Машинното гласуване е спасението срещу огромния брой недействителни бюлетини по време на избори. Това обяви днес президентът Румен Радев след организирана от него среща с представители на Централната избирателна комисия (ЦИК) и други институции заради проблемите при провеждането и на последните местни избори.

„Да, струва пари, но трябва да имаме машинно гласуване. Специално за недействителните бюлетини и проф. Михаил Константинов обясни много пъти, че проблем има в отбелязването на преференциите. Спасението тук е машинният вот. Така, както банкоматът не те пуска да получиш исканата сума, без да минеш целия цикъл, така и машината предоставя логически механизъм, който не те пуска да отбележиш преференция, без да си отбелязал другото квадратче“, обясни тезата си държавният глава.

Относно огромния брой от 660 000 недействителни бюлетини, което е 8,5% от всички подадени на местните избори тази година, Румен Радев каза, че това не може да е процент за една нормална европейска държава. По думите му след вота тази есен трябва да се извлекат сериозни поуки и да се предприемат енергични действия, тъй като парламентарните избори съвсем не са далеч във времето, а в същото време в Бюджет 2020 няма заложени пари за откриване на процедура за закупуване на машини.

„И това е моят въпрос. Откъде и как ще се осигури финансирането, кога ще започне процедурата, ние трябва да направим така че този път поне 6 месеца преди следващите избори всичко да е по местата си”, каза още Радев. Според президента категорично трябва да се ускорят и темповете за работа по дистанционното електронно гласуване.

В средата на годината управляващите предложиха изменения в Изборния кодекс, според които парламентарните, президентските и европейските избори в бъдеще да се провеждат с машинно гласуване, а изборът с хартиени бюлетини да остане само за местния вот. Мотивите им за изключване на местния вот бяха, че той е по-сложен и ще затрудни работата с настройването на машините и отчитането на бюлетините.

Днес президентът подчерта и сериозния проблем с корпоративния и купен вот, като призова за по-тежки наказания.

„Ако погледнем статистиката и докладите от ДАНС, МВР и прокуратурата, няма съществени разлики между местните избори от 2015 и 2019 г., но гледайки всички това, което експертите обобщават, усещането в хората е, че тук се върти индустрия за десетки милиони. Срамно е това да се случва в европейска държава в 21 век. Трябва да вървим към категорично увеличаване на тежестта на наказанията: и административни, и като криминални престъпления. Трябва да търсим дали ще променяме и съотношението и как ще ги класифицираме: кои са административни нарушения, кои криминални престъпления, защото това е престъпление срещу демокрацията“, посочи Радев.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Контра
Контра
11 декември 2019 16:56
Гост

Ама за Гешев подписа, нали? Аман от евтин пиар. По делата ще ги познаете, пише в Евангелието. Иначе да си иска каквото си ще.

Йорданова
Йорданова
11 декември 2019 16:57
Гост

Съгласна съм. Когато шеф на разследващите органи е човек като Гешев, няма машина, която да спаси демокрацията.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2019 15:59
Гост

Не зная обаче кой и как ще обучава малцинствата. Те няма да се справят леснонс машинното гласуване.

UFI
UFI
09 декември 2019 15:50
Гост

И става сложно снимането на бюлетината, за да я показваш на посредника.

анонимен
анонимен
09 декември 2019 15:49
Гост

Кога бяха местните избори – в края на октомври и началото на ноември. Тогава Радев обеща консултации за местния вот. Направи го месец по-късно. Значи ли това, че новата година ще ни тръгне с консултации за конституционни промени и на статута на главния прокурор. Малеее, тръпна в очакване 🙂 Вместо да си гледа Българската Коледа, той с избори се занимава

анонимен
анонимен
09 декември 2019 15:45
Гост

Вярно, на европейските избори, но гласувах на машина. И няма абсолютно нищо сложно. Тя те води стъпка по стъпка и, ако сбъркаш, може да се върнеш. Гласувах с преференция и всичко си беше наред. Бързо, точно, ясно

ops
ops
09 декември 2019 15:43
Гост

ГЕРБ ги е страх да въведат машинно гласуване, защото ще им лъснат машинациите

Анонимен
Анонимен
09 декември 2019 16:44
Гост

А разпилените бюлетини от чувалите в ранните часове? Бас ловя, че нито една тяхна не се е изгубила.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2019 15:41
Гост

Наскоро дори съд потвърди, че е писано със симпатично мастило в бюлетини…Ние наистина не сме още в 21 век.

Ще посмеят ли?
Ще посмеят ли?
09 декември 2019 15:39
Гост

Машинно в секциите и дистанционно иначе.

Естествено
Естествено
09 декември 2019 15:38
Гост

Колкото по-заобиколим е човешкият фактор, толкова по-сигурно и надеждно ще е.

Анонимен
Анонимен
09 декември 2019 15:44
Гост

И все пак машините са измислени от човек. Тоест може да се манипулират.

анонимен
анонимен
09 декември 2019 15:46
Гост

По-скоро ще манипулират резултатите от машинното гласуване, а не самата машина. Нали на изборите за Европейски парламент ги бяха хванали как СИК-овете и ОИК не броят нарочно преференциите от машинното гласуване и така изкривяват резултата

Анонимен
Анонимен
09 декември 2019 16:48
Гост

В пъти по- малък е рискът. За разлика от сега. Все едно статистиката в съдилищата да е по- надеждна, когато съдебните секретари броят на ръка. А не сега, когато това се извършва автоматично от системата.