Президентът Румен Радев представи служебното правителство като кабинет на хора от левицата, центъра и десницата, което показва, че такова обединение е възможно. По думите му в състава на новото служебно правителство влизат неутрални професионалисти, доказани администратори и експерти, свободни предприемачи и изразители на общественото недоволство.

„Макар и служебен, кабинетът, който назначавам днес, има амбицията да бъде кабинет на демократичното единодействие. Той доказва онова, което за съжаление не бе постигнато в 45-ото Народно събрание – че е възможно демократи от различни цветове да надмогнат овехтели разделения и червените линии по между си, да се обединят около каузата за свободна и справедлива България“, заяви Радев.

По думите му предстоят тежки месеци със засилена съпротива от „силите на статуквото“ и кабинетът трябва да гарантира нормалното функциониране на държавата, да осигури честни избори, обявявайки война на купения вот, да разкрие истинската картина за състоянието на държавата и да даде увереност на българите, че страната може да се управлява почтено, прозрачно и отговорно.

„Отиващото си правителство изцеди хазната със спорни проекти и безразборни предизборни харчове. Абдикира от отговорност. Остави в най-трудния момент без финансова подкрепа пенсионерите, медиците и бизнеса. Вие уважаеми министри, ще трябва да положите максимални усилия, за да докажете, че грижата за хората е най-важният приоритет на всяко едно управление. Ще трябва да преодолявате последствията от пандемията, да въведете ред в хаоса с ваксинациите, да вземете тежкото решение за Плана за възстановяване и устойчивост“, каза още президентът и добави, че се надява служебният кабинет да управлява страната до сформирането на редовно правителство, което да бъде излъчено след предсрочните избори на 11 юли.

След като няколко пъти посочи, че партиите в последното Народно събрание не са успели да постигнат консенсус за съставяне на кабинет, Радев каза, че този парламент все пак не е бил напразен, защото е възродил духа на парламентаризма.

„Макар и кратък, неговият живот не бе напразен. Той ще остане като един драматичен жалон в излизането на нашето общество от авторитаризма и корупцията. Хората вложиха в него очаквания. Чуха се дълго премълчавания мнения. Възроди се духът на парламентаризма и на свободното слово. Пропука се омертата, на която се крепи компрометираният управленски модел. Този парламент обаче не сбъдна очакванията на хората за ново правителство, основано на здравите основи на почтеността и закона“, заяви държавният глава.

Янаки Стоилов: Трябва да се направи преглед на спецправосъдието и резултатите от него

Служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов каза, че е нужен преглед на специализираното правосъдие.

„Смятам, че трябва задълбочен преглед на тази около десетгодишна дейност и главно на нейните резултати“, каза Стоилов, след като прие държавния печат от досегашния правосъден министър Десислава Ахладова.

В краткото време, в което действаше 45-ото Народно събрание бяха внесени предложения за изменения на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които да бъдат закрити специализираните съдилища и прокуратури. Идеите бяха на „Демократична България“ и правната комисия ги одобри на първо четене, но така и не бяха разгледани от парламента. Въпреки това ръководството на прокуратурата възрази остро и изпрати писма дори до европейските институции. Вчера от Европейската комисия казаха, че ще следят отблизо ситуацията и посочиха, че България не трябва да обръща хода на напредъка и да завърши механизма за търсене на наказателна отговорност от главния прокурор. По този повод пък Конституционният съд се произнесе вчера, че създаването на фигура на прокурор по разследването срещу главния прокурор е противоконституционна и може да стане само с промени в основния закон.

По време на днешната церемония по приемане на държавния печат, Янаки Стоилов коментира още, че очакванията на обществото са много големи, защото то свързва правосъдието със справедливостта, въпреки че министерството не извършва правораздавателна дейност.

„За този кратък период, очакванията към мен, като представител на кабинета, са още по-големи, защото често хората смятат, че независимо от времето, с което разполага едно служебно правителство, то трябва да направи нещо повече, за да решава проблемите“, допълни Стоилов и очерта няколко задачи. Сред тях той посочи подобряването на администрирането на ръководените от министерството дейности, открояването на проблемните области и изготвянето на оценка на въздействието от прилагането на определени закони.

