Били сте в засегнатите области на Италия или друго подобно място и имате примерно температура между 37 и 38 градуса и болки в гърлото. Лекарите ви преглеждат и казват: „Ами, вероятно имате или настинка, или респираторно заболяване, или грип. Е, има малък шанс и за коронавирус“.

Според указанията на директора на центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев  тестът за коронавирус се прави само по лекарско предписание на лежащо болен пациент, с температура над 38,5 градуса и симптоми за начална пневмония. Казано с други думи – примерно дете с горепосочените симптоми не може да бъде изследвано. Нещо повече – според заповед на директора на центъра, издадена въз основа на ПМС 255 от 2012 г. не се предвижда платено изследване за наличие на коронавирус. И фактически не се прави платено изследване, защото наличните тестове са 3000. Проф. Кантарджиев се обосновава, че няма достатъчно проби за коронавирус, за да може да има платено изследване. Ами държавата да вземе да внесе повече тестове за коронавирус. Когато те се заплащат от изследваните – това няма да ѝ струва нищо, а ще има много по-широк обхват на изследвани лица от рисковите групи и съответно много по-висока вероятност за установяване на заразени с коронавирус. Когато избухне епидемия и това ще се направи, но ще е късно. Платеното изследване си заслужава и защото изследваните могат да бъдат спокойни, че не са болни от коронавирус.

Когато някой е бил една седмица на ски в Италия, той, дори да се е заразил, най-вероятно няма да прояви симптоми на връщане, тъй като ще е в инкубационния период. Така че шумните мерки по летищата имат повече PR ефект и ловят болните от грип, респираторни заболявания и настиналите.

И така – да се върнем на случая с детето, дошло от Италия, което има температура 38 градуса и е само със зачервено гърло, лека кашлица и болки в ушите. Според проф. Кантарджиев „ние изследваме само материали, изпратени от лечебни заведения“. Да, ама справката на личен лекар от Инфекциозна болница и ВМА показва, че деца в София се изследват само в Инфекциозна болница, откъдето поясняват, че натривка се взема само след хоспитализиране на детето и след като първо се изследва за грип. Изследването за грип отнема 24 часа и то ако не е неделя.

Какво правят личните лекари в тази ситуация – ами казват, че вероятността от коронавирус е много малка, което е самата истина и препоръчват да не се прави изследване, за да не се стресира излишно детето. Майките също не са фенове да стресират детето чрез поставянето му в болница като Инфекциозна. Да, но специалистите по света казват, че децата изкарват много по-леко коронавируса – най-често без температура над 38 градуса и без пневмония. Даже 2,5% от заболелите въобще не проявяват никакви симптоми. Което означава, че едно дете, дошло примерно от Северна Италия с температура и зачервено гърло, лека кашлица и болки в ушите – т.е. с нормални за тази възраст симптоми на коронавируса и вероятност от заразяване с него –  няма да бъде диагностицирано. А може да е носител на вируса и да зарази широк кръг хора. Въпрос на късмет. А ако липсва късмет, при тези рехави мерки може да избухне мащабна епидемия в страната. Много се говори за голямата организация за борба с коронавируса, а, както казах, не е решен елементарен проблем – внасяне на повече тестове и разрешаване на платено изследване. Необходими са и инструкции до личните лекари как да вземат натривки от гърлото и носа.

Другият проблем е с болничните при карантина. Много хора са били по работа в Италия например или са отишли на ски преди да избухне епидемията. Всеки ден два самолета превозват стотици хора от Северна Италия в България. Ако човек има достатъчно пари, не е проблем да си стои вкъщи две седмици. А ако няма – ще отиде на работа с всички рискове от това. Дали не трябва да се специфицират условията – напр. да се изплащат болнични на всички, които са заминали за Северна Италия преди 20 февруари 2020 г. Това може да се направи даже с едно указание до личните лекари, защото в условията на световна епидемия и застрашаване на страната подобни мерки са възможни като превантивни. При условия на потенциална епидемия, може нормативно да се определят задължителни условия за карантина, за които да се издава болничен лист и без симптоми на заболяване. Ако идваш от заразена област от Китай и нямаш симптоми – могат ли да те пуснат свободно да се разхождаш? Естествено, всеки болничен лист, като административен акт, следва да е издаден на определени основания, които могат се специфицират и в съответния подзаконов акт.

Дали държавата да не се задейства да осигури маски – дори на по-високи цени. Това е от съществено значение за хората, които биха могли да са потенциални носители. Ако има недостиг, да се раздават маски поне на хората, връщащи се от Северна Италия. Би следвало да има и резерв за извънредни случаи. Сега много по-важно е да се направи профилактика на рисковите групи, защото ако избухне епидемия, маските така или иначе няма да стигат.

