Президентът Румен Радев поиска правителството и главният прокурор Иван Гешев да подадат оставки. Държавният глава направи обръщение към народа след снощните протести и сблъсъци между демонстранти и полиция, като обвини управляващите от ГЕРБ, че организираният и от тях протест е бил целенасочена и недопустима провокация към гражданския мир.

„Корупцията, всяването на страх, прокурорският рекет и бездействие спрямо грабежа, погазването на презумпцията за невиновност, задушаването на свободата на словото, безскрупулните лъжи и липсата на справедливост са онова, срещу което въстанаха българите. Адвокатските колегии в много градове настояват за промяна в прокуратурата. Гневът е дълбок, трупан е с години и не може да се потиска със страх и сила. Мафиотизацията на управлението накара свободолюбиви българи от всички възрасти, независимо от политическите си пристрастия, да издигнат искания за законност и възвръщане на основни граждански свободи, методично погазвани в последните години.

Изходът от създадената ситуация е един – оставка на правителството и на главния прокурор. Насилието и манипулациите не могат да върнат доверието в двете институции“, каза президентът.

По думите му, всяко забавяне тласка България в безизходица, а всяко упорство увеличава риска от хаос. По думите му, Европа няма право да гледа България с широко затворени очи, когато българите са по площадите, защото съюзът има нужда от демократична България, на закона, на принципите и правилата.

„Опитите да се задържи властта и завоеванията на олигархията, като се противопоставят хората по партийна принадлежност, етнос или друг признак, са недопустими и обречени. Формира се национален консенсус „Антимафия“. Той обединява милиони почтени български граждани и е по-силен от парите, медиите и административния ресурс на властта“, каза още Радев.

Държавният глава призова и органите на реда да се придържат към закона и изрази увереност, че полицаите и жандармеристите няма да допускат да бъдат използвани срещу „своите братя и сестри“. Той се обърна и към протестиращите, като ги призова да избягват насилие и да не се поддават на провокации.

Главният прокурор Иван Гешев отговори на президента в профила си в „Туитър“.

“Обединителят на нацията“ за пореден път си позволи да наруши независимостта на съдебната власт и да окаже груб натиск върху Прокуратурата на Република България.  С това си действие Радев наруши Българската Конституция, уреждаща разделението на властите!“ , написа Гешев.

„С поредното си изявление срещу независимата съдебна власт, бранейки обвиняемите си сътрудници, политикът Радев се нареди до Черепа и останалите олигарси на Прехода, ограбили живота на цяло поколение българи. Ние, прокурорите, оставаме на страната на народа!“, казва още главният прокурор.

Още в петък Гешев каза, че прокуратурата ще сезира Европейската комисия, Европейския парламент и посолствата на страните от ЕС за „безпрецедентния натиск“ върху прокуратурата от страна на президента.

Томислав Дончев: Президентът иска цялата власт, но не казва какво ще прави с нея

Премиерът Бойко Борисов не отговори лично на призива на Радев, а изявления в Министерския съвет направиха вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, както и социалният министър Деница Сачева.

„Не, няма да има огледална реакция. Аз няма да кажа, че правителството иска оставката на президента. Това би ни вкарало в още по-тежка институционална криза. Българският президент има малко повече от година до края на мандата си и аз държа той си изкара мандата, въпреки че съм несъгласен с голяма част от тезите му“, започна изложението си Дончев и каза, че ще си позволи само свой превод на обръщението на президента.

„Кога правителството се превърна в мафия?“, попита вицепремиерът и отговори, че това се е случило, когато прокуратурата повдигна обвинения на съветниците на Радев.

Според Дончев държавният глава е поискал днес цялата власт в държавата, защото при оставка на правителството след служебен кабинет без парламент.

„Искането днес означава: искам цялата власт в държавата, сега и безконтролно. Само, че да допълним, че това върви със споменаването на някаква цел, цели, програма. Да обясни какво ще направи“, каза Дончев и допусна, че президентът ще „пусне агитките в Министерския съвет, за да набият някой“, но не е предложил мерки в икономиката или в социалната сфера.

„Искам да призова всички към малко повече мъдрост. Живеем в страна, където бурните емоции се разпалват лесно. Има точка, от която връщането назад е много трудно“, добави Дончев.

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов пък каза, че снощи полицаите са били атакувани от добре организирана футболна агитка, която е била в редовете на протестиращите срещу правителството. Според него е имало и платени протестиращи.

