Минималната работна заплата (МРЗ) да е не по-малко от 50 на сто от средната брутна работна заплата за предходните 12 месеца. Такава промяна в Кодекса на труда приеха депутатите на първо четене (пълния текст на законопроекта виж тук).

В предложението на БСП, което беше одобрено със 175 гласа „за“ и три „въздържал се“, е предвидено, че МРЗ за следващата календарна година ще се определя до 31 октомври, съобразно данните за средната работна заплата.

Решението пак ще се взема от Министерския съвет. Като 50% от средната брутна заплата е минимум, фиксиран в закона и според предложения текст няма пречка МС да определи и повече.

Законопроектът предвижда промените в КТ да влязат в сила от 1 януари 2023 г.

Данните на Националния статистически институт за 2022 г. показват, че средната работна заплата е варирала от 1555 лв. през февруари до 1787 лв. през ноември. Ако МРЗ бъде обвързана с нея, ще стане 850-860 лв. В момента минималната заплата е 710 лв.

„Ако сега не вдигнем минималната работна заплата със 140 лева, догодина, когато повярвайте ми, ще се наложи да я вдигаме, ще бъде с 300 лв.“, каза Георги Гьоков от БСП.

„Продължаваме промяната“ пък обявиха, че ще предложат преди окончателното приемане на промените в КТ увеличаването на заплатата да става автоматично и на базата на 6-месечен предходен срок, за да е по-изгодно за работниците. „Периодът е важен, защото в период на инфлация, колкото е по-близо до крайния срок, докато се взима това решение, толкова по-актуализирана е тази заплата. В момента нашите сметки предпоставят, че това ще бъде около 860 лв.“, каза Асен Василев.

Не вдигаме минималната работна заплата, а даваме траен механизъм за определянето ѝ, каза Деница Сачева от ГЕРБ. ГЕРБ подкрепи промените, но Сачева заяви: „Същевременно трябва ясно да си даваме сметка какви са финансовите възможности на държавата, защото на минимална работна заплата работят все повече и повече хора, които са в държавния сектор. Трябва да имаме предвид и дали увеличаването на минималната работна заплата с такава голяма стъпка, с която предлагат колегите от БСП, няма да доведе до увеличаване на сивата икономика“.

41
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
09 декември 2022 9:13
Гост

Увеличението на МРЗ не засяга свободните професии, тъй като, дори и да се осигуряваш на минималния осигурителен доход, трябва да на правиш годишно изравняване с годишната данъчна декларация и да доплащаш осигуровки върху реалния доход.
Това увеличение касае само тези адвокати, които получават много ниски доходи /под или около МРЗ/, както и тези адвокати, които укриват доходите си. Ако си от първите, може би е време да се замислиш да смениш попрището, защото адвокат да получава месечен доход, равен или под МРЗ, е срамно. Ако си от вторите, значи си поредният мизерник, който смята, че не е длъжен никому.

Christopher L. Herring
Christopher L. Herring
09 декември 2022 8:52
Гост

Attorney General Sessions presents the Attorney General’s Award for Distinguished Service in Policing. https://www.paymydoctor.ltd/

Не променяйте минималната осигурителна вноск
Не променяйте минималната осигурителна вноск
09 декември 2022 8:33
Гост

Запишете в закона,че се запазва минималната осигурителна вноска от 710лв-както беше обещано да е за период от три години, и тя да не е обвързана с МРЗ!
Леко е цинично чиновник, който не плаща осигуровки сам да настоява да се вдигнат осигуровките на свободните професии, чрез вдигането на МРЗ.

Edin
Edin
09 декември 2022 6:30
Гост

Страшна тъпотия…. Много по-социално и по-ефективно би било запазването на този размер на минималната заплата , но въвеждане на необлагаем минимум

Твърдо против вдигането на МРЗ!
Твърдо против вдигането на МРЗ!
09 декември 2022 8:25
Гост

Да, ако искат да помогнат на най-бедните-да има необлагаем минимум, и така доходът ще скочи със спестения данък. А сега ефектът е -вдигат се осигуровките на свободните професии, които и без това изнемогват. Да поискаме МРЗ да остане 710 лв, нали този размер щеше да остане три години. Защо веднъж взето решение се променя, хората са си предвидили разходите за осигуровки, а сега всичко се променя в ход. Подобна промяна не се прави в последния момент, а поне година по-рано се въвежда правилото за 50 процента от средната работна заплата. Това увеличение може да е от 2024г или 2025 г-както… Покажи целия коментар »