35
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
без лустрация това е резултата
без лустрация това е резултата
13 май 2021 5:38
Гост

Преди 1989г се кълнял във вярност към Социализма, Партията и СССР, а днес пръв демократ.

Анонимен
Анонимен
12 май 2021 13:30
Гост

Фуражки, зелени чорапи, строева подготовка на плаца, стари номенклатури, ченгета, ндсв -кадри, екстра качество. Май по- добре беше Слави да си направи правителство!липсва ми Маяма!

Анонимен
Анонимен
12 май 2021 21:57
Гост

Герберастите май ти липсват повече.

Въведете лустрацията! Видно е,че не е късно!
Въведете лустрацията! Видно е,че не е късно!
12 май 2021 12:25
Гост

Чудя се, ако България беше реципирала чешкото лустрационно законодателство-при директен превод на нормативните актове, без елемент на творчество, колко от тези министри щяха да са лустрирани, при забрана да са министри и да заемат каквато и да е публична длъжност?
Заемал позиции преди 1989г, заема позиции и днес-никъде в източна Европа, освен в България и Русия не е възможно-именно поради лустрационните закони.

Анонимен
Анонимен
12 май 2021 12:33
Гост

Изумително е как ни е спусната мантрата,че лустрацията е противоконституционна. Как пък в цяла източна Европа, при напълно подобни Конституции не е противоконституционно?

Анонимен
Анонимен
12 май 2021 13:13
Гост

Изумително е как кафявите тролове на Шиши при разкритията на Илчовски се фокусираха изцяло върху личността на Илчовски и го заливаха ежедневно с помия, за да го дискредитират – без обаче въобще да коментират разкритията му по същество. Сега същите тези тролове гледам с абсолютно същата цел се фокусират върху лустрацията, а не върху личните и професионални качества, които всеки от служебните министри има.

Анонимен
Анонимен
12 май 2021 22:00
Гост

Това за лустрацията е перфектно! Трябва да има лустрация за всички герберасти- бил си по някакъв начин свързан с управлението на ГЕРБ- трябва да си лустриран, това би бил правилен ход!

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
13 май 2021 7:59
Гост

любопитно по какво лустрацията се отличава от червения терор след 1944 г.? или синият терор е правилен, а червеният е лош. няма страшно, че е терор, важен е цветът на хартишката, с която се прикрива пишката. комунистите провеждат Народен съд. добър или лош, не мога да кажа, защото не съм присъствал лично, но (уж) съд. при желание могат да се прочетат обвиненията, протоколите и даже да се търси отмяна на някои присъди. лустрацията е ограничаване на права без съд и присъда. от демократи, които претендират да строят правова държава и които наужким се борят за още повече равенство от равенството… Покажи целия коментар »

за неслучилата се лустрация
за неслучилата се лустрация
13 май 2021 16:04
Гост

Абе Бозьо лустрацията се случи в цяла източна Европа. Без България и Русия. В ГДР, Унгария, Чехия, Словакия, Румъния, Хърватия. Дори и в Албания има лустрация. Ние ли сме по-по-най от цяла източна Европа,че оставихме бившите номенклатурчици без лустрация. лустрацията дава елемент на справедливост-освен конфискация на имущество, отнемане на пенсии, е налице и пълна забрана за заемане на бюджетна работа и работа като адвокат, нотариуси и т, лустрираните могат да работят във ферми и материално производство. В Чехия лустрирани са и внуците на лустрираните-дори и към 1989г да не са родени. За греховете на дядото отговаря в Чехия и внукът!… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 май 2021 12:01
Гост

Професори на мястото на калинки, определено по-добрата алтернатива. Дано подготвят честни избори, на които окончателно да се сложи точка на всички порочни практики от последните години, които започнаха малко по малко да бъдат осветлявани.

Filip
Filip
12 май 2021 12:32
Гост

Силно се надявам повече хора да се престрашат да гласуват машинно.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
13 май 2021 8:03
Гост

сигурни ли сте, че:

1. машината брои гласовете правилно и че не подменя гласове на случаен принцип? било то поради грешка, било то умишлено.

2. машината не следи кой как и за кого е гласувал? телефоните отдавна следят каква реклама да пробутат, та няма да се организира следене при контрола на цялата държава.

