Ръководството на прокуратурата изпрати няколко критични писма до европейските институции срещу законопроектите в парламента, с които беше предложено да се закрие специализираното правосъдие.

От държавното обвинение съобщиха днес, че са изпратили писма до председателя на Европейската комисия, председателя на Европейския парламент, Групата на държавите, борещи се срещу корупцията (ГРЕКО) и до Венецианската комисия, в които определят предложените законодателни промени като безпрецедентен политически натиск.

Предложенията за изменения в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) бяха направени от „Демократична България“ и правната комисия ги одобри на първо четене (виж повече тук). Очакванията бяха да влязат в дневния ред на парламента днес, но това не се случи, а президентът вече обяви, че ще разпусне Народното събрание на 11 май, което означава, че то няма да може да ги приеме.

„Приемането им ще доведе до блокиране на борбата срещу престъпността и на работата на независимата съдебна власт, ще засегне правата на множество лица, ще заличи постигнатия от държавата напредък по Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК, както и приноса ѝ към Върховенството на правото в Европейския съюз“, заявява обаче ръководството на прокуратурата. От там напомнят, че Народното събрание дори не е обсъдило техните предложенията за промени в НПК, които бяха направени още през есента на миналата година. Сред тях бяха идеите решенията на апелативните съдилища да не стигат до Върховния касационен съд (ВКС), да се допусне по изключение използването на едно поемно лице, а по дела за организирана престъпност специалните разузнавателни средства да могат да се прилагат за по-дълъг срок (виж повече тук).

От държавното обвинение са изпратили писма още до председателя на парламента Ива Митева, както и до председателя на правната комисия Радостин Василев, в които напомнят критичното си становище срещу идеите за закриване на специализираното правосъдие.

„Предвидените изменения в ЗСВ и НПК не са нито правно аргументирани, нито са в интерес на българските граждани. Същите не държат сметка за неминуемо произтичащите от закриването на специализираните съд и прокуратура отрицателни последици“, заявяват от прокуратурата.

Според тях предложенията са в пълно противоречие с принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност.

„Работи се в условията на необяснима „внезапност“, без дължимите обществени консултации с гражданите и юридическите лица, без каквото и да било обсъждане с професионалната гилдия и научната общност“, подчертават от прокуратурата.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Жалка работа
Жалка работа
08 май 2021 0:11
Гост

Оставка бе каскет! Но за това се иска смелост и поне малко доблест, а ти си страхлива гербаво-дупесарска мишка!

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 17:17
Гост

„Ръководството на прокуратурата изпрати няколко критични писма до европейските институции срещу законопроектите в парламента, с които беше предложено да се закрие специализираното правосъдие.“ Това е хубава новина, за всеки, който може да чете между редовете. „Ръководството на прокуратурата“, т.е. онова комплексирано човече с кооператорския каскет. Защо не е назовано поименно това ръководство, например Главния прокурор Иван Гешев, зам.-главния прокурор еди си кой? Очевидно и нормалните прокурори (тези извън „спеца“) вече се опънаха на герберастите. И не подписват колективните каскетоидни петиции до Луната и всички извънземни. Иначе нямаше да се налага Ръководството, притаено под каскета и в очакване на възмездие, да… Покажи целия коментар »

Неспециализиран прокурор
Неспециализиран прокурор
07 май 2021 15:39
Гост

Подкрепям промените, за да се разтури най-после това сборище на продали се на управляващата организирана престъпност за няколко бонуса повече колеги.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 14:56
Гост

Да напишат и една петиция до Кот Д’Ивоар. До Мадагаскар също не е излишно.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 14:05
Гост

Пак има някакви издържани доводи, друг е въпроса за основателността им. Изложеното в Правен свят в защита на спеца от съдията Хинов обаче е изключително, по голяма глупост скоро не бях чел

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 16:15
Гост

На съдията Иво Хинов съм чел една мъдра мисъл в определение, с което отхвърля искане за промяна на МНО „Задържане под стража“- а именно „С висока степен на интензитет е възможно да бъде направено обосновано предположение за авторство на деянието от страна на обвиняемия“. Като това е съкратен вариант на блестящата мисъл, стил резидента Плювналиев. Сякаш всички евроатлантици една майка ги е раждала- „Предвид комплицираността на поставения проблем и в контекста на днешното заседание, би било резонно да се отложи обсъждането, с цел присъстващите тук да вземат информирано решение.“

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 12:09
Гост

Тя Европа с тях ще се занимава.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 12:08
Гост

Алабализми

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 12:08
Гост

Само се чудят как да бламират работата на парламента.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 12:07
Гост

Това са смукани от пръсти доводи.

Кирчева
Кирчева
07 май 2021 12:06
Гост

Спецпрокуратурата да си гледа работата. Доводите са улави.

Sasho
Sasho
07 май 2021 12:06
Гост

Не виждам какви ще бъдат негативноте последици от закриването на специализираните съд и прокуратура.

Robeva
Robeva
07 май 2021 12:07
Гост

Две бухалки по- малко.

Nikolov
Nikolov
07 май 2021 12:06
Гост

Глупостите на тоя и оня.

Olq
Olq
07 май 2021 12:05
Гост

Глупости

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 12:02
Гост

За мен предложените законодателни промени в никакъв случай не са политически натиск.

Spiridon
Spiridon
07 май 2021 12:04
Гост

Нали трябва все пак да излязат с някакви доводи. Изсмукани от пръстите естествено.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 12:00
Гост

Ей, не се спряха.

Hrisi
Hrisi
07 май 2021 11:59
Гост

Спецсъдилищата и прокуратурите трябва да се закрият час по- скоро.

Анонимен
Анонимен
07 май 2021 11:53
Гост

Чудят се как да съботират работата на правителството ни. Мизерници!

Десислава
Десислава
07 май 2021 11:53
Гост

Оф писна ми от мрънкане!

Ananieva
Ananieva
07 май 2021 11:51
Гост

Тя тая прокуратура милата не може да извади читави кадри за работа при Кьовеши ама тръгнала там да се жали чак. Много се страхува Гешев. По-нисък от тревата е станал последните дни.