Върховният административен съд (ВАС) вече разглежда повече дела, отколкото получава. Това е една от съществените промени, които председателят му Георги Чолаков отчете пред Пленума на съда. Той реши да си направи равносметка пред колегите си в деня, в който преполовява 7-годишния си мандат начело на ВАС.

„Макар да е минала само половината от мандата, огромна част от набелязаните цели са изпълнени и като резултат е свършена повече от половината от работата!“, заяви Чолаков.

Той очерта и какво предстои да свърши: До края на мандата трябва да бъде готова нова сграда на съда – „с персонални кабинети, със съвременно оборудване и отлични битово – рекреационни условия“. Освен това ще бъде изградена информационна система във връзка с прилагането на регламенти на Европейския съюз, приложими в практиката на ВАС. Ще се дигитализира библиотеката, така че ресурсите ѝ да бъдат по-широко и удобно достъпни от съдиите.

При избирането му за председател на ВАС Георги Чолаков очерта четири основни направления, по които ще работи. Първото е да се гарантира прозрачен и ефективен съдебен процес в административното правораздаване и председателят на ВАС отчита, че именно работата по нея е довела до това, че България вече е на първо място в ЕС по бързина на административното правораздаване (повече виж тук).

Всъщност скоро след избирането му за председател, той заедно с други върховни съдии, месеци наред участваше в изготвянето на най-мащабните изменения в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) след влизането му в сила през 2006 г. С тях се промени подсъдността по много дела и те вече се гледат като първа инстанция не от ВАС, а от административните съдилища. Това разтовари не само тричленните, но и петчленните състави във върховния съд.

Измененията станаха възможни след като именно ВАС сезира Конституционния съд и той се произнесе, че множество дела, като например за уволнения на служители на МВР, не е необходимо да се гледат от върховен съд. С промените в АПК през 2018 г. обаче бяха направени и множество други съществени изменения – за първи път например беше въведено задължение за административните органи да плащат такси по делата. „Докато бяха освободени от нея, безконтролно оспорваха съдебни решения, постановени срещу актовете на администрацията“, напомни Георги Чолаков.

Тази година пък в изменения в АПК беше възприето предложението на ВАС не върховните съдии, а тези в административните съдилища да администрират касационните жалби.

Пред колегите си Георги Чолаков отчете и че след промените в АПК от 2018 г. е направено ново разпределение по материи във ВАС, за да се изравни натовареността по отделения. Освен това са утвърдени постоянно действащи петчленни състави в двете колегии.

„Работата на съда своевременно се обезпечава с необходимия човешки ресурс чрез използването на института на командироването от районните и други съдилища в административните съдилища, както и от административните съдилища – във ВАС. Освен по един съдебен помощник към всеки състав, се осигуриха и допълнителни съдебни помощници към отделенията, които да подпомагат работата на съдиите“, отчете още Чолаков. И напомни, че за да има равнопоставеност и предвидимост вече има система за разпределяне на дежурните състави през съдебната ваканция.

След регулирането на натовареността вече е възможна и промяната в броя на заседателните дни и от месец действа нова заповед, според която ще се провеждат по три заседания месечно и това ще позволи да се отдели време и ресурс за тълкувателната дейност.

Именно оптимизирането на тълкувателната дейност е второто основно направление за работа, което беше набелязал Чолаков при избора си. В тази връзка във ВАС беше създадено Звено за анализи и тълкувателна дейност, което лично той оглави. В него влязоха и съдиите Теодора Николова, Таня Куцарова, Кремена Хараланова и Емилия Кабурова. Звеното се занимава освен с противоречията в практиката, така и с всички становища на съда по законопроекти и по конституционни дела.

Във ВАС вече действат и нови Правила за приемане на тълкувателни решения. И през 2019 г. бяха образувани 10 тълкувателни дела, през 2020 г. – 8, тази година – едно.

„Разглеждането им протича регулярно, като вървим към тенденцията за провеждане на заседания по тълкувателни дела веднъж месечно. Регулярно са провеждани и множество дискусии в отделенията и в колегиите при установяване на противоречива практика за обсъждане на относимата правна уредба, за да се избегне тежката процедура по иницииране на тълкувателни дела“, отчита Чолаков.