Анонимен
Анонимен
12 май 2021 11:22
Гост

Поклон пред Румен Радев. Да стяга избори за ВНС и да минаваме към президентска република, парламентарната е лъжа и измама, а с мажоритарната система съвсем ще се изтърве положението.

Анонимен
Анонимен
12 май 2021 12:03
Гост

Наистина поклон, но той е демократ, а не авторитарист, който се разпорежда еднолично през прозореца на джипката. И хората не искат президенстска република, а просто премахване на корупцията и всички други уродливи явления в обществения ни живот, възникнали по времето та управлението на ГЕРБ.

Геро
Геро
12 май 2021 12:34
Гост

ГЕРБ нямат вече място в политиката въобще. Достатъчно поразии направиха до сега.

Симеон
Симеон
12 май 2021 12:08
Гост

Няма президентски републики в Европа.

Анонимен
Анонимен
12 май 2021 12:21
Гост

От големите държави само Русия и Франция са президентски републики, от малките като България мисля, че няма.

Людмил
Людмил
12 май 2021 11:16
Гост

Глупав кабинет

Анонимен
Анонимен
12 май 2021 12:07
Гост

Нали! Например Барни Ръбъл е къде-къде по ЕнтелЕгентен от проф. Янаки Стоилов, а премиер, имащ вид на мутра и не знаещ нито един чужд език, винаги е за предпочитане пред някой професионалист от кариерата.

последица от неслучилата се лустрация
последица от неслучилата се лустрация
12 май 2021 12:29
Гост

В цяло източна европа имаше лустрация. Ако действаше чешкия лустрационен закон, колко от сегашните министри-като им гледам биографиите отпреди 1989г щяха да са министри?
Въпросът всъщност е с лесен отговор!

Anonimen
Anonimen
12 май 2021 12:36
Гост

А предният сигурно беше много хубав. Маса лобистки закони прокараха.

Златимир
Златимир
12 май 2021 11:15
Гост

Супер. Чакаме промени

Кирчева
Кирчева
12 май 2021 11:15
Гост

Радевите глупости край нямат

Неман
Неман
12 май 2021 11:10
Гост

Калпави министри. Хубаво, че са само за 2 месеца.

Хари
Хари
12 май 2021 12:38
Гост

Аз пък смятам, че ще се справят много добре.

Анонимен
Анонимен
12 май 2021 11:10
Гост

Е и като ми сложиш начело на държавата военен и ще потръпна от умиление. Айде стига. Аз съм против войната и смятам, че тя е безмислена. Респективно военните са безмислени за мен.

Респект
Респект
12 май 2021 12:41
Гост

Респективно думите ви са безмислени за мен.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
13 май 2021 8:08
Гост

задачата на полицията е да защитава народа от престъпления срещу отделния човек, а задачата на армията е да защити от война срещу целия народ. като вземем предвид, че полицаите не успяват или не искат да обуздаят престъпността, и че засега война срещу народа не е имало, полицаите са още по-безсмислени.

Анонимен
Анонимен
12 май 2021 11:09
Гост

Нито един не ми вдъхва доверие, пък не знам Радев какво си мисли.

Дани
Дани
12 май 2021 11:09
Гост

Никакво вълнение. Тези хора са сложени колкото да има някакви хора в министерствата.

Анонимен
Анонимен
12 май 2021 11:08
Гост

Не вярвам тия да променят нещо. Те нямат и време и юрисдикция.

Венета Марковска
Венета Марковска
12 май 2021 11:04
Гост

Ще видим. Ще видим.

Анонимен
Анонимен
12 май 2021 10:54
Гост

Идеята на хората е не само да се махне ГЕРБ, а да се махне порочната практика на мутренство и ченгеджийство в политиката. Замяната на ГЕРБ с други подобни не е победа. Тия са предимно военни. НЕ ми е ОК да ме управлява мутра – пожарникар, но не ми е ОК и да ме управлява военен. Съмнително е колко са умни военните.

Айнщайн
Айнщайн
12 май 2021 12:45
Гост

A, сигурно пък пожарникарите са гении. Нагледахме се на един такъв дълго време.

Demireva
Demireva
12 май 2021 10:53
Гост

Да, най-вече изгонени бесепари…