Работодателят може да договори до два дни допълнителен платен годишен отпуск с работник или служител непушач, или който не пуши в работно време извън регламентираните почивки. Тази промяна в Кодекса на труда предлагат трима депутати от ВМРО.

Идеята им е за целта в кодекса да се създаде нов чл. 156б (пълния текст на законопроекта виж тук). Като възможността за повече отпуск няма да важи за работещи от разстояние и надомниците.

 „С оглед ограниченията на тютюнопушенето закрепени в закона за здравето, чрез които се наложи тотална забрана за пушене на обществени места, пушачите нямат право да задоволяват вредният си навик на работните си места. Това налага честото им излизане извън работните помещения, което обикновено се случва в различно време от регламентираното време за почивка. Обикновено пушачите излизат да пушат за поне 10 минути на всеки около два часа, което има осигурява допълнителна, нерегламентирана почивка от поне 40 минути на ден при осем часов работен график“, пишат вносителите.

И заключават, че това поставя непушачите в дискриминационни условия. „Хората които употребяват тютюневи изделия са добре запознати с рисковете за собственото си здраве и здравето на околните, но въпреки това по свой избор продължават да го правят. И освен, че вредят на себе си и околните, всъщност си осигуряват и нерегламентирано допълнително време за почивка“, твърдят тримата от ВМРО.

Като правят извод, че рестрикциите за пушачите са довели до дискриминация на непушачите, те заявяват, че искат да мотивират с повече отпуск повече хора да се откажат от тютюнопушенето.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Огнянова
Огнянова
25 януари 2020 12:09
Гост

Какво ще прави депутата върнал се 2 дни по рано от отпуска

Сенека :)
Сенека :)
23 януари 2020 14:19
Гост

Я пък си мислех, че в РБ не се допускат никакви ограничения на правата или привилегии, основани на … навици и привички 🙂

Анонимен
Анонимен
24 януари 2020 1:04
Гост

Минало бешело.

Davidoff
Davidoff
23 януари 2020 12:56
Гост

Пуша от 35 години и нямам намерение да се договарям с никого за някакви си мижави 2 дни. Да бяха повече поне, или да имаше някакъв материален стимул. О.к.-дават ми повече пари, които да си харча с кеф през тези 2 дни. Ама нейсе.

Кирил
Кирил
23 януари 2020 12:53
Гост

Добре, наложиха тотална забрана за пушене на обществени места с оглед нашето здраве и това на околните, пък отдавна масово се пушат наргилета навсякъде. Да не би да са полезни?

Симеон
Симеон
23 януари 2020 12:50
Гост

Само да не ми се правят загрижени за здравето ни. Ако е така да вземат да затворят McDonald’s, където децата най-вече се тъпчат с боклуци.

Еколог
Еколог
23 януари 2020 12:51
Гост

Или най-накрая да решат проблема с мръсния въздух, а не само да дават голи обещания.

Песимист
Песимист
23 януари 2020 12:46
Гост

Искрено се съмнявам, че заклет пушач ще откаже цигарите само заради някакви си два дни в годината. При положение, че може да си пуши с кеф през останалото време.

Възмутен
Възмутен
23 януари 2020 12:41
Гост

Тия съвсем изтрещяха. Това да не е по времето на соца, когато изпълнявахме норми. Има ли значение колко време ще се отделя за пушене, ако това не е в ущърб на работата!

счет
счет
23 януари 2020 12:33
Гост

боже, те непушачите излизат с пушачите, за да могат да си лафят с готини хора… поне в нашата фирма е така

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 12:33
Гост

В производството – в повечето случаи няма как да излизаш извън регламентираните почивки. Ако става дума са интелектуален труд пък е доказано, че никотинът стимулира кратковременно мозъчната дейност. Колко проблеми са били решени след изпушване на една цигара!

Анонимен
Анонимен
23 януари 2020 12:31
Гост

Пушач съм. Заявявам го веднага. Прави ли ме това мързелив? – Не. Прави ли ме това по-малко работоспособен – Не. Иначе нямаше да ме държат на работа. Нито се разболявам повече от колежките, които ядат само био и еко и отсъстват половината време от годината заради болни деца.

малко логика
малко логика
23 януари 2020 12:28
Гост

Я да видим сега – понеже едните работели по-малко и другите да работят по-малко, че кой работодател ще се навие още да му падне производителността в предприятието? Безсмислени предложения.

тъпанари
тъпанари
23 януари 2020 12:23
Гост

Значи по-голяма глупост не бях чел, че и седнали за изчисляват! Не е важно кой колко често излиза, важното е като си е на работното място какво работи. Непушачите може да си цъкат игрички или във фб докато пушачът пуши. Ей това вече ще е чиста дискриминация!

наблюдател
наблюдател
23 януари 2020 12:21
Гост

Иначе аз бих предложил дори данъчни облекчения. Как ще се доказва – тютюневи изделия на дребно могат да се купуват и държат само от ФЛ, регистрирани по ЗАДС. за останалите – някой процент отстъпка

наблюдател
наблюдател
23 януари 2020 12:19
Гост

Страхотно. Само че съм доста изненадан. На Валери Симеонов нали част от платформата му беше да махнел забраната за пушене.. Да не ги е отказал междувременно, че такава радикална промяна в позицията.