Парламентарната правна комисия ще изслушва председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор най-малко веднъж на всеки три месеца. Такова правило записаха в правилника за дейността си депутатите.

Освен това в него беше предвидено, че чрез преходните и заключителните разпоредби на един закон не може да се изменя друг, ако промяната противоречи на принципите, обхвата и мотивите на първоначалния проект.

Първоначалното предложение на депутати от „Демократична България“ за изслушване в правната комисия се отнасяше само до обвинител № 1. То предвиждаше: „Комисията по правни въпроси най-малко веднъж на всеки три месеца изслушва главния прокурор във връзка с прилагането на закона и дейността на прокуратурата и разследващите органи, включително законодателни промени, ресурсна осигуреност, затруднения, свързани с осъществяване функциите на тези органи, резултати в борбата с престъпността , в т.ч. корупцията, взаимодействие с разследващите органи. Главният прокурор е длъжен да се яви пред комисията“.

По предложение на Хамид Хамид от ДПС обаче бяха добавени и председателите на Върховния касационен съд и на Върховния административен съд. „Главният прокурор ще дойде, но вие няма да криете Лозан Панов от Народното събрание“, заяви Хамид.

Така с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП се прие, че ще бъдат изслушвани и тримата големи.

„Спасявате Гешев като рохко яйце“, заяви Стела Николова от ДБ. Председателят  на парламентарната група на формацията Христо Иванов допълни, че е порочно да се приравняват тримата големи. „Това е юридически фолклор, който отразява една порочна ситуация“, каза той. И обясни, че главният прокурор осъществява държавна политика и затова е логично да бъде много по-близо до парламента и да се отчита пред него и такова е и виждането на Венецианската комисия.

Иванов се обърна към лидерката на БСП Корнелия Нинова с думите: „Видя се мнозинството на главния прокурор“.

„Г-н Иванов, вие не бяхте депутат в предишния парламент, тогава създадохме процедурата изслушване на главния прокурор и я реализирахме. Когато дойде г-н Гешев да си представи доклада, от тази трибуна, ние гласувахме против доклада и от тук в очите му му поискахме оставката веднага“, пък отговори Нинова и заяви, че партията ѝ иска оставката на Иван Гешев.

„Да викнем и Арменския поп. Съдът е арбитър. Не е страна. А прокуратурата е страна“, обяви Николай Хаджигенов от „Изправи се! Мутри вън!“ и попита какъв въпрос биха могли въобще да зададат депутатите на един председател на върховен съд.

Междувременно НС наложи и мораториум върху част от действията на правителството в оставка – отдаване на концесия, емитиране на дълг, назначения в администрацията, регулаторите и в държавните дружества. Според специалисти по конституционно право подобно решение е противоречи на основния закон, тъй като няма как да се отнемат конституционни правомощия с акт на Народното събрание. От ГЕРБ обявиха, че ще сезират Конституционния съд, но пряк практически ефект от това надали ще има, тъй като до произнасянето му би трябвало да има ново правителство – редовно или служебно.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
23 април 2021 10:00
Гост

В коя европейска демокрация има такива изслушвания?

Анонимен
Анонимен
23 април 2021 10:39
Гост

В коя европейска държава има безочлива и нагла хунта като доскорошната у нас, която си е избрала „законова бухалка“ в лицето на главния прокурор, който пази „нашите“ мафиоти и „опрасква“ по поръчка другите?

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 15:32
Гост

Ако има някой наистина независим, който да го разследва, съвсем скоро каскета ще бъде ежедневно изслушван от бай Ставри.

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 15:07
Гост

3- ма големи и един с малък

Кирил
Кирил
22 април 2021 15:06
Гост

Хахаха, Лозан Панов най-много, ама най-много три пъти да отиде. Той е пътник, мандатът му свърша, така че голяма работа, че го викат.

Бухалка
Бухалка
22 април 2021 14:48
Гост

Недопустимо е прокуратурата да се меси в работата на съда.

Деси
Деси
22 април 2021 14:46
Гост

Интересно какви резултати в борбата с престъпността ще обяви Гешев?

Смях
Смях
22 април 2021 14:47
Гост

Няколко селски апаши, уловени с портмонето на пенсионер сигурно. А иначе се борел с битовата престъпност.

Балама
Балама
22 април 2021 14:50
Гост

Колко пилци са откраднали в поредното село, което е посетил 🙂

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 14:45
Гост

Ей, много големи пъзльовци били тия от ГЕРБ и БСП, а ДПС както винаги е в пълен синхрон с главния прокурор. С голи гърди ще го бранят

Сиси
Сиси
22 април 2021 14:44
Гост

Браво. Много положителни промени.

Димитър
Димитър
22 април 2021 14:44
Гост

Всичко е само проформа.

Anonimen
Anonimen
22 април 2021 14:43
Гост

И какво като най-малко веднъж на всеки три месеца се изслушва главния прокурор. Той си лъже най-нагло.

98765
98765
22 април 2021 15:04
Гост

Не само ще лъже, не само ще шикалкави, но и нищо няма да му се разбере – толкова объркано говори, че трябва да предполагаш какво ти казва. Отдавам това на слабата правна подготовка.