Офиси на фирма, доставяла оборудване за Военновъздушните сили (ВВС) се претърсват по разпореждане на прокуратурата по разследване за престъпен сговор за търговия с влияние. Това съобщиха от Специализираната прокуратура.

От държавното обвинение посочват само, че дружество е „Балкантел“ ООД, а освен неговите офиси се претърсват и три жилища в София.

„Действията са в рамките на досъдебно производство за престъпен сговор за извършване на корупционни престъпления (търговия с влияние). Става дума за доставки от „Банкантел“ ООД на оборудване за нуждите на Военновъздушните сили“, се казва в лаконичното съобщение.

В него се подчертава, че интересите на разследването към този момент не позволяват предоставяне на друга информация във връзка с делото.

От прокуратурата казват само, че едновременно с претърсванията, специализираната прокуратура изисква документи по случая от Министерството на отбраната и ВВС.

В сайта си „Балкантел“ се представя като проектно-ориентирана инженерингова компания. Фирмата е създадена през 1990 г. и посочва, че се занимава със системи за управление и контрол на въздушната навигация и кацане, с приложения в гражданската и военната авиация, специализирани военни комуникационни и навигационни системи; системи за сигурност с приложение в жп транспорта, военновъздушните сили, гражданската авиация и енергетиката.

Освен това тя е изпълнявала няколко проекта на ВВС, включително и по изграждането на интегрирана система за централизиран контрол на основните комуникационни, информационни и навигационни системи на бойната авиация (повече виж тук).

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Разнообразие
Разнообразие
19 юли 2019 9:35
Гост

Много ще се радвам ако някой път за разнообразие някое шумно дело приключи бързо и то с осъдителна присъда, потвърждаваща заключенията на прокуратурата в обвинителния акт. Засега виждам само дела, в които актът се изменя, доказателствата не се признават от съда, оправдателни присъди или просто бавни дела. И накрая подсъдимия излиза чист и съди държавата в Страсбург.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 19:08
Гост

Първоначално обвинение за търговия с влияние има когато няма доказателства. Или конкурентна фирма си разчиства сметките или искат да ударят президента като бивш шеф на ВВС.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 12:27
Гост

Доста впечатляващо представяне на фирмата.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 12:28
Гост

А, то на сайта си всеки може да си пише каквото си иска. Въпросът е дали са коректни.

Анонимен
Анонимен
18 юли 2019 12:24
Гост

Няма да се учудя, ако при претърсването не намерят нищо. Сигурно отдавна са заличили следите.