лекарката отново е оправдана, а присъдата е оставена в сила от върховните съдии в началото на миналата година (виж тук).

От окончателното решение стана ясно, че поставената на родилката доза „Окситоцин“ не е била завишена, не е била констатирана вторична родова слабост, не са установени данни за тесен таз или за пелви-фетална диспропорция. В хода на делото е изяснено, че максималната стойност на медикамента е 38-40 капки, а на родилката е направено влизане от 36 капки.

„Особено съществено е обстоятелството, че той няма негативно отражение върху плода и родилката, освен при свръхстимулиране, каквото в случая не е установено“, се казва в решението на ВКС за използвания „Окситоцин“. Съдът е отхвърлил и тезата за тазово-главична диспропорция. В решението на ВКС са отхвърлени и аргументите, че използването на кос форцепс е отречена и неизползвана медицинска техника, като съдът пише, че косият форцепс, за разлика от високия, е описан в клинична пътека и се определя като метод за бързо завършване на раждане по вагинален път, когато са настъпили дадени усложнения.

Делото срещу лекарката е продължило близо 5 години и половина и веднага след края му тя е завела в Софийския градски съд (СГС) иск срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ). В него Байчева претендира 63 000 лева обезщетение за морални вреди от повдигнатото ѝ обвинение и още 17 000 лева за имуществени вреди от направените разходи за адвокати.

В иска си тя пише, че делото я е обезверило, спряла е да контактува с хората в Тетевен, притеснявала се за семейството си и се опитвала да го щади. Една част от познатите и пациентите ѝ се отдръпнали от нея, а за да избегне лошото отношение на хората в града, Байчева се преместила да живее и работи в София, но и отнело много време да се докаже отново като професионалист. Тя припомня, че информация за делото е публикувана периодично в медиите, като това било правено по негативен за нея начин.

За да прецени справедливия размер на обезщетението за неимуществени вреди от воденото дело, градският съд е съпоставил сходни дела, по които прокуратурата е осъждана да плати на пострадалите между 10 000 и 40 000 лева. Според съдия Евгени Георгиев, най-близък до казуса на Байчева е случай с военен неврохирург, който е бил подсъдим за причинена смърт на пациент поради немарливост. Случаят е от 1997 г., като делото е продължило повече от 8 години и съдът е присъдил на лекаря обезщетение от 40 000 лева, въпреки че нямало данни за широко разгласяване на делото и отрицателните реакции били инцидентни.

„За него ВКС е определил 40 000 лева обезщетение за вреди от наказателно производство, приключило през 2011 г. Съдът също така отчита, че незаконното обвинение спрямо Нина Байчева е било свързано с нейната професионална дейност, което допълнително уврежда професионалната ѝ репутация. Затова съдът приема, че 50 000 лева е справедливо обезщетение за неимуществените вреди, които Нина Байчева е претърпяла от незаконното обвинение“, се казва в решението на СГС (виж тук). В него съдия Георгиев решава, че исканите от Байчева 8000 лева обезщетение за платените адвокатски хонорари само за защита пред ВКС са прекомерни и ѝ присъжда 4000 лева. Отделно е уважено искането ѝ за 9000 лева за защита пред апелативния съд и така обезщетението ѝ само за имуществени вреди е 13 000 лева, а прокуратурата трябва да ѝ плати общо 63 000 лева.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

34
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Човек
Човек
02 октомври 2022 21:11
Гост

Подобни престъпления зависят изцяло от заключението на вещото лице. Като всяко едно доказатвлство, може да бъде оборена правилността ѝ или компетентността на вещото лице. В тези случаи би последвала оправдателна присъда. По делото има деветорна експертиза, като явно различните състави на съда и разследващите органи, са приели за добре обосновани и правилни предходните. Това са причините защо е оправдан подсъдимият. Причините се коренят в експертизата, не в съда, не в прокуратурата. По този начин, за да е 100% сигурно, да се назначи 1000-торна експертиза. Обвинението си е свършило работата.

