Правителството прие правила, по които ще бъдат проверявани за конфликт на интереси нотариусите, частните и държавни съдебни изпълнители и съдиите по вписванията, както и чиновници, кметове, членове на политически кабинети и др. Те са уредени в Наредба за организацията и реда за извършване на проверка на декларациите и за установяване на конфликт на интереси.

Проверката на имуществените им декларации ще се извършва при подаден срещу тях сигнал за корупция или конфликт на интереси, както и когато бъдат открити такива данни при образувано дисциплинарно производство или друга проверка.

В звена от държавни и общински администрации, при които има завишен корупционен риск, декларациите на чиновниците ще бъдат проверявани и превантивно. В коя администрация пък има завишен корупционен риск, ще определя Антикорупционната комисия.

Проверката на декларациите ще се извършва от инспекторатите по Закона за администрацията, а в структурите, в които няма инспекторати – от комисии, съобщиха от правителствената информационна служба. Срокът за проверките е едномесечен.

При нотариусите и частните съдебни изпълнители се предвижда ръководствата на двете камари да изберат комисии, които да проверят декларациите. Както и да определят правилата, по които ще работят те и и да ги публикуват на сайтовете на двете гилдии.

С изключение на службите за сигурност, всички други институции, пред които се подават декларации, ще ги водят в публичен регистър, като спазват Закона за защита на личните данни и Общия регламент за защита на данните (GDPR). Достъп до информацията в декларациите, която не е публична, ще имат само проверяващите и служителите, които съхраняват документите.

С наредбата се урежда и производството за установяване или липсата на конфликт на интереси. Проверките ще се извършват от комисии, за да се гарантират правата на служителя, срещу когото е образувано производството.

За нотариусите и ЧСИ наредбата предвижда след проверката с мотивиран писмен акт за наличие или нe конфликт на интереси да се произнасят съответно Съветът на Камарата на частните съдебни изпълнители и Съветът на нотариусите. Той трябва да бъде постановен до два месеца от образуване на производството, като при случаи от фактическа и правна сложност може да бъде продължен еднократно с 30 дни.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анчо
Анчо
19 септември 2018 16:55
Гост

Смятам, че един месец е много малък срок, за да се пеоверят стриктно всички декларации.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2018 16:25
Гост

Въпросът е сигнала за корупция дали ще се подава анонимно, или ще се запазва конфедициалността на подателя му.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2018 16:09
Гост

Много добре е, че декларациите ще се публикуват на сайтовете.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2018 16:16
Гост

Това дава възможност за прозрачност, както и за своевременни сигнали за корупция.