Председателят на антикорупционната комисия Сотир Цацаров от днес е без допуск до класифицирана информация. Той му е бил отнет тази сутрин от ДАНС, а шефът на КПКОНПИ е трябвало да бъде уведомен при явяването му на работа. Това обясни пред бТВ премиерът Кирил Петков, който също днес е бил информиран от службите.

„Днес бях уведомен от ДАНС, че са отнели разрешението за достъп до класифицирана информация до ниво „Строго секретно“ на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров с днешна дата на база на данни за неговата надеждност. Причините са обект на класифицирана информация и не мога да ги споделя. Щом са преценили от ДАНС, това е базирано на данни, които не са събирани от кратък период. Това прави работата му като председател на КПКОНПИ до някаква степен невъзможна“, каза Петков.

Вчера Цацаров обяви, че следващата седмица ще подаде оставка, но от 1 март, докогато възнамерява да представи годишния отчет на комисията.

Премиерът Петков допусна, че е възможно Цацаров да е очаквал, че ще му бъде отнет достъпа, тъй като само ден по-рано е решил да обяви, че ще подаде оставка.

„Не мога да кажа дали оставката му е на база на негово предположение, че това ще се случи днес, но приветствам ДАНС и службите да покажат решителни действия всеки път, когато виждат, че има нарушения на закона. Да действат и да е ясно, че няма човек над закона. За мен това е истинска знак, че промяната е дошла“, каза Петков.

Премиерът добави, че оценката му за работата на антикорупционната комисия е „силно отрицателна“.

„За мен това, че нямаме истински сериозни дела за корупция по високите етажи на властта, показва абсолютно ясно, че КПКОНПИ не си е свършила работата. Когато обещаваме нулева корупция, това трябва да се случи с ясни действия и хората, които са отговорни да постигнат тази нулева корупция в структури като КПКОНПИ и ДАНС, оттук нататък трябва да го показват с дела. Дотук бяха призивите и приказките“, заяви още премиерът.

Цацаров: Допускът ми е отнет заради „ЦУМгейт“, това е лична разправа на Рашков

Сотир Цацаров огласи позиция, в която обяви, че отнемането на допуска му е плод на натиск от премиера Кирил Петков и е лично отмъщение на вътрешния министър Бойко Рашков, а поводът е „ЦУМгейт“.

„Лекс“ публикува пълния текст на позицията:

Днес, в 13,20 часа, в кабинета ми в сградата на КПКОНПИ, служители на ДАНС ми връчиха акт за отнемане на разрешението ми за достъп до класифицирана информация. Отнемането е на основание чл. 59 ал. 1 т. 2 от ЗЗКИ: „лицето е извършило нарушение на закона или на подзаконовите актове по прилагането му, което е създало опасност от възникване или е довело до значителни вреди за интересите на държавата, организациите или лицата в областта на защитата на класифицираната информация“.

Актът за отнемане е подписан тази сутрин от заместник-председателя на ДАНС, в отсъствие на председателя. Известно ми е, че това е станало след продължителен институционален натиск, упражнен спрямо ръководството на агенцията от министър-председателя Кирил Петков и от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Кирил Петков обяви отнемането на достъпа ми в ефира на bTV близо час и половина преди този акт да ми бъде връчен, с довода, че съм се „провалил на контрола за надеждност“. Всъщност, проверката на ДАНС е започнала след сигнал, че по време на срещата със Сашо Дончев през 2017 г., известна като „ЦУМ гейт“, съм изнесъл класифицирана информация. Още тогава публикувах своя позиция, в която посочих, че там от мен бе искано да упражня влияние по отношение на проверка, което отказах. Такъв сигнал – от министъра на вътрешните работи Рашков, е бил вече разглеждан от ДАНС през м. август миналата година и тогава от него не е последвал акт като издадения тази сутрин.

Отнемането на достъпа ми до класифицирана информация не е поводът да подам оставка като председател на КПКОНПИ. Напротив, обявеното вчера мое намерение е повод за издаденото тази сутрин отнемане. Ясни са ми и причините за това – ако за министър Рашков те са свързани с желание за лична разправа и отмъщение, както и с  проверките на имотното му състояние, за премиера Кирил Петков и за хората, определящи неговото поведение, това е опит за отклоняване на общественото внимание от действителните проблеми, пред чието решаване той самият е изправен. Не съм разследван, нито съм се провалил на контрол за надеждност – всяко такова прибързано изказване, направено с цел печелене на временни политически дивиденти, ще се окаже клевета.

