Дългата изолация подлага на изпитания психиката и здравето на хората, а непосилните глоби са неприемливи. Болшинството българи демонстрираха своята съзнателност и спазват социална дистанция, затова и управляващите трябва да преосмислят социалната изолация в разумен срок. В дългосрочен план трябва да заложим на съзнанието и чувството за отговорност, не на репресиите и цензурата, която притиска гражданите дори в социалните мрежи„. Това заяви президентът Румен Радев в изявление по повод предложението на Министерския съвет за удължаване на извънредното положение до 13 май. Днес се очаква парламентът да гласува искането на кабинета.

Гладът скоро може да надделее над страха и последствията рискуват да бъдат по-разрушителни от самия коронавирус. Затова трябва да си поставим ясна национална цел – възможно най-бързо управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки„, каза още президентът.

Според него правителството дължи на обществото убедителна информация за ефекта от извънредното положение през първия месец от неговото прилагане. Защото, по думите на президента, управленските решения трябва да се вземат на базата на достоверни и всеобхватни данни.

Радев заяви, че извънредните решения забавят ръста на заболяваемостта, но са довели до обществена парализа и са отключили съществена социална и икономическа криза.

Безработицата расте с часове, хиляди предприятия спират работа. Много българи спешно се нуждаят от помощ. Бизнесът и свободните професии също очакват убедителни мерки. Мизерията не е спасение от вируса„, заяви държавният глава.

По думите му, за да се справи държавата с кризата, трябва всички институции и всеки от нас да обединят усилия за това. Радев допълни, че следващите месеци ще бъдат решаващи не само за справяне с пандемията, но и „за бъдещето ни като нация в един нов свят, в който ще оцеляват и прогресират онези, които успеят да бъдат сплотени и иновативни в тези условия, които могат да се адаптират и да развият социално-икономическа дейност в кризи, подобни на сегашната“.

Здравеопазването ни във взаимодействие с останалите обществено значими системи, следва да възприеме по-гъвкава стратегия за борба с коронавируса. Да разшири значително обхвата на тестване, фокусирайки се върху различни социални и рискови групи, за да придобие реална информация за картината в страната и да действа целенасочено. Фокусирането върху коронавируса не трябва да възпрепятства достъпа до здравеопазване на хронично болните и спешните случаи, което подлага на риск живота на хиляди българи. Нашата здравна система проявява слабости, които засега се компенсират от себеотрицанието на медиците ни„, каза още президентът.

Той призова за ясни и ефективни мерки в защита на пострадалите и коментира предприетите от правителството икономически мерки за справяне с кризата: „Част от мерките в извънредния закон и приетите впоследствие с решение на Министерски съвет се определят и от гражданите, и от бизнеса като недостатъчни, а някои от тях и за неудачни. Хората в нужда очакват помощ, а не оферта за заем. Икономическите мерки не достигат до най-важния бизнес – малкия и средния, а формулата 60/40 е на практика неприложима„.

По думите му когато държавата налага ограничения, тя трябва да предложи и адекватна компенсация – и за работниците, и за бизнеса. В условия на криза реалната помощ е безвъзмездната, посочи държавният глава и добави, че спешно трябва да се преразгледат и някои разпоредби на приетия „в бързина и хаос“ закон, които блокират икономическия живот.

Правителството прибягва до нов заем в размер до 10 млрд. лв., преди да използва резервите в бюджета като преосмисли своите приоритети. Това е тежко решение, което ще плащаме с години. Очакваме гаранции за прозрачност и ясни разчети за финансово подпомагане на всички засегнати. Парите за възстановяването на икономиката и подпомагането на най-нуждаещите се не могат да се разпределят без ясни правила и само в тесния състав на кабинета, както това става с милиардите от бюджетния излишък„, каза още Румен Радев.

По думите му очакваните мерки не са свързани само с финансова помощ, а и с постигане на оптимален баланс между ограничения и социално-икономическа активност. Според него е необходим гъвкав подход: достоверни данни, приоритетна защита на рисковите групи, просвещаване на хората, високо съзнание, лична отговорност и мисъл за другия.

Радев каза още, че в тези условия е критично важно парламентът да прояви отговорност и да намери форма да продължи за работи, за да приема важни решения и особено за конституционното си призвание за контрол над изпълнителната власт.

Наред с всички проблеми и беди, кризата открои необходимостта държавата да бъде стълб на стабилност, завърна ни и чувство за солидарност. Настоящата криза е повод да преосмислим приоритетите и ценностите си като общество. Нека не се оставяме на отчаянието – сега не е време за малодушие. Да надмогнем заблудите на егоизма и да се осъзнаем като общност. В задружните ни усилия е ключът към успеха сега и в бъдеще„, изтъкна президентът.

