В условията на извънредното положение заради коронавируса се промени и картината на престъпността в страната. Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов вече е обвиняем за неоснователно всяване на тревога по време на извънредно положение, за което може да получи до 5 години затвор и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

Костадинов, който в последните месеци стана популярен със серия антиправителствени протести, е обвинен заради негово участие в предаване на телевизия „Евроком“ от 13 март, когато беше обявено извънредното положение. Тогава той критикува остро мерките на правителството, като ги описва като „пропаганда за отклоняване на вниманието и не са в интерес на гражданите“. Според прокуратурата Костадинов е отправил заблуждаващи твърдения за липси на стоки от складовете на Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси” с думите: „Там има всичко по документи, а на практика няма нищо, всичко е ограбено, опоскано, изядено“.

На партийния лидер е наложена гаранция от 20 000 лева. За обвинението съобщи и лично той пред телевизията в събота, като разказа как полицаи дошли в дома му в петък, за да му връчат призовка, с която днес да се яви в столичната полиция.

„Удaрът нe e caмo cрeщу мeн, a e кaтo цялo cрeщу “Възрaждaнe“. Никoлaй Дрeнчeв, oргaнизaциoнeн секретар нa “Възрaждaнe“, втoри чoвeк във “Възрaждaнe“, трябвa дa се яви в ГДБOП зaрaди нeгoв cтaтуc въe Фeйcбук. Кaкъв e cтaтуcът, нe знaм, нe cъм зaпoзнaт. Кaквo e мoeтo прecтъплeниe? Чe cъм гoвoрил тoвa, кoeтo миcля. Въпрeки чe в кoнcтитуциятa пишe, чe нe мoгa дa бъдa cъдeн зaрaди пoлитичecкитe ми убeждeния, зa тях явнo нe мoгa дa гoвoря, кaквoтo миcля“, каза oщe Кocтaдинoв.

Любопитен случай на хулиганство разследват пък в Ямбол. От районната прокуратура в града съобщиха, че мъж е задържан за чупене на телевизор и призив да бъде подкрепен от съгражданите си в знак на протест срещу мерките против разпространението на коронавируса.

Случаят е от събота и се е разиграл на общинския пазар в Ямбол, където мъжът демонстративно счупил телевизора си и призовал присъстващите да направят същото.

Полицията е задържала извършителя за 24 часа, а в момента се издирвали и евентуални негови съучастници.

В София пък кметът Йорданка Фандъкова предупреди за нов вид измама, свързана с паркирането в града. Граждани на ж.к. „Люлин“ изпратили сигнал за получени фалшиви уведомления за неправилно паркиране. На автомобилите били поставяни уведомления за наложена глоба от 150 лева, която да бъде платена по банков път, за да не се начисляват лихви.

Столичният кмет предупреди, че бележките са фалшиви, а такива уведомления се съставят по образец и се издават само от КАТ, Общинска полиция и Центъра за градска мобилност.

„Тези бележки са фалшиви и опит за измама! Ако получите такава бележка, НЕ плащайте пари по посочената банкова сметка, а подайте сигнал до полицията. За сигналите, които получихме, вече сме сигнализирали СДВР“, предупреди Фандъкова и напомни, че общината не съставя фишове за неправилно паркиране.

Междувременно от общината съобщиха, че синята и зелената зона за паркиране в София остават безплатни до 12 април, когато изтича последният срок на извънредното положение. Мярката беше въведена, за да могат столичани да използват приоритетно при нужда личните си автомобили и да не се получават струпвания в градския транспорт. Кметът Фандъкова призова обаче хората да ползват безплатното паркиране само за пътуване до работа, а не за разходки.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 март 2020 22:11
Гост

Фандъкова пак се изказа. Как ще миткаш с кола, за да се разхождаш. Нали ще отнесеш глоба.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 22:06
Гост

Този, който е счупил телевизора е психически нестабилен. Такива трябва да ги затварят направо.

наблюдател
наблюдател
30 март 2020 18:07
Гост

Досега някак си този Костадинов не ми беше симпатичен, но след изявленията му, и особено сега, след като Мутрата и бандитската шайка го погват, много ми се издига в очите ! Явно не разчита на подкрепа от 80% дебили.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 22:02
Гост

Много е трудно да се изправиш срещу мафията. Трябва кураж за това.

Фердинанд
Фердинанд
30 март 2020 13:26
Гост

Явно нямат страх от нищо. По-сериозни наказания за такива хора. И много големи глоби за престъпления в условията на криза.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 22:04
Гост

Направо ефективна присъда!

Некромансер
Некромансер
30 март 2020 13:26
Гост

Повече от скандално поведение на българите. Не спазват карантината и се опитват да мамят за да изкарат пари. Какви ли не глупости ще измислят. Знам го.

Лилова
Лилова
30 март 2020 13:25
Гост

Повръща ми се от такива наши съграждани

Живко
Живко
30 март 2020 13:25
Гост

Ох най-ми е гадно от такива измамници. Чудят се цяла вечер как да преметнат съгражданите си за да изкарат пари. Не ви ли е срам бе ?

Франки Виктор
Франки Виктор
30 март 2020 13:23
Гост

Който не му е изгодно да се ограничава да отива в държава без вирус, такива в Африка има и Пакистан примерно. Да си изкара карантината и да отива.

Кирилова
Кирилова
30 март 2020 13:23
Гост

Нали разбирате, че това, което се случва в държавата и в света не е майтап работа. Никой не ограничава населението за кеф.

Велизара
Велизара
30 март 2020 13:22
Гост

Твърди мерки срещу всеки, който неглижира ситуацията.

Тодор Р
Тодор Р
30 март 2020 13:22
Гост

Вижте, ясно е, че ще минем и през по-лоши моменти. Затова не трябва да се отлагат по-крутите мерки, а да се наложат веднага.

Димитрова
Димитрова
30 март 2020 13:21
Гост

Хората в такива времена се побъркват. Плаши го, че трябва да живее с ограничения. Не искат. Но сега така трябва да бъде.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 22:07
Гост

Тази истерия ми идва малко повече.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 22:15
Гост

Някои не разбират, че това е необходимо за оцеляването ни.

Емилиева
Емилиева
30 март 2020 13:21
Гост

Някакъв мъж на летището отказал да се подложи на тест и се държал арогантно. Директно затвор за тези. Не може да се държиш безотговорно в това време.

Анонимен
Анонимен
30 март 2020 22:14
Гост

Като не ти пука за себе си, поне пощади околните.