123
123
08 декември 2022 18:14
Гост

Айде сега средната надолу

да бъде отложена промяната!
да бъде отложена промяната!
08 декември 2022 16:24
Гост

Тази промяна да бъде отложена с поне една година. Не е редно такава огромна промяна да се прави внезапно, и то при силни вероятни нови избори бъдещото правителство да бъде обвързано с харчове. А и както стана ясно-тази промяна не е в интерес на свободните професии, ако това значи и вдигане на осигуровките.
Предлагам МРЗ да остане 710 лв и през другата година, тя има значение за осигуровките, реално няма хора на МРЗ.

Стефка
Стефка
08 декември 2022 21:42
Гост

МРЗ е обвързана и с 2ра година майчинство, после да не се чудят защо няма раждаемост!

Анонимен
Анонимен
09 декември 2022 8:29
Гост

Никъде по света няма 2 години майчинство. А най-голяма раждаемост има в държави изобщо без такъв отпуск. Масово отпускът е от нулев-изобщо няма такъв, до няколко седмици, максимум шест месеца в някои държави в ЕС.
В САЩ например такъв отпуск изобщо няма, и виждаме-не се отразява на раждаемостта.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 16:10
Гост

Пълни глупости! Дайте да спонсорираме мързеливците, нечетящите и тъпите. Ако Курнелия и Мая Манолова си ги изкарат тия пари от джобовете съм съгласен, ама няма да стане. Ама те са само по даването на народна пара, а за това как държавата да има повече пари, за да ги раздава – там не ги търси изобщо

Реторичен въпрос
Реторичен въпрос
08 декември 2022 16:00
Гост

А защо само 50 % от средната брутна? Не е ли по-добре да е 150, а защо не и 200 %? Беднякът винаги чака некой да го оправи, щото сам не може.
Кака Корни се излага!

Егати дискусията!
Егати дискусията!
08 декември 2022 15:54
Гост

Идеята трябва да е да се запази покупателната способност. Номиналното количество пари са някаква фикция. Аз съм от старите, които помнят как получавахме хиляди и милиони при Виденов, но те стигаха само за кило сирене. Не, не като дневна надница, а като месечна заплата.

Вдигането на заплати и намаляване на покупателната способност е удар срещу борда и влизането ни в еврозоната. Това са истинските цели на Корни, Кокорчо и Радев. Това е и планът на КГБ.

Трол
Трол
08 декември 2022 15:49
Гост

С тези ниски заплати и аз не бих се пуснал в Шенген! Сиромах човек – жив дявол! Свободните професии, знам не одобряват, защото ще им се вдигнат вноските, но и това си има хубава страна. Слабите специалисти няма да издържат и ще се откажат, а техните клиенти ще се разпределят между по-малко адвокати, примерно. Пък и стига сте се осигурявали на МРЗ, дайте малко повече, мислете за старините … макар по-голямата част вече да сте пенсионери. Ако си адвокат и се осигуряваш на 710/850 лв. и си доволен от себе си, много жалко. Стани шлосер, има липса на такива кадри,… Покажи целия коментар »

до 90 процента данък в Скандинавия
до 90 процента данък в Скандинавия
09 декември 2022 8:37
Гост

Всъщност доходите в България доближават западните, защото на запад данъкът е средно 30-50 процента, до над 90 процента в Швеция в някои специфични случаи. Напомням,как преди години Астрид Линдгрен в ноторното си писмо протестираше,че е платила 104 процента данък-тоест повече данък от доходите й. Нейни са думите,че е съгласна да плаща 90 процента данък, но 104 процента е прекалено.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2022 8:42
Гост

When the Swedish author of “Pippi Longstocking” had to pay 102% in taxes, she fought the injustice with her best weapon: her writing https://www.thevintagenews.com/2018/01/04/pippi-longstocking/?edg-c=1 Корекция-данъкът платен от Астрид Линдгрен не е бил 104, а само 102 процента . Та какво ще кажете- в Швеция данъкът може да бъде повече от размера на дохода? Доста социални услуги там са безплатни-здравеопазване, образование, дори жилищно настаняване на субсидиран наем, пътища, в някои случаи-обществен градски транспорт, ама като си си ги платил чрез пълното, или почти пълното изземване на дохода. Та какво го бърка един швед, ако има 10 000 доход, ако този доход… Покажи целия коментар »