„На наш симпатизант вчера от една охранителна фирма са му предложили 50 лева за участие в протест“, каза Каракачанов.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
12 юли 2020 15:45
Гост

Каскет Каренин окончателно се наака и извадиха другия отпадък, вицепремиера, да му подкрепя туитванията. Отпадъци. Веднага оставка и в канала, заедно с Тиквата.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2020 21:36
Гост

Каскет, а под касета пусто. Искам Инструмента Му да ми каже към коя точно власт е президентът, че не се сещам

неюрист №1
неюрист №1
11 юли 2020 21:31
Гост

А послание от неподходящия човек може да е фатално. Когато престъпността чисти терен от други престъпници, това не е от добри намерения. Ма то същото е с коментарите.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2020 16:34
Гост

Главният милиционер Гешев вече тотално възприема прокуратурата като едноличен орган в свое лице. Всеки призив към неговата оставка, за него е равен на атака срещу прокуратурата, конституцията, суверенитета и религията.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2020 16:23
Гост

Днес гл.прокурор публично е нарекъл обвиняемия Божков, Черепа. ВСС кога ще разгледа това нарушение на ЕКБМ , извършено от Гешев? Или пак ще мишкуват?

Павлин
Павлин
11 юли 2020 20:39
Гост

Не е за пръв път днес. Мисля, че и вчера го е казал в театралното си представление със своята свита послушковци. Поне така беше отразено писмено. Не съм го слушал, разбира се.

закриване на прокуратурата и МВР!
закриване на прокуратурата и МВР!
11 юли 2020 16:09
Гост

Решението е Грузинското-пълно закриване на прокуратурата-поради срастването й с престъпността(и учредяването и наново, с нови хора), лустрация за всички действащи прокурори-вклч и малкото честни-да заемат каквото и да е публична длъжност, бързи наказателни процеси за прокурори, извършили беззакония, настаняването им в затвор със специален режим-както се случи в Грузия. Грузинците ви показаха как се прави през 2008г-закриха прокуратурата, осъдиха самозабравили се прокурори, и за 3 години учредиха прокуратурата наново. Днес Грузия е рестартирана държава, освободена от мафията в прокуратурата. Закриването на прокуратурата в Грузия през 2008г доведе до драстичен спад на престъпността там, като в Грузия нещата бяха далеч по-добре,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
11 юли 2020 15:55
Гост

Членовете на ВСС ще се разминат с бонусите, а корпулентно подобния Сотир Цацаров с обсебилия го мерак за председател на ВКС. А това е прекрасно!

Анонимен
Анонимен
11 юли 2020 15:39
Гост

Оставка лесно няма да има.
Лошото е че ГЕРБ и ДПС може да придобият мнозинство. Пределно ясно е вече, че са партия .
Поне Гешев идиота да опере пешкира, ще е едно добро начало.Едва ли обаче някой може да предположи какво ще следва.
По- скоро ще има предсрочни отколкото обратно . Хората няма да спрат.
Също толкова важно е като с последица властта ДА ИМА СТРАХ ОТ НАРОДА!!! Това е може би най -значимо в ситуацията.
Протестиращите в Росенец ако пожелаеха, можеха да смажат жандармерията . Това е факт. Народът е суверенът, не свинята и каскета!

Бунтар
Бунтар
11 юли 2020 15:34
Гост

Айде сега прокурори от всички страни да се вдигнат и да защитят Гешев с жива верига пред Съдебната палата.

Притеснен
Притеснен
11 юли 2020 15:36
Гост

Въй, недей, че кой тогава ще гони олигарси и ще брани баби по селата, ако смелите обвинители са на жълтите павета…

Мъка
Мъка
11 юли 2020 15:33
Гост

За съжаление правилното послание идва от неправилния човек.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2020 15:32
Гост

Радев се самозабрави май. Хем говори за разделение на властите, хем се бърка, където не му е работа.

OMG
OMG
11 юли 2020 15:34
Гост

Ooo, не думай! Омертата, викаш, да не се пипа, тя си е наша.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2020 15:48
Гост

Радев не самозабравил, напротив . Той е мишената, така че няма как да мълчи. Ако имаше мегдан, Мишев бешев щеше да го окауши лично с 30 обвинения!

213
213
11 юли 2020 15:31
Гост

Чакам статус от Барни-Спонджа!

SIxtoR.
SIxtoR.
11 юли 2020 15:27
Гост

Както казваше Камен Донев: Боят, той не е да разгражда, той изгражда.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2020 15:25
Гост

А мушмороците от ВСС написаха ли си оставките за избора на Гешев? Мафията вън!

Fredy
Fredy
11 юли 2020 15:28
Гост

Те чакат май Радев да им ходи на крака и да му се карат.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2020 15:23
Гост

Както прокуратурата няма място в президентството, така и президентът няма място в прокуратурата. Ама и двете момчета са с дефицити.

Анонимен
Анонимен
11 юли 2020 15:27
Гост

Определено дефицитът на Мишев-Бешев е пъти по-голям.
Слаб юрист, тъп като галош, че и психопат.