От 22 октомври маските на открито стават задължителни на всички обществени места, на които има струпване на хора и няма възможност да се спазва физическа дистанция от 1,5 метра. Това гласи новата заповед на здравния министър Костадин Ангелов, с която се затягат мерките срещу разпространението на коронавируса. Според заповедта се допуска алтернативно носене на кърпа, шал или шлем, които да покриват носа и устата.

Изключение от новото изискване се допуска за баровете и местата за хранене, за спортуващите, за водещи и гости в телевизиите, както и за участниците в конференции, пресконференции, семинари и лекции, но при спазване на дистанция от 1,5 м от останалите участници. Маските навън няма да са задължителни и за деца до 6-годишна възраст.

Министър Ангелов изрично посочва и затворените обществени места, включително обществения транспорт, където маските са задължителни. В това число влизат и всички храмове, където е практика да не се носят маски. В заповедта са изброени, лечебни и здравни заведения, аптеки, оптики, национални центрове по проблемите на общественото здраве, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, железопътни гари и автогари, летища, метростанции, търговски обекти, църкви, манастири, храмове, музеи и др.

Задължителната дистанция от поне 1,5 м се налага за всички хора, които са на открити обществени места и не са от едно семейство.

В новата заповед на здравния министър има изрични указания и за това как да се мият ръцете и да се ползват маските. Според тях ръцете трябва да се мият 20 секунди с вода и сапун винаги, когато са замърсени, след кихане или кашляне, преди, по време и след приготвяне на храна, след ползване на тоалетна, след досег с животни и при непосредствена грижа за болен. Ако няма възможност за измиване трябва да се използва дезинфектант.

За маските пък се напомня, че трябва да покриват изцяло носа и устата, а преди поставяне и след сваляне ръцете да се измиват със сапун и вода или с дезинфектант на алкохолна основа. При сваляне маската трябва да се хваща за ластиците и да се избягва докосването на предната ѝ страна. В заповедта изрично пише още, че еднократните маски не трябва да се носят повторно.

Подробните уточнения бяха изискани по-рано днес от премиера Бойко Борисов, който в началото на правителственото заседание сутринта каза, че човек, който е сам на улицата или се разхожда в парка, не трябва задължително да е с маска.

Вчера здравният министър обяви, че от 22 октомври носенето на маски на открито ще е задължително, без да посочва изключения. Това предизвика сериозни възражения не само сред хората, но и сред медицински специалисти (виж повече по темата тук).

Затова днес Ангелов уточни, че ако човек излезе да си хвърли боклука и е сам на улицата, няма да носи маска. Но ако е на опашка пред магазин, лаборатория на PCR тестове или пред службите за издаване на лични карти, то тогава задължително трябва да носи предпазно средство. Там, където има струпване на хора и риск за здравето, маската на открито ще е задължителна, уточни още Костандин Ангелов. Добави, че ще бъдат сформирани мобилни групи от полицаи, служители на РЗИ, агенцията за храните, на ресорните инспектори и др., които ще контролират спазването на мерките и ще налагат глоби на нарушителите.

По-рано днес премиерът каза, че обществата по света са разделени и процентът на тези, които не вярват, че има COVID-19, се увеличава. „В същото време броят на заразените върви нагоре в цяла Европа, затова независимо, че са в защита на здравето на хората, всички мерки биват подлагани на съмнение. Болниците са претоварени в момента, пациентите с COVID-19 са все повече, заразява се медицински персонал. Трябва да мислим и за лекарите, които са на първа линия“, посочи още Борисов.

Той добави, че много държави в Европа въведоха задължителни маски, в сила са извънредни положения, затворени са училища, ресторанти, обекти. „Ние искаме на базата на убеждението и със стриктен контрол да запазим живота на медицинския персонал, на всички служители на първа линия в битката с COVID-19 и на всички български граждани“, каза още премиерът.

Той поиска от здравния министър да допусне медиите в интензивните отделения с болни от коронавирус, за да видят невярващите, че заболяването го има и е тежко.

„Всеки ден ти ми долагаш, че болниците са свръхнапрегнати. Пълно е с пациенти, болни от Covid-19. Заразява се медицински персонал, имаме болен медицински персонал. Докладват ми за Шумен, за Гоце Делчев болниците, че издъхват. В същото време в София обясняват, че такова нещо няма. Затова, направете така, покани ги медиите, отворете интензивните отделения при всички мерки за безопасност и покажете в какво състояние в момента са интензивните ни отделения“, призова Борисов.

https://www.facebook.com/boyko.borissov.7/videos/2911884759039575/

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Въпросче
Въпросче
21 октомври 2020 21:38
Гост

Сега, аз не съм юрист, ама да питам в тоя сайт. Чукам колежката си в офиса редовно. Няма как да спазваме дистанция метър и половина, а пък офиса е обществено място, идват клиенти. Ама заключвам вратата, като почнем. Става ли така общественото място лично такова? Като се чукаме, трябва ли да носим маски? Щото не сме семейство де, в заповедта пише, че може без маска със семейството, ама ние не сме, даже ако жена ми разбере, ще ми се е*е мамата и на семейството. Аз за всеки случай съм си купил много маски и ги сменям постоянно, даже си пазя… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 22:00
Гост

Слагайте си маски като осъществявате коитус. Това е нормалният секс вече. На цял народ нахлузиха маските и го таковат постоянно. Явно е готино, защото никой не протестира.