Внасянето на коронавирус в България е много вероятно да се случи. Въпросът е това бързо да се установява чрез много по-достъпна възможност за изследване и да не се допусне епидемия. Би следвало да има готовност и да се уреди нормативно как точно да се реализира забрана за масово струпване на хора за всякакви събития. Поне докато дойде по-топлото време.

22
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
28 февруари 2020 15:15
Гост

Разумни предложения. Когато за 1- ви път се чу за вируса трябваше просто да се затворят външните граници на държавите или поне на тези в ЕС. Сега вече е твърде късно…

Атанасов
Атанасов
27 февруари 2020 14:40
Гост

Естествено. Правото не е някаква форма на универсална защита срещу всичко лошо, което се случва или може да се случи. Защитата срещу такива проблеми трябва да дойде на първо място от системата на здравеопазването и компетентните органи на изпълнителната власт.
Не е реалистично да се очаква приемане на правни норми, тъй като „правната уредба“ т.е. законът може да се приложи относно обществени отношения, които се поддават на трайна уредба. Въпреки че законодателят в последните години опровергава това, е трудно да се премине през целия законодателен процес за посрещане на такива явления като епидемии и бедствия.

Кирилов
Кирилов
27 февруари 2020 12:05
Гост

Само докато се мотаят с уредбата и указанията да не се окаже, че ще плъзне епидемия.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2020 11:26
Гост

Изплащането на болнични на всички, които са заминали за Северна Италия преди 20 февруари е разумно решение.

Симеон
Симеон
27 февруари 2020 11:27
Гост

Наши чухте Бойко. Категорично е против.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2020 11:23
Гост

Господ да ни пази, след като държавата не може.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2020 11:23
Гост

Мисля, че сега ще осигурят тестове. И както винаги това ще се направи с цел парична облага.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2020 11:21
Гост

Насажда се истерия! От този вирус не умират повече хора отколкото от обикновен грип! Явно е много прилепчив обаче и ще се съглася с авторката, че превенцията му е майката, а тук е НУЛА

Малко ме е страх
Малко ме е страх
27 февруари 2020 11:21
Гост

В Италия всичко тръгна от един дето кихнал в болница. Представяте ли си какво ни чака тук?

Конспиратор
Конспиратор
27 февруари 2020 11:18
Гост

Цялата истерия много намирисва. Обърнали ли сте внимание защо в САЩ няма корона вирус или поне не в такива размери при положение, че там живеят милиони китайци?

Някой
Някой
27 февруари 2020 11:19
Гост

Пази го ГМО в храните. Както нас ракията.

Трезвеник
Трезвеник
27 февруари 2020 12:03
Гост

Е, дай сега да се алкохолизираме 🙂

Помня
Помня
27 февруари 2020 11:08
Гост

Цялата работа е да внесат тестове без обществена поръчка и с огромна надценка. И след два месеца тези тестове ще залежат в някой склад. Това вече сме го играли с едни ваксини.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2020 11:09
Гост

Да, защото положението ще бъде обявено за критично, а е критично, защото умишлено не са взети мерки.

Възмутен
Възмутен
27 февруари 2020 11:18
Гост

Жалко е да се спекулира със здравето на хората. Гледам снощи по телевизията, че ценоте на маските са скочили рязко.

Докторица
Докторица
27 февруари 2020 11:05
Гост

А въпросът с болничните и отпуските за карантина е много сложен, защото опира до съвестта на хората, а на нея не можем да се осланяме, доказано е.

пак бедни и богати
пак бедни и богати
27 февруари 2020 11:08
Гост

То си е казано – имаш пари, караш карантина, нямаш пари – отиваш на работа и изпозаразяваш всички. Да си хабиш отпуска за карантина е издевателство над хората, които са имали злощастието да идат до Италия

Диди
Диди
27 февруари 2020 11:29
Гост

При това точно тези, които са отишли на ски в Италия имат финансова възможност да си останат в къщи.

Анонимен
Анонимен
27 февруари 2020 11:03
Гост

Искаш ли една работа да не бъде свършена, създай щаб и размий отговорността.

Филип
Филип
27 февруари 2020 12:38
Гост

Класика в жанра!

по сталински
по сталински
27 февруари 2020 11:03
Гост

Особено безумие е това с меренето на температурата по летищата. Заразени спокойно си влизат и започва разпространението. Според мен единствената причина досега да не е обявен официално случай на корионовирус в България е това, че много малко се тестват. Това е пълно безумие! Като не тестват и няма болни! идеално по сталински. Няма човек – няма проблем

хмммм
хмммм
27 февруари 2020 11:06
Гост

А какво да правят. По цял свят това са мерките? Но за тестовете съм съгласен. Който се притеснява трябва да може да си купи тест и за собствена сметка да се изследва