Продължавам да изпълнявам задълженията си като председател на КПКОНПИ, до приемане на оставката, която ще подам в началото на следващата седмица в Народното събрание. Издал съм незабавно заповед, всички материали, съдържащи класифицирана информация, да се докладват само на заместник-председателя на Комисията, без мой достъп до тях. Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск. Актът за отнемане ще бъде обжалван от мен по реда, предвиден в закона. Както заявих, мотивите за оставката ми ще бъдат обявени, след като тя бъде представена в парламента.

60
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Андрей
Андрей
15 януари 2022 14:10
Гост

Сготвиха цацата по типично милиционерски почин. Естествено, че това в съд няма да издържи. Ама успяха с кризисни пияр. След една седмица обаче, надали това ще има значение, защото нито цените ще паднат, нито Киро ще поумнее. Пирова победа.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2022 14:25
Гост

Божкееее… дебелата цаца колко грехове има само, много от които се квалифицират като изпълнителни деяния по НК… Били го сготвили, пълни глупости!

антигербопитек
антигербопитек
16 януари 2022 6:51
Гост

Ало гербопитеците, скрийте се и събирайте стотинки за пури за Мутрата, че като влезе в панделата да му носите.

Време беше и няма да ни липсва
Време беше и няма да ни липсва
15 януари 2022 10:32
Гост

Цацаров прави прощално парти в ЦУМ

https://www.segabg.com/hot/category-then/cacarov-pravi-proshtalno-parti-cum

Поредния успех на Цацата
Поредния успех на Цацата
15 януари 2022 10:31
Гост

КПКОНПИ е осъдена да плати над 186 000 лв. по загубено дело

https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/kpkonpi-e-osudena-da-plati-nad-186-000-lv-po-zagubeno-delo

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 18:53
Гост

Какъвто и да е Цацаров, той си остава светило в областта си! Винаги аргументиран, изчерпателен, с прецизна точност! Отделен въпрос е, че е човек на Герб.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 19:14
Гост

Светило в прикриването на престъпленията на ГЕРБ и репресирането на опонентите им?

адвокат от САК
адвокат от САК
14 януари 2022 17:10
Гост

И такааа- я да видим което тролче- студент в 3ти курс на юф, не си е написал домашното по наказателен процес и не знае, че за образуването на едно досъдебно производство е необходимо да са налични поне две предпоставки- законен повод и достатъчно данни;0 Не е ли смешно за нивото на претендираните от него юридически знания, аз- адвокатът -цивилист, да го изпитвам по … наказателен процес, защото въпросният субект не знае, че за образуване на досъдебно производство е необходимо да има и достатъчно данни, а не само законен повод или поне да поиска извършването на проверка от нея на изнесените… Покажи целия коментар »

Клиника на третия етаж
Клиника на третия етаж
14 януари 2022 18:22
Гост

Абе тебе като те удари сачмата и май сам със себе си почваш да спориш

Георги
Георги
15 януари 2022 13:02
Гост

отговарям на разбирача (вероятно прокурор)
Давността за разследване на поискания от Цацаров подкуп в качеството си на съдия от Окръжен съд Пловдив НЕ Е ИЗТЕКЛА! ВСС е бил информиран ( има регистриран сигнал) Айде да се разследва и да видим!?
Подкупът е бил поискан от гражданин в кантората на т.н. му съпруга нотариус.

бай Ставри
бай Ставри
14 януари 2022 16:09
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Наглост или безизходица?
Наглост или безизходица?
14 януари 2022 15:57
Гост

Цацаров е класа и то не само когато трябва да замита следите на хунтата и да опрасква опонентите й, но и когато става въпрос за извършване на данъчни престъпления. Заслужава пълен допуск до тайните на бай Ставри.

СКАНДАЛ
Цацаров е купил имот на цена, занижена 120 пъти

https://vestnikzarya.com/skandal/137/цацаров-е-купил-имот-на-цена-занижена-120/

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 16:00
Гост

Дълги години го играеше бухалката на ГЕРБ за разправа с неудобните. Трябва да си понесе отговорност за престъпленията.

адвокат от САК
адвокат от САК
14 януари 2022 16:08
Гост

Кой каквото твърди за друг и му приписва извършване на престъпление,. трябва да докаже верността на твърдението си в съдебно производство Иначе рискува да му се образува НЧХД и да бъде съден за клевета. Точно пък на “бивол“ толкова много “ вярвам“, че няма повече накъде…

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 16:12
Гост

Е то нормално троловете на Тиквата и Каскета да не вярват на Бивол и DW, а да вярват на Блиц и Пик.