Въпросителен
Въпросителен
08 декември 2022 15:44
Гост

„Законопроектът предвижда промените в КТ да влязат в сила от 1 януари 2023 г.“
„В предложението на БСП … е предвидено, че МРЗ за следващата календарна година ще се определя до 31 октомври, съобразно данните за средната работна заплата.“

Това го чета като пожелание, което ще започне да действа след октомври догодина. Агитпропа май бърза да се радва на МРЗ от 850 лв. още от тази нова година…

Адвокат
Адвокат
08 декември 2022 13:50
Гост

Не съм се хранил качествено от години, скверно е да кажа – но при Сергей Станишев си закупих и телевизор и пералнята, хладилник и печка.

Оттогава, аз не съм видял бял свят – откакто Гражданите от Европейско развитие на Банкя са на власт.

Факти, сър. Толкова си може пианиста.

Kики
Kики
08 декември 2022 13:32
Гост

Е, дори да стане 860 лева, как се живее с тези пари.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 13:32
Гост

Сит на гладен не вярва. А и инфлацията пак ще скочи здраво.

Да не се вдига МРЗ за да не скочи инфлацията!
Да не се вдига МРЗ за да не скочи инфлацията!
08 декември 2022 13:20
Гост

МРЗ да бъде задържана, увеличението да е след една година. Цените пак ще луднат нагоре, ако МРЗ се вдигне. Това е очевидно, тъкмо нещата се позакрепиха, и пак ще има инфлация. Такава драстичмна промяна не се прави, когато инфлационния процес е едва позакрепен от един два месеца.

Георги Ат.
Георги Ат.
08 декември 2022 15:32
Гост

Това е най-голямата шашма, като има инфлация и да не се вдигат доходите, че видиш ли инфлацията пак щяла да скочи … Това важи за страните без Валутен борд, при нас спекулата е най-големия проблем и вдигането на МРЗ няма да повлияе, защото търговците и без това сами си изядоха маржа с надуването на цените. Ако вдигнат още малко цените вносната евтина стока, която е заляла пазара ще ги доубие убие.

Против вдигането на МРЗ
Против вдигането на МРЗ
08 декември 2022 12:53
Гост

Много тъпо решение. Така ще се качат и осигуровките. Има смисъл от това увеличение, ако се запаси размерът на минималната осигурителна вноска. Сега бедните ще са прецакани-ще внасят здравна осигуровка в увеличен размер. Нали МРЗ щеше да е 710 лв за 3 години, защо се променя вече веднъж взето решение, къде е предвидимостта. Въвеждане на новото правило може да стане, след като се изпълни три годишния период с МРЗ от 710, както беше предварително обявено. Никой не работи на МРЗ, тя има значение за осигуровките. Няма да съм против увеличавене на МРЗ, ако се запази размерът на минималната осигурителна вноска.… Покажи целия коментар »

Попе
Попе
08 декември 2022 12:52
Гост

Успех. Дано увеличат парите, защото ми писна да слушам на работодателите глупостите. Щели да фалират. Айде моля ви. На мен един от работодателите ми си купи два породисти коня на вилата за кеф. Другия си обзаведе и ремонтира двата апартамента в Манастирски ливади за почти 1 милион лева. Но заплатата ми е 1000 лв на месец. И то не всеки месец, че някой месеци нямало работа. Глупости. Работодателите ще лъжат и мажат до последно, само и само да не се наложи да дават повече на работниците си, а по-малко да си прибират в джобовете и да си купуват лъскави коли,… Покажи целия коментар »

Вдигането на МРЗ не е в интерес на бедните!
Вдигането на МРЗ не е в интерес на бедните!
08 декември 2022 13:02
Гост

Драги-схвани-увеличаването на МРЗ ще прецака свободните професии-ще се увеличат осигуровките. Ще са прецакани и безработните-ще внасят здравна осигуровка в увеличен размер.
Поне да се запази размерът на минимална осигуровка в досегашния размер.
Никой не работи за МРЗ, но виж-много изнемогващи свободни професии се осигуряват на МРЗ.

