Председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов днес лично се яви като жалбоподател пред Софийския районен съд (СРС).

Той застана на банката пред съдия Ангел Павлов, за да поддържа жалбата си срещу наказателното постановление на председателя на Сметната палата Цветан Цветков, с което през януари беше глобен с 1000 лв. До санкцията се стигна след като с промени в закона беше предвидено, че от 2017 г. магистратите подават декларации за имуществото си пред Инспектората към Висшия съдебен съвет (ИВСС), а не пред Сметната палата. Тогава Панов подаде своята пред ИВСС, но според Цветков е трябвало да я подаде и до Сметната палата, тъй като освен съдия е и член на ВСС, а за тях изискването е такова.

„Моля, да отмените наказателното постановление. Не съм осъществил състав на административно нарушение“, заяви председателят на ВКС в последната си дума. Това обаче стана на финала на съдебното заседание.

Преди това съдия Павлов се произнесе, че явилата се в залата юрисконсултка на антикорупционната комисия няма как да участва в процеса, тъй като, макар звеното от Сметната палата, което отговаря за проверката на имуществените декларации на властта, да се е вляло в новата комисия, все пак постановлението срещу Панов е издадено от шефа на палатата. Именно тя е и страна в производството.

След това по правило съдът трябваше да пристъпи към проверка на самоличността на Панов, но по това дело такава процедура нямаше. „Безпредметно е да се проверява самоличността на жалбоподателя – той е публично известна личност. С оглед личността и обучението му е безпредметно и да му бъдат разяснявани правата“, заяви съдия Павлов. И даде думата на Лозан Панов да разкаже със свои думи как се е стигнало до наказателното постановление, което обжалва.

Председателят на ВКС обясни, че подава декларации за имуществото си пред Сметната палата, откакто съществува такова изискване за магистратите. През 2017 г. обаче влезли в сила промени в Закона за съдебната власт, с които съдиите, прокурорите и следователите вече били задължени да декларират не само имуществото си, но и интересите, пред ИВСС. На сайтовете си и палатата, и ИВСС публикували указания в този смисъл, в които изрично се посочвало, че тримата големи в системата също подават декларациите си пред инспектората. Така той в срок изпълнил задължението си. И заяви: „В указанията изрично е посочено, че от 1 януари 2017 г. за магистратите е отпаднало изискването за подаване на декларация по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности т.е. пред Сметната палата“.

Председателят на ВКС изложи пред съда аргументите си за отмяна на наказателното постановление. Според него и адвоката му Александър Кашъмов то е нищожно, тъй като е издадено от орган, който няма правомощия по отношение на магистратите.

„Действал съм добросъвестно при тълкуването на закона и при изпълнението на изискването за подаване на декларация“, заяви Панов. И посочи, че не той, а административният орган – председателят на Сметната палата, е бил недобросъвестен, като го е санкционирал, в разрез със собствените си указания, че от 1 януари 2017 г. магистратите не подават декларации пред палатата. „Това е индиция за превратно упражняване на власт“, заяви председателят на ВКС.

Той изтъкна, че основната цел на закона е да се постигне публичност на декларациите и това е станало, като е подал своята в ИВСС. Нещо повече – тя е с по-широк обхват, тъй като в нея е обявено не само имуществото му, но и интересите.

„Да се изисква двойно деклариране е нелогично“, каза Панов и посочи, че фактът, че с приемането на новия антикорупционен закон през тази година вече изрично е записано, че тримата големи в съдебната система подават декларациите си пред ИВСС показва, че именно такова е било намерението на законодателя и преди.

„Създаването на неоснователна и неоправдана представа в обществото, че председателят на ВКС не спазва закона, накърнява неговата репутация и независимостта на съдебната система“, каза Лозан Панов пред съда. Като обясни, че от значение е доверието, което съдилищата трябва да вдъхват на гражданите.

