Проектът за нова Конституция е нескопосан и е обидно, че е с граматически грешки. Последното нещо, от което България има нужда, е нова Конституция. Това заяви проф. Огнян Герджиков пред бТВ в коментар не само за проекта за основен закон, но и за законодателния процес като цяло у нас.

Според проф. Герджиков смисълът на новата Конституция е „тупне на топката и хвърляне на прах в очите“.

България няма никаква нужда от нова Конституция и съм изумен, че се стигна до това. Какви толкова кардинални промени се замислят и стават в обществото, че да трябва нова Конституция, а не промяна в действащата. Това е нещо недопустимо, не мога да го смеля като юрист“, заяви проф. Герджиков.

Той коментира и начина, по който проектът първоначално бе внесен в деловодството – без необходимите 120 подписа на депутати: „Смешно ли, жалко ли беше това – нямаха 120 подписа и тържествено се снимаха как внасят в деловодството проект на нова Конституция. След като се разбра за гафа, някой „умно“ каза, че това е чернова. Това е изключителен принос в парламентарната практика не само в национален мащаб – чернова да се внася официално в деловодството на парламент. Това са неща, които дълбоко ме огорчават. Как си позволяват по този аматьорски начин на действат“.

Проф. Герджиков коментира и някои текстове от проекта – например за намаляване на броя на депутатите от 240 на 120. „Това за хората вероятно звучи добре – тези хрантутници да бъдат по-малко. Но тези хора замислят ли се, че това е представителството на народа. 31 човека ще приемат закони при тези 120 души. Колко лесно могат да бъдат облъчени 31 човека да приемат закони от тези, които имат нужда от една или друга промяна. Това е опасно за държавата, много е популистко“, изтъкна професорът.

Той не е съгласен и с отнемането на правомощието на президента да издава укази за назначаване на председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд и на главния прокурор. „Така или иначе президентът има ограничени правомощия и още едно му се орязва… Ей богу, не мога да разбера“, каза проф. Огнян Герджиков.

На въпрос как ще коментира признанието на лидера на „Воля“ Веселин Марешки, че не е чел проекта за Конституция, но го е подписал, професорът риторично на свой ред попита: „А вие сигурни ли сте, че всичките 120 души са го чели“. И продължи: „Защо намирате кусур на Марешки, след като вероятно 90% от тези, които са я подписали, не са я чели. Това е партийната повеля – ето проекта, подписвайте и те подписват“.

Професорът изрази смущението си от поправката в Изборния кодекс, според която на референдум ще се решават и въпроси, свързани с промени в Конституцията, както и силното си възмущение от законопроекта за 10-годишна абсолютна давност за задълженията на физическите лица.

Никой не пита юристите, те само пречат“, заключи проф. Герджииков.

 

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Радио Ереван
Радио Ереван
24 септември 2020 20:19
Гост

А семантични в Лукановата има ли? Лепите като мухи на нещо кафяво по проектчето на Дани де Киро. Така и трябва. А когато се появи друг проект за полупрезидентска република, изборни магистрати, социален и икономически съвет и т.н. Ко праиш Герджиков – ставаш служебен премиер, независимо от другото – беше председател на Народното събрание от една фалирала партия като НДСВ.

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 2:48
Гост

Тези извършиха Един Милион простотии за последните 10 години. Откраднаха десетки милиарди.
Професоре, чак сега ли вдяна за какви тъпаци и простаци иде реч?!

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 2:37
Гост

Герджиков, защо ги критикуваш герберастите? Нали ги подкрепяше до сега. Обърна палачинката, а?!

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 17:38
Гост

Всички професори и умни хора се изказаха против законодателните перверзии на управляващата хунта, начело с Гешев, Барни Ръбъл и останалите пародийни юридически образи.

Някой
Някой
19 септември 2020 17:21
Гост

В друго време живеем. И да им обясняваш, няма да те разберат

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 16:54
Гост

Прав е професорът. Прах в очите, докато не дойдат парите за ковид от Европа, да ги окрадат и тях и после ще забравят за проекта

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 16:52
Гост

Дани К се надсмива, вече не му пука

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 16:55
Гост

Хехе, какво прави анимационният герой. Вече бях забравил за него

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 16:57
Гост

ББ го е натирил, ще си стане пак адвокатче, ще влезе във Фоба или Оса и ще вика оставка 😊

123
123
19 септември 2020 16:19
Гост

Какво сега? И редактори ли трябва да им се назначат

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 16:20
Гост

Не, само изпит по български 🙂

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 16:21
Гост

Т.е. идеята на патрЕотите за образователен ценз първо да се прилага за министри и депутати, после за гласоподаватели, така те разбирам

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 16:22
Гост

Правилно ме разбра 🙂

Анонимен
Анонимен
21 септември 2020 2:51
Гост

Струва ми се, че на герберастите им трябват изпити по Всичко.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 16:15
Гост

Професоре, не им трябват читави юристи, защото не могат да си прокарват далаверките.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2020 16:17
Гост

Читавите юристи срранят от тях. Вонята е много задушаваща