Проблемите с Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) станаха тема и при изборите на административни ръководители.

Днес Съдийската колегия избра единодушно Красимир Георгиев за шеф на окръжния съд в Стара Загора и Цветомир Цветанов за ръководител на районния съд в Етрополе.

И двамата коментираха въпроса с ЕИСС, чието въвеждане предизвика голямо напрежение в съдебната система, тъй като забавя и усложнява работата. Заради това ВСС реши да спре „вкарването“ на нови дела в системата от 18 септември с изключение в 17-те пилотни съдилища. Наред с това беше дадена възможност на останалите съдилища сами да преценят дали искат да работят с ЕИСС. На 21 септември стана ясно, че още 23 съдилища, сред които и този в Етрополе, са решили да продължат да вкарват дела в системата.

Днес Красимир Георгиев отбеляза, че след внедряването на ЕИСС в ОС-Стара Загора са срещали затруднения, защото работата с нея е бавна и магистратите и служителите губели много време за рутинни действия.

Цветомир Цветанов пък разказа, че в първия момент съдиите и служителите били притеснени, но все пак започнали да работят с ЕИСС. Но поясни, че напълно разбира колегите си от Софийския районен съд, защото той е най-натоварен, а системата действително е мудна.

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков го попита дали от внедряването на ЕИСС до момента има подобрения.

Поне на мен не ми е направило впечатление да сме намалили броя на кликванията в процедурата по обработване на едно производство. Няма някакво съществено подобрение, което да е намалило времето на обработка на дело“, заяви Цветанов.

Друг въпрос към кандидатите беше свързан с реформата на съдебната карта.

И двамата застъпиха позицията, че е важен достъпът до правосъдие за гражданите. Красимир Георгиев заяви, че в района на окръжния съд в Стара Загора има три районни съдилища, които спешно се нуждаят от кадрово обезпечаване – в Гълъбово, Раднево и Чирпан. Георгиев заяви, че от три години съдия от Гълъбово е бил командирован в Раднево, който пък се оголил заради отстранени и уволнени магистрати. Същевременно пък младши съдия от ОС-Стара Загора е командирован в Гълъбово, където да подпомага единственият магистрат-титуляр, който пък сега иска да бъде преназначен в друг съд.

В отговор на въпрос за окрупняването на съдилищата в Гълъбово и Раднево, които са на 23 км един от друг, Георгиев посочи, че това няма да доведе до финансови икономии, а освен това са със стратегическо местоположение.

Според Цветомир Цветанов масовото вливане на по-малки районни съдилища в по-големи няма да доведе до по-високо качество на правосъдието. Той заяви, че съдът в Етрополе не е от натоварените, но магистратите не са виновни за това. И поясни, че всички магистрати в страната трябва да са еднакво натоварени и в тази връзка предложи с колегите му да помагат на съдиите от Ботевград, които имали много дела за разглеждане. Проблемът обаче бил в правилата за местната подсъдност и може да се мисли за законодателни промени. Същевременно той посочи, че подкрепя идеята за централизирано разпределение на заповедните производства. И заключи, че съдът е символ на държавността и ако се работи по съдебната карта, това трябва да стане след допитване до председателите на съдилища.

Един от въпросите към Красимир Георгиев изненада част от Съдийската колегия. Както е известно, Българският институт за правни инициативи отправя серия от питания към кандидатите за председатели. Един от въпросите към Георгиев беше свързан с отговорността на главния прокурор. В отговора си кандидатът изцяло се позовава на решението на Конституционния съд, който неотдавна каза, че всеки прокурор може да разследва обвинител №1 и че самият той не може да осъществява надзор върху разследванията срещу себе си.

В тази връзка Атанаска Дишева попита Красимир Георгиев как той вижда независимостта на обвинителя, който ще разследва главния прокурор, с оглед не просто кариерното развитие, а неговото йерархично подчинение.

Даниела Марчева поиска да разбере какво общо има темата с изслушването на кандидата, на което Дишева заяви, че става дума за развитието на правовата държава в най-общ план, още повече, че въпросът е и актуален.