Грозно, родно блато!
Грозно, родно блато!
30 септември 2022 12:31
Гост

Малко са ги осъдили! Да съсипеш професионално, емоционално, а и здравословно живота на човек не струва 63000лв.
Жалко,че ги плаща народа, а не некадърните каскети!

кисел прокурор
кисел прокурор
30 септември 2022 9:41
Гост

Крайно време е да се спре всяка оправдателна присъда да се вменява във вина на прокурора. То ако знаеше предварително всеки прокурор дали ще осъдят лицето, спрямо който внася обвинителен акт… А и нали това искат всички- да се повдигат и внасят обвинения! Колко пъти съм бил упрекван от пострадали за отказа ми да внеса обвинение за нещо, за което знам че ще бъде оправдан, същото е когато е под натиска на пресата и общественото мнение се обвинява,а после само прокурора виновен и само ПРБ дължи обезщетения.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 септември 2022 11:05
Гост

Това с натиска на пресата и обществените очаквания е факт, щом се разтръби по медиите, значи е от особена важност и институциите трябва да се задействат. За съжаление в България некомпетентните критици са прекалено много и почти винаги се стига до оня виц със заека и шапката – с или без обвинение все е зле.

На каскета копчето
На каскета копчето
30 септември 2022 9:16
Гост

Спомнете си скандалът с преписването на конкурса за младши прокурори през 2015г., когато лъсна истината, че за всички места се борят връзкарите (без да има последствия разбира се), умножете го по всяка година, приложете формулата и за съдии и ще получите резултатът, който ясно, макар и фрагментно се вижда в казуса от статията – трагедия, осъдително-оправдателно безхаберие, хрантутничество, имитация на работа. ГНИЛО е всичко в тая система. Нищо читаво няма.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2022 16:24
Гост

Проблема е, че прокуратурата има навик да повдига обвинения след мисиркаджийски публикации, а и съдът „ходи на пръсти“ по такива дела, и все от стремеж да не стане „попал в газету“. Пак късмет е имала жената да дочака справедлив процес.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2022 12:22
Гост

Поредната каскетна осирация, за която ще плащаме всички ние. От собствения си джоб, а не от чекмеджето в Банкя.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2022 12:01
Гост

Чудя се от коментиралите кой прочете внимателно статията ?То не бе тъпи обвинения,прикриватура и пр., а не прочетох никъде коментар за присъдите на Окръжен съд и Апелативен съд ,които са били осъдителни .Пштам се какви биха били коментарите ,ако случаят не е бил разследван🙄

80%
80%
29 септември 2022 20:02
Гост

Естествено, че няма значение наличието на осъдетелни присъди на няколко съдебни състава – не съвпада с „политиката“ на този сайт. Подобна „политика“ имаше и един „Правен свят“, който след като смени собственика, смени и „политиката“ – на 180 ‘, а след това отиде там, където му е мястото – на бунището. За сега, инвестициите в този „lex“ явно се оправдават и „политиката“ ще е такава – винаги ще има само един-единствен виновен за всичко – прокуратурата.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 септември 2022 11:39
Гост

„Родилката Наташа Габровска пък разказа за агресивното поведение на водещата раждането акушерка и използваните от нея отдавна отречени практики, като използването на кос форцепс.“ 1) Питайте който си искате гинеколог (или друг болничен лекар) и ще Ви стане ясно, че лечебните заведения от този тип не са хотели, нито спа-центрове, за да се очакват услуги от типа „ол инкузив“ – кафета, закусчици и искания „ама може ли да родя на 30-ти в три през нощта, защото тогава има изравняване на планетите и това хармонизира чакрите ми“ . Понякога е целесъобразно да се да го кажем меко „нанасят строго премерени удари“,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 септември 2022 16:03
Гост

