Президентът Румен Радев е подписал указа, с който главният секретар на МВР Младен Маринов е освободен от поста си.

От прессекретариата на президента съобщиха, че това се е случило, след като са били внесени документите за съгласуване на оставката на Маринов. Той се оттегля от поста, защото е номиниран за следващ вътрешен министър след поисканата от премиера Бойко Борисов оставка на досегашния МВР-шеф Валентин Радев.

Президентът обаче забави подписването на указа за освобождаването на Маринов и това доведе до поредна словесна престрелка с управляващите. Според Радев внесеното миналата седмица искане за освобождаване на Маринов не е било съгласувано с него, каквото изискване е вписано в чл.32, ал.2 от Устройствен правилник на Министерския съвет и на неговата администрация. Забавянето на указа пък отложи гласуването в парламента на оставките на тримата министри след катастрофата с автобуса в Своге, при която загинаха 17 души. Тогава след искане на Борисов оставки подадоха Валентин Радев, министърът на транспорта Ивайло Московски и регионалният министър Николай Нанков.

Вчера премиерът Борисов каза, че процедурата е формална и не става дума за издаване на указ за избор на нов главен секретар на МВР, а само за освобождаване на досегашния. Борисов даде пример и с президента Радев, който напусна Военновъздушните сили, за да се кандидатира за президент.

„Както от командващ ВВС искаш да станеш президент. Кой да те спре? По тази логика тогава можеше да не го освободим. Но главният секретар иска да стане министър. Какви мотиви да напишем? Моля, подпишете, защото той иска да стане министър. Добре, ще напишем това“, коментира вчера Борисов.

От своя страна, Радев отвърна, че за правителството явно е непосилна задача да спазва законите и добави, че ще подпише указа, когато бъдат изпратени документите за съгласувателната процедура. „Елементарно е и е много лесно, стига да се изпълни това, което повеляват нормативните документи“, каза Радев.

Пред „24 часа“ пък конституционният съдия Константин Пенчев коментира, че няма законово или конституционно изискване за съгласувателна процедура, а тя е само пожелателна. Затова и Маринов можел да бъде избран за вътрешен министър и без указа на президента за освобождаването му като главен секретар.

„Съгласувателната процедура е предвидена в устройствения правилник на Министерския съвет. Няма я нито в Конституцията, нито в законите, но поначало се приема, че е нормално отделните институции да си говорят и когато има един акт, който се издава въз основа на решение на отделни институции, в случая на Министерския съвет, и указ на президента, нормално е институциите да си говорят. Но точно какво ще съгласуваш на подадена оставка, вече е друг въпрос“, каза Пенчев.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
19 септември 2018 11:30
Гост

А сега ако не изберат Младен Маринов за вътрешен министър? От два стола на земята…

Анонимен
Анонимен
19 септември 2018 11:19
Гост

Някой като че ли умишлено бавеше тези документи.

Анонимен
Анонимен
19 септември 2018 11:00
Гост

След като процедурата е пожелателна, защо не избраха Маринов за вътрешен министър без указа на президента?

Мунчо
Мунчо
19 септември 2018 11:03
Гост

Не смеят без указа на Президента.