30
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Картофопроизводител
Картофопроизводител
03 април 2020 17:23
Гост

Никак не съм фен на президента Радев , но в случая е прав . Правителството е излъчило някакъв „Оперативен щаб“ , който по цял ден облъчва народа с гробарски послания , при положение , че значителна част от починалите така и така биха умрели след един или 6 месеца . Лошо няма , простият човек трябва да е наплашен , за да се пази . Обаче от друга страна не виждам НИКАКВА СТРАТЕГИЯ ЗА СПРАВЯНЕ С ВИРУСА И ИКОНОМИЧЕСКАТА КРИЗА . Доц.Мангъров го каза ясно – свили сме се като мишлета и треперим Торбалан да не ни вземе . НЯМА… Покажи целия коментар »

недоволен
недоволен
03 април 2020 15:59
Гост

ето,и аз да се изкажа: – мразя кривогледите жълти маймуни,които ядат плъхове,прилепи и змии, и докараха коронавируса -мразя тъпите броубек-каубои,европеде****асти,джендъри и подобни -малоумните чалми,които се дупят по цял ден -лъжливите попове,които са с кореми на бременни,а обясняват да постим – Шкембе Войвода, Мутрата – Тиква, СерГей, Вагинин с дантелените гащи, мангалите Костов и Хазис,седесарската шефка на БСП, тъпия чалгар Трифонов със всичките му ферарирата, Плевнята с мазните му гей-маниери, и Първаната с комунистическите му стратегии; всякакви свинеподобни бизнесмени с много телевизии и вестници;Макарон Баболюб, хер Меркел, и разни сръбски “славянски’ братя, вечно нападали България. -либералния капитализъм с еврейските му банки;… Покажи целия коментар »

LSSAH
LSSAH
03 април 2020 16:51
Гост

Не че нещо, но то останали има ли? 😀

свободен професионалист
свободен професионалист
03 април 2020 14:27
Гост

Ето малко факти: АНГЛИЯ – „Субсидии за самонаетите лица“ – TUC, който помогна за разработването на плана за субсидиране на заплатите заедно с бизнес групите и Министерството на финансите, заяви, че правителството може да увеличи кръга на лицата, които могат да получат помощ, като се предостави възможност за подпомагане на самостоятелно заетите лица чрез предоставяне на 80 % от дохода държавно обезщетение използва доходи. Обсъжда се изчислението на дохода да стане въз основа на последните три данъчни декларации на самонаетите лица (3 години назад). Плащанията на поне 80% от доходите могат да бъдат направени директно като данъчна отстъпка вместо като… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 април 2020 14:44
Гост

E що чиниш тука, а не си в Англия уа?!?

свободен професионалист
свободен професионалист
03 април 2020 17:29
Гост

За да ти има кой да ти каже, че си лумпен.

адвокат
адвокат
03 април 2020 13:53
Гост

Браво !

Георги
Георги
03 април 2020 13:47
Гост

Обществената парализа е необходима, за да опазим здравето си. А икономиката ни, която и без това е жалка не е приоритет.

Рики
Рики
03 април 2020 13:48
Гост

Със слаба икономика се живее, ама държава с увеличаващи се жертви от вируса за къде е?

недоволен
недоволен
03 април 2020 13:37
Гост

тази проста мутра-тиква, както винаги създаде мизерия – за какво са сега самолетите, за 4 млрд. (или колкото там бяха)? На кого трябват? Няма маски,хората ще останат без доход, а тъпия бандит самолети ще купува…сега пък кредити ще теглят – давайте ги още за самолети, и теглете кредити, дебили – няма за лекари,полицаи, за безработни, те самолети купуват…кретени скапани

Фики
Фики
03 април 2020 13:44
Гост

Мизерията е за нас. А сега с кредитите наистина ще я втасаме. А тия от горе живеят на наш гръб.

Анонимен
Анонимен
03 април 2020 14:46
Гост

Не тегли кредити – никой не те принуждава. А като не можеш да се издържаш сам, напиши „Андрешко“ /втора част/ или заминавай за чужбина, за да изкарваш повече – има свобода на движение, стоки и капитали. С мрънкане и писане по форумите на лекс бг не става!

Филип
Филип
03 април 2020 13:25
Гост

Къде пък я видя тази цензура, която притиска гражданите дори в социалните мрежи?

Обретенов
Обретенов
03 април 2020 13:08
Гост

Изцяло подкрепям думите на президента. Мисля, че се ръководим калпаво и сега и с кредити ще ни загробят.

Филип
Филип
03 април 2020 13:08
Гост

Как така не можем да случим на президент…

Плевньо
Плевньо
03 април 2020 13:24
Гост

А, че предният сигурно беше по-добър.