Има огромна разлика между професионално водене на раждането, макар и строго, и грубо и агресивно, което се случва, когато контролът се изпусне, но явно коментиращият не е раждал, за да прави разлика. Мъжете много се бутате да коментирате теми, в които или сте невежи или представа нямате. Нямате и бегла представа как става раждането във Франция и за осигурения комфорт никой не казва, че е глезотия. Само българският мъж, дето го е страх да му бръкнат в устата на зъболекарския стол, коментира раждането, защото знае, че няма да добре до неговия…

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 септември 2022 16:29
Гост

1) Франция, която е еталон на социалната държава в Европа и все още имаща де факто колонии – бившите ѝ африкански територии са юридически обвързани по начин, който позволява на Париж да си ги експлоатира стабилно, не ми я хвалете, пък и да се прави съпоставка с България, отчитайки финансовия ресурс, с който работят там. В едно подредено общество много неща са „хубави“ и всички там са „любезни“. Дет се вика – с пари и баба може. 2) Това, че някой е мъж не означава, че тематиката е забранена за коментар и неподлежаща на обсъждане и интерес – има лекари… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 септември 2022 19:02
Гост

Изразът „разбутан хормонален баланс“ показва или неуважение, или пристастрие, да не би съпругата Ви или друг близък да е лекар.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 септември 2022 10:15
Гост

Как е по-добре тогава с научен термин, като „нарушена ендокринна хомеостаза“? Тук не е място за лични словоизлияния и лирически отклонения, предпочитам да се придържам към фактите, такива каквито са с оглед воденето на ползотворна дискусия, свързана с настоящия юридически казус. Не знаех, че истината, макар и неприятна е признак за неуважение, но всеки има различни виждания по въпроса, което показва субективизъм и е причина за разминаванията между нас. Конкретно за т.нар. метод с „кос форцепс“ си има научно обосновани и описани в учебниците кумулативни условия за поставянето му и те са 5: 1) липса на ПФД (пелвеофетална диспорпорция) –… Покажи целия коментар »

червено лицемерие
червено лицемерие
30 септември 2022 10:20
Гост

Айде да се запознаеш с условията при раждане във Франция и тогава да коментираш. Държавата поема 50% от разхода за мед. разноски и е оправдано да се ражда в топ клиники, като за твое сведение струва 5000 Евро, от които реално 2500 е разхода. Конкрето за най-реномираната клиника във Франция споменавам – Миелет, в която раждат знаменитости, колкото е в клиника Св. Лазар, само цената е сходна обаче 😉 Разхода за раждане в едно семейство никак не е малък, а риска за живота и здравето е .. абе питай майка си щом тази тема ти е присърце и нямаш личен… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 септември 2022 11:17
Гост

Всичко във Франция е по-хубаво и това го знаем, не мога да разбера защо обаче се дават примери с развити социални държави при положение, че там и пътищата има са по-добри и производителността на обществото като цяло, което има пряка връзка с нивото на заплащане. Няма как лекар да получава под 2 000 лв. на месец, половината от разходите да са за сметка на болницата и да очаквате подобно отношение. Никой не спами, за разлика от Вашия коментар, който е от общ по общ – „ама във Франция колко е хубаво, що не може и тука така“. Извинявам се, ама… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 септември 2022 12:19
Гост

Не искам да досаждам, но на Запад медицинското обслужване се е превърнало в утвърден механизъм – диагностиката е почти изцяло автоматизирана и каквото покаже апаратът- това е, намесата на лекаря се формализира до степен на обикновен посредник да не говорим за лично отношение към заболяването, което е различно от любезност и посещения от „мед. кадри“, които реално са по-близко до лични асистенти. Подценявате ме с коментара за вибратора, но трайно възстановяване на мускулатура без лично усилие и реални физически упражнения просто не става, да бяха предлагали и услуга личен фитнес инструктор, че по-полезно. Щом точно това Ви е направило особено… Покажи целия коментар »

Краси
Краси
29 септември 2022 11:36
Гост

Въобще не ме учудва тази новина.

Фики
Фики
29 септември 2022 11:35
Гост

Не очаквах такова решение от ВКС.