адвокат от САК
адвокат от САК
14 януари 2022 16:16
Гост

До “Анонимен 14 януари 2022 16:12“ Тролче- ето ти сайтът на свободна Европа, в който се разказва за ЛИЧНОТО съперничество между левашки и цацаров относно покупката на недвижим имот и пак материала е на любимият ти бивол… Абе, левашки, ти ли си, ве- много ли се кефиш на положението, а;D
https://www.svobodnaevropa.bg/a/29955971.html

Истински адвокат
Истински адвокат
14 януари 2022 16:22
Гост

Независимо от лично или друго съперничество, невярното данъчно деклариране съставлява престъпление по НК, но това няма смисъл да го обяснявам на прости тиквотролове, които не са правоспособни юристи.

адвокат от САК
адвокат от САК
14 януари 2022 16:30
Гост

“…Независимо от лично или друго съперничество, невярното данъчно деклариране съставлява престъпление по НК…“ Точно така. А сега представете доказателства, че сте изпълнили задължението си по чл.205 ал.1 от НПК, а именно
НПК Задължение на гражданите и длъжностните лица за уведомяване Чл. 205. (1) Когато узнаят за извършено престъпление от общ характер, гражданите са обществено задължени да уведомят незабавно орган на досъдебното производство или друг държавен орган.
Хайде- заличете личните си данни и публикувайте Вашето сезиране на орган на досъдебното за твърдяното от Вас извършено престъпление от гражданина цацаров, както и реакцията на прокуратурата конкретно на Вашия ‘сигнал или жалба;0

адвокат от САК
адвокат от САК
14 януари 2022 16:32
Гост

До “Истински адвокат 14 януари 2022 16:22“ ЧАКАМ , скапан платен кирилпетковски троле, който НЕ СИ юрист, защото НЕ ЗНАЕШ за съдържанието на чл.205 ал.1 от НПК, чакам кога ще си признаеш, че не си юрист, а симпатизант на пп пп…ВСЕКИ ПЪТ ще те режа с юридическа аргументация, докато не схванеш кой е истинският адвокат тук- ти или аз…

Нак. адвокат
Нак. адвокат
14 януари 2022 16:42
Гост

Искате да кажете, че неизвършването на процесуалното действие по чл. 205 от НПК освобождава от отговорност извършителя на престъпно деяние по НК?! Пийте си хапчетата!

адвокат от САК
адвокат от САК
14 януари 2022 17:01
Гост

До “Нак. адвокат 14 януари 2022 16:42“ Искам да кажа точно това, което казва НПК- чл.205 ал.1- който има инфо за извършено престъпление, Е ДЛЪЖЕН да сезира държавен орган за това. “… Неизвършването на процесуалното действие по чл. 205 от НПК…“ говори, че лицето , което не е прокурор, но твърди, че има извършено престъпление от едно ФЛ, няма достатъчно данни за извършено престъпление и следователно, не може да ги “поднесе на тепсия“ на прокуратурата, при което веднага ще му се отговори с отказ за образуване на досъдебно производство. Интересно- лично Вие как точно установихте съставомерност на поведението на цацаров… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 15:30
Гост

„Отнемането на разрешението от ДАНС не променя уважението ми към служителите в агенцията, а към подписалия го заместник-председател Станислав Станчев проявявам искрено разбиране, с оглед упражнения натиск. Актът 3а отнемане ще бъде обжалван от мен по реда, предвиден в закона. Както заявих, мотивите 3а оставката ми ще бъдат обявени, след като тя бъде представена в парламента.“
Това е изказ, поведение и класа каквато опонентите на Цацаров НИКОГА няма да имат. Това е човек, който знае и цени достойнството си – своето и на своите опоненти.

аха, сигурно
аха, сигурно
14 януари 2022 15:51
Гост

Прави се за пред хората. Иначе е отвратителна гад. Знам го от личен опит.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 15:20
Гост

Това е сглобка на Рашков. По същия начин махнаха неговия заместник Гатев от бюрото. Сега същото го прилага на Цацаров, с който имат стара вражда. Рашков се оказа изключително злобен и отмъстителен човек, нищо, че е с 19 имота и уредени със сладки работи доживот жена и дъщеря.
Промяна ли? Подмяна….

адвокат от САК
адвокат от САК
14 януари 2022 15:27
Гост

Мисля обаче, че този път рашков удари гредата, защото цацаров е бил дълги години съдия по наказателни дела и както се вижда от съдържанието на писмото му, отлично осъзнава, че може да информира обществеността за своята позиция по казуса, преди да му се наложи мълчание по образувано производство от друг държавен орган. Нямам никаква представа от враждата между двамата, но рашков удря в празно пространство/образно казано/ и според мен, не е на юридическото ниво на цацаров.