Съдът обяви делото за изяснено и предстои да излезе с решение.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
малко инфо за големия съдия от ВКС Красимир Шекерд
малко инфо за големия съдия от ВКС Красимир Шекерд
16 юли 2018 10:42
Гост

Спомени от една приятелка на Стефка Бумбалова – майката на К. Шекерджиев | нерегистриран 16 юли 2018, 10:35 0 0 Майката на „големия съдия“ Красимир Шекерджиев е Стефка Бумбалова. Тя беше известна в Софийския районен съд (тогава той се намираше в Съдебната палата)като много мързелива и много слабо подготвена юристка. Затова председателите на СРС Елена Димова и Тодор Тодоров направиха опит да я уволнят. Но тя намери връзки в Градския комитет на БКП. Връзките й бяха по-особени. Все пат тогава Бумбалова беше млада и яка. Като дойде демокрацията Бумбалова се „сближи“ с един от многото министри на правосъдието и се… Покажи целия коментар »

Господи пази България
Господи пази България
16 юли 2018 0:00
Гост

„Създаването на неоснователна и неоправдана представа в обществото, че председателят на ВКС не спазва закона, накърнява неговата репутация и независимостта на съдебната система“ каза Лозан Панов пред съда.

Ох, поредното изговаряне на наизустени, неразибираеми по смисъл, фрази…

Анонимен
Анонимен
13 юли 2018 20:27
Гост

Винаги тяхното магаре е мъжко. Както се казва – Керванът си лае, кучетата си вървят 🙂

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
14 юли 2018 15:27
Регистриран

Бога ми, каква „врява“.Пък то всъщност е много прост казус-всеки си казва :“Аз ли съм, или не съм.Да бъда или да не бъда.“И размишлявайки в самота и дълбокомислие, си отговаря така : това СЪМ аз-не се гордея, но и не се подценявам.Имам своя си „цвят“ и го наричам да бъде част от /бялата Божия светлина/ ЦЯЛОТО, но от ЗНАЧИМОТО Човечество.И точно това мое право НИКОЙ не може да ми отнеме…
Благодаря.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2018 17:36
Гост

„Bceĸи дpyг мoжe и тpябвa дa cи тъpcи пpaвaтa в cъдa, aз oбaчe нe мoгa дa ĸapaм мoи пoдчинeни дa peшaвaт дeлa, пo ĸoитo cъм cтpaнa. Kaĸ дa зacтaнa пpeд cъдии, нeзaвиcимo oт ĸoя инcтaнция, и дa иcĸaм дa yвaжaт иcĸa ми? Moгa дa paзчитaм eдинcтвeнo нa мeдиитe, пъĸ нeĸa oбщecтвeнoтo мнeниe дa peши ĸaĸвa e иcтинaтa“.

Румен Янков

Kolega
Kolega
13 юли 2018 14:11
Гост

Господин Панов, явно призванието да сте магистрат за Вас е тежко бреме. Защо не се отървете от него своевременно и не се посветите изцяло на политиката? Там може би бихте били по-полезен.

Панов-демагог
Панов-демагог
13 юли 2018 14:03
Гост

Защо ли един от „тримата големи“ се явява лично в съда? Това за мен е нагъл натиск върху районен съдия.

Цирк
Цирк
13 юли 2018 13:54
Гост

Пълна пародия-Панов подава декларации пред ИВСС (зависим от него орган, защото инспектората е към ВСС), а прескача Сметна палата.

error
error
13 юли 2018 11:32
Гост

Срамна работа. Човекът живее в някаква друга реалност. Олимп, може би?

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
14 юли 2018 15:33
Регистриран

Кога ще разберете, че с мисълта си „движим“събитията, а не чрез материалното олицетворение на „парещата“образност на монетата.
Олимп-да.Отдавна сме се качили там.Дори не сме слизали-НИЕ сме господарите.Пак НИЕ сме слугите.Но знаем от своето раждане, ЧЕ В НАС Е БОГ.И е така.