Пред колегите си той напомни и за множеството обучения, които са организирани.

Що се отнася до електронното правосъдие – председателят на ВАС отчете, че Единната деловодна информационна система вече функционира, свързана е с административните съдилища, изградена възможност за видеоконферентни връзки – за пленуми, общи събрания и съвещания. Освен това в момента се изгражда регистър на преюдициалните запитвания в системата на административните съдилища.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 май 2021 20:16
Гост

Първо администравивното правосъдие беше от най-бързите в ЕС, сега почнаха и да разглеждат повече дела, отколкото получават. Аферим! Чолака ще надмине Каскета, оня не се е сетил за такава стъкмистика.

Дани
Дани
30 май 2021 12:30
Гост

Очевидно изобщо не сте наясно ! Във ВАС в началото на всяка година има висящи, нерешени дела, които съдиите от ВАС са успели дс приключат, заедно с новообразуваните дела през новата година! Успех и все така! Бъдете здрави и се пазете! 🙂

Да обясня
Да обясня
31 май 2021 14:32
Гост

Всъщност така се получи, защото с изменения в АПК ВАС се разтовариха значително и в момента постъпват доста по-малко дела там, а висящите, които са за решаване от предходни периоди, се изписват и като бройка са се получили повече от новопостъпилите. Не е стъкмистика. Има си логично обяснение. Но не е и нещо кой-знае какво за хвабла. Просто факти.

Анонимен
Анонимен
28 май 2021 16:35
Гост

Браво!Петилетката за 3 години.Вече разглеждат делата за 2050 година.

Фики
Фики
28 май 2021 12:08
Гост

А дали оправиха всички бъгове на Единната деловодна информационна система?

Anonimen
Anonimen
28 май 2021 12:09
Гост

Като че ли да. Обаче с нея много ттудно се работи.

Анонимен
Анонимен
28 май 2021 13:23
Гост

Фики, Фики…. Единна информационна система на съдилищата се нарича, но ти си тъп трол и не ги разбираш! Деловодна ти е кашата в главата.

Не съм Фики
Не съм Фики
31 май 2021 14:29
Гост

Не съм Фики, но ще ти цитирам част от самата статия:

„Що се отнася до електронното правосъдие – председателят на ВАС отчете, че Единната деловодна информационна система вече функционира“.

Та Фики правилно си пита за това, което го пише в статията. Та първо четете, после нападайте и обиждайте.

Анонимен
Анонимен
28 май 2021 12:00
Гост

Дано наистина да се преместят по-скоро в новата сграда.

Todorina
Todorina
28 май 2021 11:55
Гост

Чудно как Радев не се е сетил да сменя и него. Че последно време яко сменя

Анонимен
Анонимен
28 май 2021 11:55
Гост

Успех му желая и в следващите години.

Лозан
Лозан
28 май 2021 12:01
Гост

Страхотен е като човек, колега и ръководител.

Кирчева
Кирчева
28 май 2021 11:55
Гост

Работата им не е лека. Добре е, че имат качествен ръководител

Чочо
Чочо
28 май 2021 12:03
Гост

Да, за разлика от предния председатвл на ВАС.

Nenov
Nenov
28 май 2021 11:54
Гост

Да се надяваме, че всичко това ще продължи.

Меринчев
Меринчев
28 май 2021 11:54
Гост

Добре е, че смогват.

Asparuhov
Asparuhov
28 май 2021 11:54
Гост

Тия пари за ремонти и сгради от къде идват? Не е ли от бюджета ни? Демек от парите на хората?

Дани
Дани
28 май 2021 11:54
Гост

Дали имаме нужда от нова сграда? На старата какво и е?

анонимен
анонимен
28 май 2021 12:04
Гост

Нищо, разбира се. И е на топ място. Ама нали голям зор дажсе харчат пари.

Анонимен
Анонимен
28 май 2021 11:53
Гост

Подкрепям го в това, кеото върши до тук. Дано продължи така добре и напред.

Анонимен
Анонимен
28 май 2021 11:53
Гост

За новата сграда да видим. Това е интересно.

Анонимен
Анонимен
28 май 2021 11:53
Гост

Добра работа