Димитър
Димитър
14 януари 2022 15:41
Гост

Обжалването СПИРА ИЗПЪЛНЕНИЕТО АПК: .Чл. 166. (1) Оспорването спира изпълнението на административния акт. (2) (Изм. и доп. – ДВ, бр. 39 от 2011 г.) При всяко положение на делото до влизането в сила на решението по искане на оспорващия съдът може да спре предварителното изпълнение, допуснато с влязло в сила разпореждане на органа, издал акта по чл. 60, ал. 1, ако то би могло да причини на оспорващия значителна или трудно поправима вреда. Изпълнението може да се спре само въз основа на нови обстоятелства. (3) (Изм. – ДВ, бр. 39 от 2011 г.) Искането по ал. 2 се разглежда в… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
14 януари 2022 15:16
Гост

Извиване на ръце му се вика на това. Типичен комунистическоагентурен похват на членове на ДС.

Димитър
Димитър
14 януари 2022 14:02
Гост

И като е отнет какво бе Кирчо.Няма проблем да го изберат за шеф на ВКС съдиите получават своя по право……Освен това той има право да види „доакзателствата“ за неговата ненадежност.Май умираш от ужас че може да прецака Захарова.Само че както обикновено не си стоплил,че не можеш да го спреш да се върне в съдебната власт. чл.39 ЗЗКИ. СЪДИИ,ПРОКУРОРИ И СЛЕДОВАТЕЛИ ПОЛУЧАВАТ ДОСТЪП ДО „КИ“ БЕЗ проучване….Киро хвани си к*ролацията и дим да те няма че си пълен идиот…

Митко Тиквата
Митко Тиквата
14 януари 2022 14:07
Гост

Да се маха този толуп с 200! Нито образованието му образование, нито езици знае като ходи да ни излага по Европата, сигурно и на джипка през живота си не се е качвал! Искаме Цаци да ни е министър, Барни председател на ВКС, а Геши с пожизнен мандат гл. прокурор!

до Митко Тиквата
до Митко Тиквата
14 януари 2022 14:11
Гост

Ще стане, ще стане! Ако не този живот, някой следващ! Само като се събудиш от сън първо пусни Фешън канала да видиш дали твоите любимци не дефилират вече в раирано…

Димитър
Димитър
14 януари 2022 14:27
Гост

До: Митко Тиквата 14 януари 2022 14:07 Ама ти знаеш какво става на ВСС в момента ли ,или нещо май закона си е закон.Липса на надежност,това ще падне ,преди да се усмихнете,колкото ида се подиграваш пак се издънихте…. Нарушения на обществения ред,ами да с имуществото на Пркопиев,като му го набута с 200,а ВАС остави в сила постановлението за отнемане с окончателно решение….Никой не е говорил че мандата на Гешев е безсрочен,стига ми слагахте думи в устата. само че да за Киро си прав,образованието му е образование,точенето на язовири също,толкова е „умен“ че собствената му министърка му издъни схемата…….в най-обикновен отговор… Покажи целия коментар »

Случаен
Случаен
14 януари 2022 14:35
Гост

Един приятел ми беше казвал, че герберастията била диагноза, но като гледам си е направо психично заболяване. Сигурно пяна им излиза от устите на герберските тролове докато пишат.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 14:47
Гост

Да подкрепял ГЕРБ, значи си захлебвал от кражбите и сега надушваш глад, щот знайш че за нищо друго не ставаш. Затуй са толкоз надъхани в коментарите…

Димитър
Димитър
14 януари 2022 14:55
Гост

Ако ти си тоя дето ще ми казва за какво ставам….

Сиси
Сиси
14 януари 2022 14:01
Гост

Цацата е хитър и не чака да го изритат с ритници като Гешев.
Абе и той се надява,че ще му се разминат решетките,но не вярвам

Симо
Симо
14 януари 2022 13:49
Гост

Чудесна новина. Премиерът ни явно си върши работата качествено за разлика от Борисов.

Пипи
Пипи
14 януари 2022 13:50
Гост

Ще им разгради кочинката най-накрая.

Фики
Фики
14 януари 2022 13:48
Гост

Е, крайно време беше. Дано и Гешев да вземе пример и да си подаде оставката.

Ласло
Ласло
14 януари 2022 13:48
Гост

Надали. Той е изключително нагъл.

Делян
Делян
14 януари 2022 13:41
Гост

Естествено, че оценката за работата на Цаци ще е силно отрицателна.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 13:43
Гост

Никаква борба с корупцията! Само кьор фишеци и прах в очите на хората.

