Кодексът за социално осигуряване (КСО) да се промени заради хората останали за кратко без работа заради епидемията от Covid-19 и въведеното извънредно положение, предлага омбудсманът Диана Ковачева.

Става въпрос за чл. 54б, ал. 4 от КСО, заради която много хора получават минималното обезщетение за безработица за минимален срок. Разпоредбата гласи: „Безработните лица, придобили право на парично обезщетение по чл. 54а преди изтичането на три години от предходно упражняване на правото на обезщетение за безработица, получават минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца“.

Ковачева обяснява, че е получила много жалби от граждани, които са ползвали са обезщетение за безработица за кратък срок, след което са си намерили работа, но поради пандемията и извънредното положение отново са останали без работа.

Заради разпоредбата на чл. 54б, ал. 4 КСО те са „наказани“ да получават парично обезщетение за безработица в минимален размер и срок, посочва омбудсманът. И пише на социалния министър Деница Сачева: „Те търсят съдействие да бъде преразгледан текстът на чл. 54б, ал. 4 от КСО в тази му част и да отпадне ограничението за оставане без работа за период от 3 години или изискването да се промени и прилага за всеки отделен случай, като се взема предвид срока, в който е ползвано обезщетение“.

Предложението е в тези случаи обезщетението да се изчислява по общия ред. „Като условие тук би трябвало да бъде общото изискване – 12 месеца осигуряване през последните 18 преди настъпване на риска“, заявява Ковачева.

Всъщност подобни казуси ще възникват все повече в бъдеще, тъй като е възможно хората останали за кратко без работата заради извънредното положение, след това да намерят такава, но пак да бъдат съкратени преди изтичането на 3 години и така на практика голяма група граждани е застрашена да получава минимално обезщетение за минимален срок, само заради епидемията.

Ковачева отчита като положително предложението за увеличаване на минималния размер на обезщетението за безработица от 9 на 17 лв., но заявява, че към него трябва да бъде добавено и преразглеждането на текста на чл. 54б, ал. 4 от КСО, съгласно осигурителния принос на гражданите.

И се обръща към социалния министър с думите: „Вярвайки във Вашия професионализъм и че споделяте моята загриженост, съм уверена, че ще предприемете действия за скорошно намиране на решение по изложения проблем. Наясно съм, че както по-голяма част от мерките, така и тази е свързана и с бюджетните възможности на държавата, но вярвам, че ще бъде намерено подходящото решение, така че гражданите да усетят подкрепата в този изключително труден за всички хора период“.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
advokat
advokat
30 май 2020 11:28
Гост

Доста се изгавриха с хората.

мутролог
мутролог
01 юни 2020 10:51
Гост

Мутрите се гаврят с хората от 30 г. ако не сте забелязали. Докато главната Мутра си развява байрака както иска, гврата ще продължава !

Янка
Янка
30 май 2020 5:28
Гост

Предлагам:
1.Да отпадне тавана от 1200.00 лв.за хората осигуряващи се цял живот добросъвестно,а сега ощетени несправедливо от системата.
2.В този кризисен период за страната съществуването на 2 паралелни структури областна администрация и общинска администрация са две дублиращи се функции и поемането на ДОО от държавата за държавните служители е страхотна благинка и привилегия.
Докога такава несправедливост ?!!!

Еха!
Еха!
29 май 2020 13:52
Гост

СЪЩОТО Е И С ПРОГРАМИТЕ ЗА ВРЕМЕННА ЗАЕТОСТ. НАЕМАТ СЕ ХОРАТА ЗА 6 МЕСЕЦА НА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА И ПОСЛЕ НЯМАТ ПРАВО НА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ, АКО НЯМАТ ДРУГ СТАЖ. АКО ПЪК ИМАТ, СЕЩАТЕ СЕ КОЛКО ЩЕ Е ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО СЛЕД КАТО СА РАБОТИЛИ НА МИНИМАЛНА РАБОТНА ЗАПЛАТА. ДА НЕ ГОВОРИМ ПЪК АКО СА ПРЕД ПЕНСИЯ, КАКВА ПЕНСИЯ ЩЕ ВЗЕМАТ! ЦИРКЪТ Е ПЪЛЕН В ДЪРЖАВАТА!