Краси
Краси
08 декември 2022 13:33
Гост

Точно така е.

Кирилов
Кирилов
08 декември 2022 12:49
Гост

Положението е трагично с парите у нас.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 13:36
Гост

За някои.

Седимент
Седимент
08 декември 2022 12:49
Гост

Определено е тъжно, че са ни ниските пари

Щерев
Щерев
08 декември 2022 12:46
Гост

Според мен е важно да се увеличат парите, но…

Ставрев
Ставрев
08 декември 2022 12:45
Гост

Надявам се да се случи, но работодателите масово ще протестират. После ще започнат и да назначават хора на по 4 часа за да пестят пари

Против вдигането на МРЗ
Против вдигането на МРЗ
08 декември 2022 12:55
Гост

Не само работодателите. Хайде сега обяснете на безработните,че ще плащат повече здравна осигуровка, заради кефът на чиновниците.
Обяснете и на изнемогващите свободни професии,че ще плащат повече осигуровки, заради чуждия кеф.

Нека поне да не се вдига минималната осигурителна вноска!

123
123
08 декември 2022 18:21
Гост

Ти обясни, що безработните трябва да плащат здравни, а укрите, които са от март тук, получават, кеш, храна, покрив и здравно осигуряване.

Берова
Берова
08 декември 2022 12:45
Гост

Надявам се да се случи. То и тогава пак ще е смешна сума ако я обърнете в Евра. Европейците се чудят как изобщо живеем с тези пари и защо сме такива нещастници и не протестираме.

Хари
Хари
08 декември 2022 13:37
Гост

Защото хората изгубиха вяра и не им се занимава. Просто сме на ръба на оцеляването.

Архемандър
Архемандър
08 декември 2022 12:44
Гост

Абе според мен на следващо четене нещо ще се откажат. То това да не е гласуване за увеличение на парите на депутатите.

Анонимен
Анонимен
08 декември 2022 12:56
Гост

Дано да се откажат. Това вдигане на минималната работна заплата прецаква осигурителните вноски на свободните професии, а и на най-бедните-безработните, които сами си внасят здравните вноски.
Вдигането на МРЗ прецаква най-бедните. Малко са работещите на МРЗ, но безработни и самоосигуряващи се се осигурават на МРЗ.
Поне да не вдигат минималната осигурителна вноска.

Шивиков
Шивиков
08 декември 2022 12:43
Гост

Ако хората имат повече пари ще имат и по-голяма покупателна способност. От там може и да паднат цените на някой продукти – най-вече хранителни. Защото няма да се стискаме да купуваме само най-необходимото, както и само неща на промоция. Може да си позволиш и нещо отгоре за 5-10-дори 50 лв. Но трябва да ги имаме. Никой не се стиска, защото е циция. Има и такива, но цялата нация не е циция. Цялата нация не взема добри пари. С изключение на IT сектора, където може и момче на 25 да си купи кану, просто защото му е кеф да има кану… Покажи целия коментар »

Щерев
Щерев
08 декември 2022 12:48
Гост

Точно. В Европа не се стискат хората, купуват всякакви неща и затова и цените са ниски. А да не говорим, че там живеят и повече хора. Но тук от 7 милиона, колко могат да пазаруват

Иван
Иван
08 декември 2022 12:41
Гост

Ами дано

Вдигането на МРЗ не е в интерес на бедните!
Вдигането на МРЗ не е в интерес на бедните!
08 декември 2022 12:59
Гост

Твърдо против. Това би вдигнало осигурителните вноски на свободните професии, а и на най-бедните-безработвните.
Ако ще се вдига МРЗ, поне минималната осигурителна вноска да не е свързана с минималната заплата , и да остане същата. как свободна професия ще се осигурява на повече от 710 лв? Хайде-аретистите получиха по 4000 лв даром, ама другите свободни професии получиха среден пръст.
Безработните не получават нищо, но се осигуряват здравно на МРЗ. Те ще са най-прекараните-ще плащат повече осигуровки. Поне да се запази размерът на осигуровките!

Коко
Коко
08 декември 2022 13:38
Гост

Пълна трагедия.