Приемна майка от Бяла Слатина отива на съд, след като в продължение на 4 години системно пребивала и изтезавала малолетното момче, което приела да отглежда и го заплашила с убийство.

58-годишната жена преминала курс за професионален приемен родител и била утвърдена със заповед на директора на социалното подпомагане във Враца, като за нея се знае, че е била осъждана, но е реабилитирана по право.

През юли 2017 г. в семейството на жената било настанено 10-годишно момче. То заживяло в къщата на семейството, жената му купила дрехи и му предоставила отделно легло. Скоро след това обаче започнала да му възлага да плеви градината, да цепи дърва и да бере ягоди. Няколко месеца детето изпълнявало нарежданията, но в един момент казало, че повече няма да върши такава работа. Приемната му майка го ударила и му казала, че няма да яде.

Тормозът на момчето продължил в следващите 4 години, като поводите все били при отказ да изпълнява нарежданията ѝ или за недобре научен урок. Изтезанията над детето стигнали връхна точка преди една година, когато жената пребила детето, защото взело слушалките на сина ѝ.

„Инцидентът толкова много я ядосал, че тя му нанесла множество удари с дървена дръжка от метла по цялото тяло. След като дървото се счупило, накарала детето да излезе на двора и да стои с вдигнати ръце до стената. По-късно му дала да яде супа и го предупредила, че това му е за последно“, разкриват от прокуратурата, след като обвинителният акт срещу жената вече е внесен в съда.

Същата вечер жената пребила момчето и с точилка, а след това му нанесла порезни рани с нож по ръката, гърдите и бедрото, след което го накарала да притиска тениска към раните, за да спре кървенето.

През нощта детето се събудило с вързани зад гърба ръце, а приемната майка му сложила чувал на главата, издърпала го от леглото и му заповядала да върви с нея. Казала му, че ще го изхвърли в реката и ще умре, но се отказала от намерението си и го върнала вкъщи. На сутринта отново ударила момчето и му казала да се маха, защото „не може да го гледа“.

С множество следи от побоя и рани по тялото, уплашеното дете отишло на училище, където учителят го попитал какво се е случило. Първоначално момчето плачело и не искало да споделя, но след това разказало за част от преживяното, макар да спестило подробности от страх да не бъде убито.

От училището уведомили социалните служби и детето било настанено в център от семеен тип.

„В хода на разследването учителите на момчето са го характеризирали като скромно, свито, неконфликтно дете, много притеснително и уплашено. Понастоящем той е ученик в 8-ми клас. Педагозите споделят, че видимо той е преодолял психическата травма, спокоен е и не създава никакви проблеми“, посочват от прокуратурата.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Светлана Йорданова
Светлана Йорданова
28 май 2022 8:08
Гост

Недопустимо е подобни същества да бъдат наемани за приемни родители. Практиката на социалните институции към настоящия момент е такава, че не интересът на децата е водещ, а интересът на институията и лобито от приемни родители, създадено около нея. А що се отнася до побоя – тоя е практика в приемните семейства. Свидетел съм как вещи лица в съдебни заседания, и то към насоящия момент, свидетелстват срещу майка, че тя е виновна за родитеското отчуждение, защото не е използвала принуда над детето, преживяло травма в дома на бащата, дори е трябвало да тресне по масата и да го напляска! Да, недопустимо… Покажи целия коментар »

Тото
Тото
26 май 2022 17:59
Гост

То бива, то може да плеснеш леко дете. Обаче тази лелка направо ще втрещи и Макаренко.

Фики
Фики
26 май 2022 17:54
Гост

Е, те нямат ли съседи, които да сигнализират за това. Все пак не може да не са чули или видяли нещо.

Чочо
Чочо
26 май 2022 17:52
Гост

Най- страшното е нанесената психическа травма.

Възмутен
Възмутен
26 май 2022 17:49
Гост

Е, свършиха ли свестните хора, та дадоха детето на това чудовище.

Кирил
Кирил
26 май 2022 17:43
Гост

Е, къде спаха цели четири години. Горкото дете.

потрес
потрес
26 май 2022 17:37
Гост

А защо социалните така лесно дават децата, не се ли правят проверки на приемните родители, не само първоначални, но и периодични, последващи. За децата трябва да се полагат специални грижи, а не да се метнат на някакви си приемни родители и да се забравят. Покъртителна история

Дима
Дима
26 май 2022 17:45
Гост

Пълно безхаберие. Моя приятелка почина и остави две малолетни деца пълни сираци. Веднъж не дойдоха да проверят какво става.

ужас
ужас
26 май 2022 17:35
Гост

Леле, тази е за бесилката. Боже, какви хора има, всеки път се изумявам, когато прочета нещо такова

Симеон
Симеон
26 май 2022 17:46
Гост

А аз си мислих, че нищо не можеда ме учуди.

български безумия
български безумия
26 май 2022 17:30
Гост

Това не е жена, а чудовище! Как осъждана, макар и реабилитирана може да е приемна майка. За толкова професии не се зачита реабилитацията, а най-важното и свидното децата ни, ги даваме на такива хора?

Чичо Сам
Чичо Сам
26 май 2022 17:34
Гост

Ами тя не се води осъждана, иначе няма смисъл от реабилитирането.

Анонимен
Анонимен
26 май 2022 17:37
Гост

Е точно де, за заемането на колко длъжности има условие – да не е осъждан, независимо от реабилитацията

Наблюдател
Наблюдател
26 май 2022 17:30
Гост

Все си мисля, че на такива хора им личи отадалеч на какво са способни, ама си трябва професионална оценка, на каквато служата във Враца май не е била способна.

Анонимен
Анонимен
26 май 2022 17:32
Гост

Тук трябва да се търси отговорност и от социалните, които очевидно са били ангажирани със случая, защото детето не отива само при приемен родител. И те са за затвора

444
444
26 май 2022 17:36
Гост

Там навсякъде се работи през пръсти и няма професионалисти заради мизерното заплащане.

123
123
26 май 2022 17:29
Гост

Ужас, разрешили ѝ да си вземе роб вкъщи!

Анонимен
Анонимен
26 май 2022 17:40
Гост

Направо лиценз са дали на този змей