Приложенията към нормативен акт да се обнародват като притурка само на интернет страницата на „Държавен вестник”. Такава промяна в Закона за „Държавен вестник“ предлагат 12 депутати от всички политически сили.

С промените се предвижда към броя на вестника, в който е обнародван даден акт, на сайта на „Държавен вестник“ да се публикуват и съответните приложения към него. Промяната се отнася и до международните договори.

В закона изрично се записва, че „обнародването на интернет страницата на „Държавен вестник” има същото правно значение, както и обнародването в печатното му издание. И се регламентира, че общото правило, че при несъответствие между хартиеното издание и това на сайта правно значение има текстът на хартия, не важи за притурките, които вече ще се обнародват само в интернет.

В момента законът предвижда, че към „Държавен вестник“ може да се издава притурка с по-ограничен тираж, изрично посочена в съответния брой на вестника, в която се обнародват обемисти международни договори, сборници от международни договори или от други нормативни актове.

Вносителите посочват, че промяната е продиктувана основно от огромния брой приложения към Националните рамкови договори за медицинските дейности и за денталните дейности, които се обнародват в притурки. „Поради големия обем (например около 4000 до 6000 страници през различните години на приложенията към Националния рамков договор за медицинските дейности) приложенията към Националните рамкови договори на основание чл. 6 от Закона за „Държавен вестник” се обнародват в притурка към ”Държавен вестник”, която се подготвя и отпечатва в „Издателска дейност” на Народното събрание. За изработването и отпечатването на притурката се сключват договори между Министерството на здравеопазването и Народното събрание, както и между Народното събрание и фирма – изпълнител, която да отпечата притурката“, обясняват те.

Депутатите пишат още, че в момента притурката към НРД не се публикува на сайта на „Държавен вестник”, въпреки че е неразделна част от договора и се отпечатва само в минимален тираж от 50 броя, който е недостатъчен за всички лечебни заведения. Освен това издаването ѝ обикновено става около три месеца след обнародването на Националния рамков договор. „До издаването на притурката, а и след това, поради малкия ѝ тираж, лечебните заведения прилагат приложенията, публикувани на интернет страницата на Националната здравноосигурителна каса“, пише още в мотивите.

Народните представители заявяват, че с публикуването на приложенията само на сайта на „Държавен вестник“ ще се осигури обнародването им в по-кратки срокове, ще се гарантира автентичност на текста, както и ще се осигури висока степен на информираност за лечебните заведения, както и стабилност при прилагането на приложенията.

„Поради това, че изложеното е относимо към всички притурки, които се издават към „Държавен вестник”, предлагаме изменение на чл. 6 от Закона за „Държавен вестник”. С изменението ще се облекчи процесът по отпечатването на притурките към „Държавен вестник” и ще се минимизират рисковете по отпечатването им“, пишат още те. И предлагат още тази година приложенията към НРД, който вече беше обнародван в бр. 26 и 28 на „Държавен вестник“, да бъдат публикувани само в интернет.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Brawo
Brawo
23 април 2018 12:00
Гост

В цивилизованите държави oтдавна направиха тази стъпка.

Минувач
Минувач
23 април 2018 11:58
Гост

Крайно време беше.

5-ко
5-ко
23 април 2018 11:47
Гост

Поредната глупост

Анонимен
Анонимен
23 април 2018 11:49
Гост

Напротив. Така достъпът се улеснява.