иван_адвокат
иван_адвокат
12 юли 2018 21:58
Гост

Това е на Пеевски и дружина – иначе е добре скалъпен сайта.

Ко каза, ко?
Ко каза, ко?
12 юли 2018 22:15
Гост

Нещо пропуснал ли си днес? Хайде поправи се, все още не е късно да спазиш предписанията…

Доброжелател
Доброжелател
12 юли 2018 21:47
Гост

Лозане, поздравления за доблестта ти. Познавам те и винаги съм се възхищавал на факта, че в теб няма грам грандомания. Ти си много земен човек. Но кога смяташ на застанеш на банката на съвестта си и да отговориш на някои съществени въпроси като: „В какво превърна ВКС откакто си председател?“, „Защо уволни толкова много хора без причина?“, „Спиш ли спокойно?“

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
14 юли 2018 15:46
Регистриран

И аз скромно питам: в какво превърна ВКС.Или по-точно :в какво ВКС превърна председателя си.Ето в какво : в някого, някога, добрият стана отговорен за ВСИЧКИ.И от „Не на страха“всякога , днес мълвим „Що не се засрамите.Що не излезете пред съдебната палата ОТНОВО-за да бъдете обляни от гнева на Човеците, заради които всъщност СТЕ създадени.Налага се да искате тяхното „доверие“….в противен случай, сте неполезни…

Анонимен
Анонимен
15 юли 2018 2:53
Гост

„Не си прави кумир, или какво да било подобие на нещо, което е на небето горе, или което е на земята долу, или което е на водата под земята; да не им се кланяш нито да им служиш; защото аз Господ твоя Бог съм Бог ревнив…“

( Изход. Глава 20 : 4 – 5 )

Анонимен
Анонимен
12 юли 2018 19:37
Гост

Какво излиза… Някои хора могат да осъзнаят грешката си и да си платят глобата, а други вживявайки се на борци за правда, жадуват да са все под прожекторите. Кой ще плаща за задвижването на съдебната машина в случая, ДТ е твърде ниска, а г-н Панов?

Анонимен
Анонимен
12 юли 2018 18:59
Гост

Панов, много свободно време имаш, щом се явяваш лично по дела…

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
12 юли 2018 20:19
Регистриран

А как инак-обиден е.Как така някакъв административен чиновник….и то на върховен.
Но не само-дава ни пример.Който разбира, разбира.Правото се „упражнява“ от горди Човеци, а не от мишки страхливи.
И никакво значение няма размера на паричната сума…

Анонимен
Анонимен
12 юли 2018 20:56
Гост

Похвален е стремежът Ви да търсите у всекиго доброто. Това е едно от нещата, от които струва ми се почти сме се отрекли като общество. Няма да коментирам и то тук, личностните качества на Лозан Панов. Само бих искал да Ви попитам: Упражняване на правото ли е, според Вас, да ангажираш институцията, която ръководиш, да се занимава с личните ти правни проблеми /като публикува на сайта си изявления, които ги касаят/? Нормално и упражняване на правото ли е, според Вас, и да не вземеш отношение, когато съдии от ръководения от теб съд, се превръшат в глашатаи на проповядваната от теб… Покажи целия коментар »

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
14 юли 2018 15:53
Регистриран

Какъв сайт.Ама що значи тук някаква си личност-аз пиша за други неща-не приемайте нещата ЛИЧНО и конкретно.
Снижавате нивото, а не такава е целта на дискусията, нали.
Пък и може би НИЕ сме по-значими и важни от някакъв си там „председател“.От някакви си там „върховни“…От …
Във философски план не поста прави Човека, а неговите обноски…

Господи пази България
Господи пази България
16 юли 2018 1:04
Гост

Госпожо Стоянова, Видно от заглавието на статията, тя има за цел да информира обществеността за личното явяване на Лозан Панов по дело, образувано по повод наложена на това лице глоба. Ето защо, няма нищо необичайно в това, че коментарите под статията са насочени и касаят именно поведението на посоченото лице. Поставянето на общочовешки философски или пък правни проблеми е извън предмета на статията. От друга страна всеки български гражданин, като представител на Суверена, има право да изрази мнението си по отношение на изложеното в статията. При това е без значение обстоятелството дали тази му оценка на възприетите, макар и непряко,… Покажи целия коментар »

Anonimen
Anonimen
13 юли 2018 1:14
Гост

Dobre go uplytniava s cirkove.