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 13:32
Гост

Някой нещо се оплакваше, че новите управляващи били зарязали съдебната реформа. То трябва малко време все пак. Пържолите били вече на скарата

класика
класика
14 януари 2022 13:29
Гост

Днес цялата кочина се тресе, да цитирам Йориста на годината 2021 г.! В София! Повтарям в София!

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 13:31
Гост

То умно момче излезе 🙂 Цацата май куфарчето ще го сбира още днес. Става много весело

Синоптик
Синоптик
14 януари 2022 13:44
Гост

По всяка вероятност си е оплел кошницата. Нищо чудно да се гласи за КС.

много хубу туй
много хубу туй
14 януари 2022 13:10
Гост

Ми то хубаво така, бе, ДАНС да приключва разработката срещу Гешев и да му отнемат допуска. Да не може да чете нито едно дело в тази държава. А после и искане от Надето за отстраняване от длъжност, чемодан, вокзал и при бай Ставри

размечтался
размечтался
14 януари 2022 13:11
Гост

Еее, не става, магистратите имат допуск на принципа необходимост да се знае, а не им го дава ДАНС

Димитър
Димитър
14 януари 2022 14:03
Гост

ДАНС НЕ МОГАТ ДА МУ ОТНЕМАТ НА ГЕШЕВ ДОПУСКА! ЧЕТЕТЕ И МИСЛЕТЕ. Той получава информацията по право-чл.39 ЗЗКИ. Ама сте умни….няма що….

Пепи Еврото
Пепи Еврото
14 януари 2022 14:08
Гост

Личи си, че горно коментиращият е далеч от правото, но поне е забавен!

Коледата наближава
Коледата наближава
14 януари 2022 14:15
Гост

При бай Ставри класифицираната информация е от съкилийниците и никой няма да може да му отнеме този допуск!

Димитър
Димитър
14 януари 2022 14:29
Гост

Значително по-близо съм от теб,ако не го обвинят в престъпление или не го отстранят от длъжност имаш много здраве…..

Анонимен
Анонимен
14 януари 2022 13:08
Гост

Ееее, преди години, когато прокуратурата на Цацаров погна Пенгезов, той изръси, че „за всяко прасе идва Коледа“. Та Коледата май закъсня, но дойде

Наблюдател
Наблюдател
14 януари 2022 13:33
Гост

Той имаше предвид тогава един друг, който свали доста килограми. Но смисълът беше същия, да.

Димитър
Димитър
14 януари 2022 14:05
Гост

Изобщо не е дошла ,Кирил е толкова тъп че дори не разбра че му прави услуга,как точно ще му дойде Коледата,данни за надеждност,това е субективно и в повечето случи пада в съда. А и не му е необходим за да се върне съд.власт. Там достъпа до КИ е по право-чл.39 ЗЗКИ…Съжалявам ама пак няма да стане….

ха сега
ха сега
14 януари 2022 13:05
Гост

Дали това няма да препъне Цацаров и за връщането му във ВКП? Проверка за допуск няма, но… разработки, туй-оний, може ПК на ВСС да не възстанови лицето на предишната заемана длъжност

я па тоя
я па тоя
14 януари 2022 13:17
Гост

Ще го възстанови много ясно. И ще им го върне тъпкано. Гешев + Цацаров = очаквано зла комбинация. Цацаров лавира и оцелява отлично във всякакви политически води. Като е започнал през 1995г. та и досега. Колко политически проекта изгряха и залязоха за това време, а той неизменно е във властта – съдебната имам предвид. И е един от най-видимите представители на оцеляващите при всякаква конюнктура магистрати. А колко други цацаровчета има в съдебната система, бедна ти е фантазията и на тези, които си мислят, че могат да се справят с тях. Със сигурност ще погребе и поредните политеднодневки.

Красимир
Красимир
14 януари 2022 13:46
Гост

За сетен път се убеждавам, че този ВСС е за разпускане.

Димитър
Димитър
14 януари 2022 14:06
Гост

Кирил е толкова тъп че дори не разбра че му прави услуга,как точно ще му дойде Коледата,данни за надеждност,това е субективно и в повечето случи пада в съда. А и не му е необходим за да се върне съд.власт. Там достъпа до КИ е по право-чл.39 ЗЗКИ…Съжалявам ама пак няма да стане….

по Сун Дзъ
по Сун Дзъ
14 януари 2022 13:01
Гост

Най-щастливият човек в държавата днес – адвокат Георги Гатев! Отмъстен след същото фиаско с допуска, което му спретнаха. Направо по Сун Дзъ

Чичо Сам
Чичо Сам
14 януари 2022 12:57
Гост

Иванее, Иване, знам, че не е днес денят, ама прочете ли и това?