мислещ
мислещ
03 април 2020 13:52
Гост

Удобен Президент за лумпените, които са фундамента на това корумпирано управление, е всеки който би се въртял на пета пред Тиквоча. Както например онзи негов президент с тънкия гласец и бивш комсомолец.

Radosveta
Radosveta
03 април 2020 13:08
Гост

Моля ви. Лошто е, че няма приемственост между вас и Борисов. И следователно няма да изкарат армията, дори видимо да е наложително, защото тогава виет трябва да ръководите, а Борисов това не го иска.

Анонимен
Анонимен
03 април 2020 13:10
Гост

Той Борисов, ако може все да е в центъра на събитията. И да ръководи естествено.

Daniela
Daniela
03 април 2020 13:07
Гост

Че сме зле финансово и че се краде по един или друг начин от тоя пусти бюджет е факт. Но и да не забравяме, че много държави ще прибегнат до кредити. Може и това да е бил смисъла на тоя вирус. Да ни накара да теглим кредити. После определени 50 – 100 човека ще намажат.

RedHead
RedHead
03 април 2020 13:06
Гост

„Правителството прибягва до нов заем в размер до 10 млрд. лв., преди да използва резервите в бюджета като преосмисли своите приоритети…. Няма резерви. Нали видяхте. Каквото имаше го дадоха насам натам и сега кредити. То това е идеята обаче на всички държави. Да теглят кредити от Федералния резерв. После да им връщаме с лихви на тия 5 фамилии.

наблюдател
наблюдател
03 април 2020 13:43
Гост

И късопаметния български народ да не забравя милиардите, които платихме за морално остарели самолети, които не е ясно дали ще бъдат построени.

Хрушчи
Хрушчи
03 април 2020 13:04
Гост

Тези глоби са за тези, които не спазват карантина и са реално убиици. А иначе и за да се тъпче хазната. Не че няма да се тегли кредит де. Не че депутата няма да си вземе увеличение на парите.

Анонимен
Анонимен
03 април 2020 13:12
Гост

Депутатите винаги си гласуват такива увеличения. А тези, които не спазват карантината въобще не мога да ги разбера как са толкова безочливи.

ГигенВиген
ГигенВиген
03 април 2020 13:04
Гост

Наложи ми се днес да изляза по работа за 50 мин. по София. Еми ако ви кажа колко хора и то и старци си кашлят без маски без нищо по тротоарите. И лошото знаете ли кое е ? не че кашля, а че не се съобразява и в мига, в който се разминаваме той се изкашля. Е как да го заобиколя? Не му дреме. Видимо алкохолици. Ми да им праскат глоби бе. Те няма да ги платят ама затова и в затворите да ги вкарват. Ма нали не са правени такива, та няма място. Щото сега може и затвор да… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 април 2020 13:24
Гост

Да бе, тия старци като са се разщъкали. И то след 10,30ч. Склероза ли ги е хванала, инатят ли се като малки деца? Всъщност предтекста им въобще не ме интересува. Трябва да си стоят в къщи.

Евстатиева
Евстатиева
03 април 2020 13:02
Гост

И аз не съм „за“ санкции и рестрикции, но се съгласете – аз и близките ми сме изолирани, а за сметка на това се мотаят едни хора по улиците. Е нормално ли е ? Като нямат съвест да плащат.

Руменов
Руменов
03 април 2020 13:01
Гост

Господин Президент, от балкона виждам как едни ашлаци на по 18-20 години карат раздрусани брички по 2-3-5ма в кола. Правят си гонки. Това е обичайна гледка, но говоря за сега. Смятате ли, че такива индивиди спазват метър отстояние, слагат си маска, дезинфекцират се? Нищо чудно и случаен секс да правят. Е смятате ли, че не заслужават 5000 лв глоба ако са преносители още повече дори! Защото докато се риди да си купи бира от капанчето, ще зарази и продавачки и минувачи и кой ли не. Понеже му се „играе“ и не може да си го държи в гащичките поне за… Покажи целия коментар »

обективен
обективен
03 април 2020 13:41
Гост

Прав сте, но следва за адресирате своя въпрос към Мутрата. Ако бъде въведено ВОЕННО положение, тогава Президента отговаря като главнокомандващ.

Лелиева
Лелиева
03 април 2020 12:59
Гост

Да, болшинството спазва стриктно изискванията и се опитва да се предпази. Никой не е толкова глупав, че да иска да се разболее. Това важи и за пичовете дето се мотаят на групички по улицата. Просто последните не искат да предприемат мерки. Смятат, че това е масова психоза и се надсмиват над нея. А така обричат нас – съвестните, стоящи у дома хора, на изолация, кяото няма да спре скоро. Така че тези санкции са за тарикатчетата дето си мислят, че са повече от обществото и закона.