Президентът Румен Радев подписа указа за назначаването на Галина Захарова за председател на Върховния касационен съд (ВКС).

Двамата днес са се срещнали. Държавният глава е поздравил Захарова за избора и ѝ е пожелал успех в отговорната ѝ мисия, съобщиха от прессекретариата на президента. И допълниха: „В рамките на разговора двамата обсъдиха отстояването на върховенството на правото и принципите на демократичната държава в работата на върховните съдии“.

На 14 януари Висшият съдебен съвет (ВСС) с 20 гласа „за“ и нито един против избра Галина Захарова за председател на ВКС. Тя беше номинирана за поста единодушно от Пленума на ВКС, който също толкова категорично я подкрепи и по време на изслушването от колегите ѝ.

В предложението за издигане на кандидатурата на съдия Захарова, Пленумът на ВКС посочва: „Предлагайки собствена кандидатура в процедурата по избор на председател на ВКС, пленумът на Върховния касационен съд желае да акцентира на конституционно установените роля и място на ВКС в системата на правораздаването и в обществото“.

Върховните съдии отбелязват още: „Последователният ѝ кариерен път в органите на съдебната власт и в самия Върховен касационен съд, натрупаният съдийски и управленски опит ни дават увереност, че съдия Захарова като една от нас с качества, проявени не само при упражняване на професията на съдия, но и чрез организационните й качества на ръководител, абсолютно необходими за бъдещия председател на ВКС, ще бъде достойна за ролята на „пръв сред равни” и ще прояви характер, смелост и готовност да бъде опора и защита на съдиите във ВКС и съдийската общност като цяло“ (виж още тук и тук).

Изслушването на съдия Захарова от ВСС продължи около седем часа като тя отговаря на разнообразни въпроси, свързани със съдилищата, за мястото на прокуратурата и следствието, за модела на ВСС и др. (виж повече тук). След това получи единодушната подкрепа и на кадровиците.

Мандатът на Лозан Панов изтича на 10 февруари, тогава се очаква Галина Захарова да встъпи като председател на ВКС.

 

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
аман от политиците
аман от политиците
19 януари 2022 13:03
Гост

Проблема не е че е подписал Радев, макар и процедурата на Гешев да бе идентична с тази. Проблема е в новата министърка от разградско. Тя поради своята не компетентност и несъстоятелност се пообърка в ръководенето и остави лошо усещане и място за заяждане при гласуването като забрави изрично да подложи т. 2 от дневният ред. Сега винаги ще има някой да се заяжда с този избор на тази основа. И тук искам да поставя следния въпрос- защо за министър на правосъдието се поставят хора , които не са от юридическата гилдия каквито са -Христо Иванов и Надежда Йорданова на първо… Покажи целия коментар »

ДА, БЪЛГАРИЯ
ДА, БЪЛГАРИЯ
18 януари 2022 15:27
Гост

„ВКС“ АД е най-умната и най-красивата съдебна институция у нас. Съдиите вътре са най-умните и най-красивите юристи у нас. ВКС въобще не правораздава след новото ГПК, благодарение на което и на личния принос на слугуващия им Данаил Кирилов и ОПГ ГЕРБ – направиха достъпа до този „върховен“ съд на практика навъзможен за простосмъртните бедни прошляци строящи магистралите на Баце. Отделно от това адвокатите не работят без пари, а и далеч не всички адвокати оперират с куфарчета в посока правилните върховни. ВКС с тълкувателната си повсеместна практика на практика се е превърнал отдавна в законодателен орган. На чиято практика „базират“ актовете… Покажи целия коментар »

да обобщим
да обобщим
18 януари 2022 15:18
Гост

Всичкото статукво … заспа. За каквато й да реформа – забравете!

Захарова е най-яркият пример на статуквото и … задкулисието в съдебната власт и най-точно в съда и на върха на съда. Цв.Цв. От повече примери няма нужда! Невинен.

Насетне всичко ще е само приказки. И преливане от пусто в празно и напролет ще се окаже, че Възраждане е най-популярната българска партия за което естествено ще е виновна Възраждане, руското посолство, агенти, шпионаж, диверсии, фейк нюз /по Захариева/ и естествено … савите ние с този мухльо дето пак си го избрахме за президент. Отделен е въпроса, дали въобще имаше някаква алтернатива.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
17 януари 2022 20:38
Гост

Ша са оправим.

Чавдар
Чавдар
17 януари 2022 17:39
Гост

Поздравления! Тя ще ръковофи добре този съд.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 17:15
Гост

Сега вече ВКС ще може да възвърне част от авторитета си

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 17:19
Гост

ВКС винаги се е ползвал с висок авторитет, за разлика от „ВАС“ ЕООД и „ПРБ“ ЕООД

Тото
Тото
17 януари 2022 17:40
Гост

Да. При предшествениците на Панов.

Осведомен разградски трол
Осведомен разградски трол
18 януари 2022 15:11
Гост

„ВКС“ АД

скептик
скептик
17 януари 2022 17:27
Гост

Няма да е лесно.Пропадането на ВКС е чувствително.

Христо
Христо
17 януари 2022 17:42
Гост

При добро желание и качествени магистрати, всичко е възможно.

Лазар
Лазар
17 януари 2022 17:38
Гост

Много ще й е трудно. Панов направо го съсипа този съд.

? ? ?
? ? ?
17 януари 2022 18:44
Гост

След като Панов е ходил от дъжд на вятър в съда, някой е помагал в съсипването на ВКС. Трудно е за вярване, че съдът сам го е направил.

9999
9999
17 януари 2022 17:14
Гост

Ох, да си ходи вече Панов, че не се издържа

любопитко
любопитко
17 януари 2022 17:09
Гост

A бе Чолаков ко ш’го прай Лозан у ВАС? ЗакъсА го!

Кирчо
Кирчо
17 януари 2022 17:45
Гост

Ще го дондурка. Както е изгубил тренинг да гледа дела докато беше шеф.

вредител пар екеселанс
вредител пар екеселанс
17 януари 2022 17:06
Гост

Хайде да свършва мандатът на Лизан, че той вече не се трае. Освен излагацията с кандидатстването му за президент продължи с простотиите и след това. Без малко да изнерви някои хора във ВСС и да провали и избора на Захарова. Вредител пар екеселанс

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 17:08
Гост

Захарова е класи над него, най-малкото не й го говорят звездите

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 17:09
Гост

Панов беше един от непримиримите критици на задкулисието по времето на Цацата, Каскета и Тиквата и само заради това заслужава огромно уважение. Как се изложи на президентските избори е съвсем отделен въпрос.

Математик
Математик
17 януари 2022 17:47
Гост

Да. Ама като председател беше кръгла нула.

до тикво-троловете с каскети
до тикво-троловете с каскети
17 януари 2022 17:06
Гост

другарЕ, с колко точно Радев загуби последно балотажа, че вече забравих, а също така колко гласа не достигнаха да изберат Захарова за председател на ВКС каквито сметки си правихте?

123
123
17 януари 2022 16:59
Гост

Е, остана и да не подпише…

456
456
18 януари 2022 15:14
Гост

Радев е един посредственик! Затова е бе издигнат.

А можеше. Можеше съвсем основателно и пронципно да върне предложението. И да чака по примера с избора на Гешев от същите ора, ама точно от същите ора – до избора нов състав на ВСС или до … новата Конституция.

Можеше. Но толкоз си може димитровградското селско момче.