Когато отговарях на този въпрос на БИПИ, се замислих дали трябва да отговоря. Длъжен съм да изпълнявам решения на КС, а останалото е въпрос на законодателна воля. Мога да коментирам работата на прокуратурата в съдебните си актове“, заяви Георгиев.

Боряна Димитрова, Цветинка Пашкунова, Атанаска Дишева, Даниела Марчева и Севдалин Мавров изтъкнаха положителните професионални качества на Георгиев, който ги е доказал през първия си мандат.

Димитрова заяви, че по въпроса за отговорността на главния прокурор, Красимир Георгиев е отговорил като един „истински съдия“.

Не трябва да се остава с впечатлението, че не е истински съдията, който си позволи да говори за отговорността на главния прокурор. Говорим по принцип, а не с оглед личността на настоящия главен прокурор. Това е проблем, който е констатиран от ЕСПЧ преди 10 години. Ние не трябва да стимулираме съдиите да не говорят по него“, заяви Дишева. И каза, че ще подкрепи Георгиев, защото има впечатления за работата му.

Така Съдийската колегия единодушно го избра за втори мандат на поста.

Що се отнася до Цветомир Цветанов, то той беше подкрепен за поста от Красимир Шекерджиев, Георги Чолаков, Цветинка Пашкунова и Даниела Марчева.

Впечатлен съм от начина на представянето му. С опита и отношението към дейността на съда, той е точният човек и ще свърши работа. Добре приет е и е кандидат на останалите съдии“, заяви Шекерджиев.

Останалите се присъединиха като добавиха, че Цветанов има успешен първи мандат, съпричастен към проблемите и има идеи за тяхното разрешаване и е направил добра презентация. Освен това е изразил ясна позиция по всички зададени въпроси.

 

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 септември 2020 12:58
Гост

С тази система ВСС я свършиха като кучето на нивата.

Хари
Хари
29 септември 2020 12:59
Гост

Какво стана с отчетите колко пари са дали за ЕИСС, а и по колко са взели тези от комисията? Това ли им е контрола? Пробутаха ни една недодялана система.

Димитър
Димитър
29 септември 2020 12:57
Гост

O.k, всеки прокурор може да разследва обвинител №1. Oбаче нали все пак му е подчинен. Какъв ли ще е резултатът от това разследване?

Киро
Киро
29 септември 2020 12:53
Гост

Съдиите и служителите били притеснени, обаче започнали да работят с ЕИСС! Не ми се вижда много колегиално.

Възмутен
Възмутен
29 септември 2020 12:53
Гост

Изключително калпава система.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2020 12:50
Гост

ЕИСС е най-големият проблем на съдебната власт в момента и е логично шефовете да бъдат питани за това, защото е най-важното сега.

Todorina
Todorina
29 септември 2020 12:14
Гост

Успех на новоизбраните нали.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2020 12:14
Гост

Tragediq s toq EISS. Класически проблем за ширините ни

Дима
Дима
29 септември 2020 12:54
Гост

И на всичкото отгоре взеха маса пари, а не си коригираха грешките.

Анонимен
Анонимен
29 септември 2020 12:12
Гост

Абе не ги ли тестват тия системи бе. Как се внедрява нещо, което е калпаво

Stratiev
Stratiev
29 септември 2020 12:13
Гост

Ами пример давам с Фейсбук, който от година разработва новата визия на сайта си. Въпреки това сега засича жестоко, когато искаш да качиш снимка. Чакаш по 15 минути да зацепи и да я качи. Цяла година работа за какво? За да има такива бъгове?

Анонимен
Анонимен
29 септември 2020 12:14
Гост

Е да бе ма там ще се вземат бързо в ръце и ще оправят дефекта. А тук ще мине време. ЩЕ има обяснения, гласувания…

Анонимен
Анонимен
29 септември 2020 12:12
Гост

Добре де може ли такавачутовна излагация масово с тоя ЕИСС

Пламенски
Пламенски
29 септември 2020 12:12
Гост

Честито на избраните

Анонимен
Анонимен
29 септември 2020 12:11
Гост

Подкрепям това да се реши проблема с ЕИСС по-бързо

Анонимен
Анонимен
29 септември 2020 12:11
Гост

Има си хас