Анонимен
Анонимен
29 май 2020 11:52
Гост

Проблемът наистина е свързан с бюджетните възможности на държавата. Но при добро желание, може да се намери адекватно решение.

Анонимен
Анонимен
29 май 2020 11:49
Гост

Много адекватно предложение. С тази пандемия колко хора останаха на улицата само.

Анонимен
Анонимен
29 май 2020 11:50
Гост

А и заеми теглиха. Дано да могат да ги върнат, че с тази безработица…

Авигел
Авигел
29 май 2020 10:56
Гост

Сега очаквам поредния бум на производство на специалисти по IT технологии. Ще се бутат всички да стават програмисти след преквалифициране. Само там не са засегнати и продължават да вземат добри пари.

Павлов
Павлов
29 май 2020 10:58
Гост

Там няма как да са засегнати, защото световните лидери и правителства наливат пари в този сектор умишлено. За да се правят ‘ весели и разтоварващи игри и приложения’, които да си теглим на телефоните. Обаче с всяко едно приложение, за да изпозлвате изобщо такова приложение трябва да се съгласите то да има достъп до снимки, местоположение и какво ли още не. Смартфона ви знае повече за вас от вас самите. И така чрез нелепи приложения могат да ви следят ако сте опасен. Поради тази причина и програмистите в световен мащаб вземат необосновано високи пари. Повече от един неврохирург примерно или… Покажи целия коментар »

Гъливер
Гъливер
29 май 2020 10:59
Гост

Ясно е, че такива пари няма как да се дават без одобрение на световните лидери. Не може да си учил години за да станеш хирург или да жертваш живота си в пожарната приемрно или в полицията, а да вземаш нищожни пари. В същото време едно момче на 20 да взема 3000 лева или в САЩ и Европа и 3000 евро стартова заплата. Просто няма никаква логика, но това се толерира и причината е ясна.

Анонимен
Анонимен
29 май 2020 11:45
Гост

Те повечето са пишман-програмисти или компютъристи. Ама като нямат практика, а са изкарали някакъв мижав курс, така ще е .

Радев
Радев
29 май 2020 10:55
Гост

Дано могат хората бързо да си намерят работа.

Димитриев
Димитриев
29 май 2020 10:55
Гост

Надявам се да се подобрят нещата, но хората в туристическия бранш са ударени лошо и не виждам кога ще се наемат пак същото количество персонал. Говорим за туризъм, авиоокомпани, а също така явно и частните курсове пострадаха, а в световен мащаб и производителите на автомобили.

Павлов
Павлов
29 май 2020 10:54
Гост

И да мрънкат всички, то е ясно, че се справихме добре в кризата ис е надявам при втора вълна да се справим пак така добре. Не бе приятно за никого, но както виждате по света е леш. САЩ има жестока безработица и неадекватната политика на Тръмп не им помага. Не се и очакваше друго. Същото се отнася и за Русия и Путин. Изобщо това, че си в напреднала и модерна страна, като Австрия, Франция, Германия, САЩ не ти е гаранция нито за здравето, нито за работата. Даже в тия страни е още по-зле от тук

Емилиева
Емилиева
29 май 2020 10:51
Гост

Истината е, че когато лидерите в сянка решат да ни пуснат ваксината тогава ще се нормалзира всичко. Евентуално…до тогава безработицата е повсеместна. САЩ пламна

Павлов
Павлов
29 май 2020 10:52
Гост

Да, ето и защо Ванга едно време казваше, българите от чужбина до към 2025та да се приберат. Защото ще е страшно по света. България не е цъфнала, но категорично минахме много по-леко от всички страни в Западна Европа и САЩ. А и Русия и Китай също.

Фреди Ф
Фреди Ф
29 май 2020 10:51
Гост

Колко за кратко са останали без работа хората? Като гледам може и за дълго да е с тия прогнози за втора вълна.

Анонимен
Анонимен
29 май 2020 11:47
Гост

Като отхлабиха мерките по рано.. За капак и заведенията.

Анонимен
Анонимен
29 май 2020 10:51
Гост

Само как ще спрат злоупотребите е въпросът. Така може да се нароят вечни безработни.

Павлов
Павлов
29 май 2020 10:50
Гост

Добро е. Дано стане

Анонимен
Анонимен
29 май 2020 10:49
Гост

Браво, много адекватно и справедливо!