Име
Име
21 октомври 2020 22:16
Гост

Аз като гледам телевизия си слагам маска, защото оттам постоянно ме облъчват простотиите на Тиквата. А като за десерт пуснат Каскета, ходя до тоалетна без да свалям маската.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 10:36
Гост

Мисля, че вече единственият начин да си в безопасност от гестапо е да се присъединиш към него. Или поне да даряваш периодично каквото е нужно на праивлните хора. Така че не се знаимавай с маски или колежки, а отивай в местната организация на Партията и се прави на малоумен и прост, за да се изгдигнеш бързо.

Бизнес
Бизнес
21 октомври 2020 20:24
Гост

Тази седмица на контейнерния терминал на пристанище Варна-Запад са пристигнали два контейнера с маски и дезинфектанти. Вносителят естествено, е случаен и няма нищо герберастко и роднинско в него. Граби народе, маски и дезинфектанти евтинджак. В момента си вървят два щама сезонен грип, с температурите, повръщанията и всички екстри, но отидеш ли в Спешното, веднага ти вадят полижително тестче за короната. Хайде сега някой да направи сметката- около Тиквуний внасят маски и дезинфектанти, по ТВ надуват бройката на всякакви псевдокорона бройки, няма статистика колко са реално заразилите се с короната (както няма и статистика колко от хоспитализираните реално са с корона… Покажи целия коментар »

Име
Име
21 октомври 2020 21:17
Гост

Да, чисто лицемерие, съчетано с бизнес интереси. „Затова, направете така, покани ги медиите, отворете интензивните отделения при всички мерки за безопасност и покажете в какво състояние в момента са интензивните ни отделения“, призова Борисов.“ Е сега ще скалъпят и клипове за глупаците. А това пък обяснява всичко- „В заповедта изрично пише още, че еднократните маски не трябва да се носят повторно.“ Купувайте бе, ако може и на 10 минути ги сменяйте, че мнооооо лош тоя ковид, ама е перфектен за бизнеса на герберастите. Противна паплач, пред тия управлението на Тройната коалиция преди десетина години си беше направо рай.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2020 10:38
Гост

А на глобално ниво – масови държавни помощи за правилните хора, за да могат да преживеят рецесията, която започна още миналото лято. Но този път, за разлика от последната рецесия, светът мълчи, защото има някаква грипна епидемия, която оправдава цялото нещо?!

Декамерон
Декамерон
21 октомври 2020 17:42
Гост

Е , увря им акъла този път , но да видим и какво ще напишат в заповедта . Да не стане като пролетта – едно се говори по телевизията , съвсем друго пише в заповедта . А относно медицинския персонал – този проблем стои от години и не е толкова до лекари , колкото до медицински сестри , акушерки , лаборанти и пр. ГОДИНИ НАРЕД ДЪРЖАВАТА СЕ ПОДИГРАВА С ТЯХ. Хем сестрите са с висше образование , хем ги третират като роби и малоумници . Лекарите обират парите и се държат ужасно с тях , а после ….нямало кандидати и… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 14:15
Гост

Предлагам да заменим целия правов ред с устни заповеди на господин премиера и да няма повече дискусии по темата.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 13:27
Гост

Маските не пазят и точка.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 13:27
Гост

Разумно решение. Браво на Бойко!

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 13:26
Гост

Как ли пък има такива, които не вярват, че има COVID-19? То светът пламна.

Христов
Христов
21 октомври 2020 13:23
Гост

При това положение много ме съмнява някой да сложи маска по собствено желание.

Ники
Ники
21 октомври 2020 13:23
Гост

А ти защо не пробваш да караш колело с маска? Да те видим тогава.

льольо
льольо
21 октомври 2020 14:45
Гост

Много мои познати карат колело с маска – не медицинска, но маска за велосипедисти.

Иванов
Иванов
21 октомври 2020 12:23
Гост

Подкрепям. Но трябва да се проверява, защото хората масово не носят маски

Oblena
Oblena
21 октомври 2020 12:23
Гост

Определено не бива да ни задължават по улиците да ходим с маски

Емилиева
Емилиева
21 октомври 2020 12:23
Гост

Ма то от маска може пак да се разболееш. А и това да се сменя маската на всеки 3-4 часа, става много. Моля ви.

Тошков
Тошков
21 октомври 2020 12:22
Гост

Категорично подкрепям да не ме карат да мъкна маска на улицата!

Калина
Калина
21 октомври 2020 12:22
Гост

Добре е да има някакви ограничения, но да не са сатрапски

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 12:19
Гост

Ами поне това. Но някой трябва да следи, защото знаем, че българина не иска да спазва мерки

Калина
Калина
21 октомври 2020 12:20
Гост

Не е само българина. В Чехия имаше бунтове против ограничения и маски. Хората, като цяло не искат да се подлагат на същата изолация, като през пролетта

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 12:19
Гост

Абе не се знае. Принципно няма смисъл да се носи маска ако си сам на Витоша или в парка. Обаче ако растат случайте, ще кажат, че то може и сам да си в парка, ама като се разминеш с някого и може да се заразиш. затова винаги и навсякъде с маски

льольо
льольо
21 октомври 2020 14:47
Гост

То може и като се разминеш с някого да се заразиш, но с тоя аргумент да те карат да носи марка в парка при условие, че маски не са задължителни в ресторанти, барове, фитнеси и дискотеки, където хората си дишат във вратовете някак цялата идея на маската навън олеква жестоко.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 12:18
Гост

Хубаво е, че все пак имат нбякакъв разум. защото е безмислено сам в парка да си и да носиш маска

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2020 12:18
Гост

Ами по-добре е така