Стоил
Стоил
29 септември 2022 11:35
Гост

И все пак някой е виновен за смъртта на бебето.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2022 11:31
Гост

Е, как ще използва кос форцепс? В кой век живеем?

Лозан
Лозан
29 септември 2022 11:20
Гост

Пак ли? Ама какво ли се учудвам на родната прикриватура.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2022 12:50
Гост

А не се ли учудвате на присъдите на първа и втора инстанция ?

Анонимен
Анонимен
29 септември 2022 10:57
Гост

Ама раздаваме си едни държавни пари за глобички на държавата и за тъпи повдигнати обвинения от страна на прокуратурата…

Анонимен
Анонимен
29 септември 2022 10:57
Гост

Наистина тежък случай е било това за решаване.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2022 10:56
Гост

Ами ще плащаме, какво да правим друго?

Карамански
Карамански
29 септември 2022 10:54
Гост

Мале, имам усещането, че тия прокурори просто ги учат да повдигат обвинения. Това е. Точка. Без да се гледа дали ще има основание, дали няма да падне в съда… просто да повдигат обвинения.

П.С. Разбира се, че само на удобни хора се повдигат обвинения, ако е Бойко Бориосв или негови приятели прокуратурата сама отказва да повдигне обвинение. Тогава са супер експерти, които преценяват за стотни от секундата, че няма на база на какво да се повдигнат обвинения. А да ми кажеш, че на Бойко Бориосв за над 12 години управление няма за какво да му повдигнеш обвинение е просто цинично.

Чепилов
Чепилов
29 септември 2022 10:52
Гост

Гражданите да не се сърдят, когато НАП почука на вратата на малката им фирма или средна такава и почне да ги насилва да си платят проспаните 10-20 хиляди лева данъци. Ето защо се събират. Не си мислете, че са за да се ремонтира някаква болница от тия ДКЦ-та, дето мязат на концентрационни лагери. Със старите плочки и капеща мазилка. Или за ремонт на училище или нещо подобно. Не. За неадекватната и безмислена прокуратура и техните малоумни обвинения.

Харалампи
Харалампи
29 септември 2022 10:50
Гост

НИщо ново под слънцето. Данъкоплатеца ще плаща.

Рус
Рус
29 септември 2022 10:50
Гост

Какво да кажем? Има ли смисъл да говорим? Това нито е първи, нито ще е последен такъв случай.

Амбулант
Амбулант
29 септември 2022 10:50
Гост

Ха сега, да кажа на всички, дето идват някога тук и се плюнчат, че Лекс защитавали Гешев и прокоратурата. Да ви питам уважаеми, виждали ли сте в някоя друга медия тази информация? Няма и да я видите. Защото в някаква степен прокоратурата е свързана с Гешев, а той е пряко свързан с ГЕРБ. Затова ще четете в кафявите медии, като ПИК и Блиц глупости за всеки нормален човек, който иска да влезе в политиката, но няма да чуете, че прокуратурата е осъдена да плати 63 000 лв. И това са наши пари. Не са на Гешев или на „прокуратурата“. Като… Покажи целия коментар »

Янев
Янев
29 септември 2022 10:56
Гост

Абе вие оставете, ама минавам оня ден до едно училище и слушам трима младежи, към 11 клас примерно, да си говорят за някакво момиче, което явно им допада. Единия казва, че я харесва, другия добавя, че наистина е хубава, но е малка или както е известе лафа „още била прокурорска“. На което едно от момчетата казва следното: „Абе какво ме плашиш с тази наша калпава прокуратура? Те не могат да вкарат и крадец на охлюви в затвора…“ Та ето това е мнението на рандъм деца, които след две години някъде ще са в правото си да гласуват и ще са… Покажи целия коментар »

Блажев
Блажев
29 септември 2022 10:59
Гост

Хахаххаа

Анонимен
Анонимен
29 септември 2022 12:52
Гост

ЯВНО обвинението е било счетено за адекватно от Окръжния и Апелативния съд ,постановили осъдителни присъди