Анонимен
Анонимен
13 юли 2018 13:44
Гост

Играе го жертва.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
12 юли 2018 18:23
Регистриран

Ама че смешка.Но това е само началото-все повече искове срещу председателите на съдилищата ще постъпват в съда.Затова те трябва да се научат да застават на банката на едната, или другата страна.И според мене, не следва да имат адвокат.Защото личното мнение, изразено публично в защита на една морална позиция е ЗАДЪЛЖЕНИЕ, а не само ПРАВО, на тези личности.Този Юрист е прав. Адвокатът му също.Органът наистина няма правомощия и адм.акт е нищожен.Но и другото е до болка вярно-администраторите си превишават правата всякак и без задръжки.А точно това е направено с удоволстние от палатата.Друг е въпроса, че според мене съдията е сбъркал, затото… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
12 юли 2018 19:15
Гост

Защо юрист е с главна буква?

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
12 юли 2018 20:10
Регистриран

Юрист, Адвокат, Човек -градацията не е случайна.Ето защо :защото бранят Човешките права изначално.
Администраторите, прокурорите и почти винаги съдиите-не.Всеки Човек, с факта на своето раждане, придобива основни права – те са неотменяеми.
Те са защитени и гарантирани.Съдът преди всички други права, зачита основните/националните, обаче, не го правят/-право на живот, право на свобода,право на щастие, право на вода и чиста природа.Право на труд и заплащане.Прочетете Хартата на основните права в Европейския съюз и ще разберете, че сте изключително значима личност-Човек…

Васил Караиванов
Васил Караиванов
12 юли 2018 21:21
Гост

Дано скалата Ви да е в низходяща градация. А на кое място бихте поставили „председател на ВКС“? Защото според личните ми наблюдения Панов отдавна е изгубил всичко човешко в себе си.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
14 юли 2018 15:14
Регистриран

Не познавам Човека Панов .Не се фокусирам върху отделна личност.Нито ме впечатлява този уж важен пост : казвам само, че ВСЕКИ ЧОВЕК има права-веднъж в личното си морално качество.Друг път-в защита , но с отговорност и за, неморалната обща позиция на съда, когото представлява.И ще добавя, без да съм неточна : в РБ моралните Човеци им се налага, като „котка“ върху горещ ламаринен покрив да скачат и да се „обновяват“почти в кръгова отбрана, за да оцелеят. Самото пространство , което е безгранично, заедно с времето, което е крайно в материален аспект, се СБЛЪСКВАТ и отричат взаимно-защото не успяхме да разберем,… Покажи целия коментар »

Свидетел
Свидетел
12 юли 2018 20:51
Гост

Защото е много добър ЙОРИСТ😊

Гражданин
Гражданин
12 юли 2018 18:09
Гост

Адмирации към председателя на ВКС за примера, който дава на всички българи, за това, че се изправи като редови гражданин срещу несправедливото отношение, за това, че всячески се бори за прозрачност в съдебната система.

Петров
Петров
12 юли 2018 17:29
Гост

Пълен цирк! За 1000 лева прави фарсове. Освен това наистина е в нарушение.

Петя
Петя
12 юли 2018 18:11
Гост

Бълха го е ухапала. Просто търси медиен интерес.

Анонимен
Анонимен
12 юли 2018 17:27
Гост

Поздравления, господин Панов. Всички трябва да се борим за справедливостта. Не на страха!