Девет сексуални издевателства над затворници в последните 4 години констатира проверката в местата за лишаване от свобода. Това обяви днес зам.-министърът на правосъдието Мария Павлова, след като министър Янаки Стоилов нареди проверка заради твърденията на бизнесмена Светослав Илчовски в правната комисия в предишния парламент. Тогава той каза, че е присъствал на 3 срещи с бившия премиер Бойко Борисов, които се провеждали обикновено в ловна хижа.

„На такава среща се събират и обсъждат кой ще бъде сдробен. Беше поръчан известен бизнесмен, който е още в затвора. От Карнобат. Показаха ми клипове как издевателстват върху един от известните бизнесмени – в килия, сексуално. Да го изнудват за огромни пари“, каза Илчовски пред депутатите и добави, че е гледал два клипа, но не разполагал със записите. Той не изнесе и повече конкретика, както искаше правосъдният министър, за да може да бъде направена проверка на цитираните от него случаи.

Общият преглед от началото на 2017 г. пък е показал, че всички 9 случая на издевателства са докладвани в прокуратурата и по 6 от тях има образувани досъдебни производства, а две са приключили с осъдителни присъди.

Днес от министерството обявиха още, че ще сезират Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) за 4 обществени поръчки за затворите и за Фонд „Затворно дело“. Става дума за поръчки на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН), Главна дирекция „Охрана“(ГДО) и „Фонд затворно дело“.

Тези на ГДИН са за доставка на униформено облекло и за използваните препарати във връзка с ковид-мерките в затворите, както и за обезпаразитяването от дървеници, хлебарки и гризачи.

Съмнителната поръчка на ГДО е за доставка на 8 специализирани автомобилa за дирекцията, а във „Фонд затворно дело“ ще бъде проверена обществената поръчка за доставки на храни и напитки за лавките и бюфетите в местата за лишаване от свобода.

Министерството е поискало от АДФИ да бъде извършена проверка и за начина на формиране на цените на доставените във фонда на стоки за затворниците. За поръчката за доставка на храни в затворите пък агенцията се е самосезирала в началото седмицата.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 юни 2021 20:11
Гост

Като дете – само слушахме за мафията, не знам защо ни пуснаха сериалът „Октопод“ – то впрочем стана на практика учебник за мафиотите, Марио Пузо и „Кръстникът“, „Белязаният“ хората наистина се влюбиха в тъмната страна, сега ни дойде реално на главата – при това и с политически взаимовръзки, изобщо – красно, как стана така и аз не знам, но – че се краде яко и с 200 – това е факт, при това е един вид – препитание, какво да кажем – каквото и да кажем – ще е малко.

Барни
Барни
10 юни 2021 17:45
Гост

Правосъдното министерство трябва да се поразрови по-усърдно.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 17:34
Гост

Koлко дела с осъдителни присъди има след доклади на тази АДФИ? Според мен няма.

Jesus
Jesus
10 юни 2021 17:33
Гост

Зад решетките няма традиционно семейство, там рязко сменят ориентацията, срещу която навън плюят, как става тази работа и аз не знам. По християнски коментирам

Заки
Заки
10 юни 2021 17:32
Гост

Това е статистиката, а кой знае още колко затворници са пострадали.

Григор
Григор
10 юни 2021 17:40
Гост

Въобще не ми е жал за тях.

Ставри
Ставри
10 юни 2021 17:41
Гост

Те изкупват вината си като лежат в затвора. Но това не значи, че трябва да издевателстват над тях.

Жечев
Жечев
10 юни 2021 17:30
Гост

Кой знае още колко неща ще излязат за Боко.

ГНИДИ
ГНИДИ
10 юни 2021 17:29
Гост

Дела трябват срещу шефове на дирекции и на затвори, а не думи.

!!!!!!!!!!!!!!
!!!!!!!!!!!!!!
10 юни 2021 17:31
Гост

хаха, яка абревиатура, плаче за дератизация 😉

бай ставри
бай ставри
10 юни 2021 17:27
Гост

В затворите яко се краде, непрекъснато се пише за нагласени поръчки и нищо. Последно Дани К. нагласи една. Ама ей го на не е в централния

Оставка и затвор!
Оставка и затвор!
10 юни 2021 17:28
Гост

Там има запазена килия за ББ, ако не го гръмнат, там му е мястото заедно с дебелото момче и обслужващите прокурори. Оставка и затвор!

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 17:26
Гост

Айде и този фишек изгоря.

Анонимен
Анонимен
10 юни 2021 17:26
Гост

Този Илчовски да покаже клипа, а да не се прави на луд, имало издевателства, ами има, ама въпросът е кой е жертвата и дали е използван за назидание на бизнесмени

7777
7777
10 юни 2021 17:27
Гост

E, kak да го покаже като го няма, той си каза, че само ги е виждал. Ама да го бяха извикали да каже поне кой е бил на тях.

Жельо
Жельо
10 юни 2021 17:44
Гост

Това не е никакво доказателство и няма да издържи в съда.

Анонимен
Анонимен
13 юни 2021 19:54
Гост

Правят такива неща, само да имаш малко повече пари – веднага те нарочват, всъщност ГЕРБ им се услади цялата власт и престанаха да се занимават с каквото и да е – а именно по такива точки има извращения, както и в трудовите места, изобщо – много издевателства има, ГЕРБ са вредна партия именно заради това – позволяват извращенията, то – при това е съпроводено с ехиден смях, един вид – ние сме си на добри местенца, да го мислят нещастниците, доста е объркано това.