Пет от шест проекта за промени в Изборния кодекс (ИК) отхвърли на първо четене на първото си заседание Комисията по правни въпроси. Подкрепа получи единствено този на „Има такъв народ“ (пълния му текст виж тук).

Финалното решение за съдбата на законопроектите ще бъде взето в пленарната зала, а между първото и второто четене може да бъдат направени редакции и допълнения.

Впоследствие с 4 гласа „за“, 4 „против“ и 5 „въздържал се“ не мина проектът на ИТН за намаляване на партийната субсидия на 1 лев за глас.

Заседанието започна с изявление на председателя на комисията Радостин Василев. Той се обърна към колегите си с думите, че на техните плещи лежи огромна отговорност и заяви: „Надявам се членовете на правната комисия, в която е елитът на юридическата мисъл, да покажат на народа, че са тук, за да защитават не лични, семейни, бизнес или лобистки интереси, а обществения интерес. Моля ви, в изказванията си да бъдете уважителни един към друг, за да направим всичко възможно България да бъде велика“.

Бившата председателка на комисията Анна Александрова от ГЕРБ сега е редови член.
Бившата председателка на комисията Анна Александрова от ГЕРБ сега е редови член.

Проекти за промени в Изборния кодекс внесоха ГЕРБ, „Има такъв народ“, „Демократична България“ – два проекта, „Изправи се! Мутри, вън!“ с два проекта – един на Мая Манолова и един на Николай Хаджигенов, т.е. само БСП и ДПС нямаха свои предложения.

Още в самото начало българите в чужбина и проблемите при гласуването зад граница на 4 април станаха в центъра на заседанието, тъй като в четири от шестте законопроекта има предложения за решаването им. Сред общите идеи са създаване на избирателен район „Чужбина“, гласуване по пощата и електронно дистанционно гласуване. Почти всички предлагат и обжалване по бързата писта на всички решения на ЦИК, както и разпускане на действащата комисия и нови правила за избора ѝ.

Надежда Йорданова от ДБ подчерта, че от формацията предлагат електронно гласуване, но само след провеждане на серия тестови гласувания, за да се гарантира сигурността му. Председателката на парламента Ива Митева от ИТН заяви, че от партията биха подкрепили такъв вариант.

Митева представи проекта на ИТН и обясни, че в основата му е да няма разлика в това как упражняват избирателните си права българите в страната и зад граница. И посочи, че и тези в чужбина трябва да могат да гласуват с преференция. Освен това партията предлага да отпадне защитната клауза броят на мандатите да бъде минимум 4. „Последното преброяване беше преди 10 години. Видин със 101 000 жители има 4 мандата, а четвъртият е за сметка на Варна“, обясни Митева. Тя посочи, че и в чужбина трябва да се гласува с машини и това да е водещият начин за упражняване на вота, а хартиеното да остане само за непредвидени обстоятелства.

Десислава Атанасова представи проекта на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарна избирателна система, като заяви, че той вече е внасян в предишното Народно събрание. Тя очерта и въпросите, по които ГЕРБ няма да подкрепи предложенията на останалите партии. „Категорично не подкрепяме гласуване по пощата – така тайната вота ще бъде опорочена. Последният пример за това е с касираните избори в Австрия за президент през 2016 г.“, каза тя. И добави, че ГЕРБ не подкрепя предложението президентът да назначава ЦИК, но пък са съгласни с идеите на ИТН за представителство на новите парламентарни партии и в комисията.

Митева заяви, че ИТН не се отказва от мажоритарната система и дори ще заложи в преходна разпоредба задължение за регламентирането ѝ, но нито сега е миментът за това, нито проектът на ГЕРБ урежда материята адекватно.

Машинното гласуване да е единствен начин за гласуване в страната. То се обезсмисля с добавяне на хартиени бюлетини. Видеонаблюдение на броенето. Прагът на преференциите за Народно събрание да е 5%. Това са част от предложенията в проекта на Мая Манолова, който не беше подкрепен.

Николай Хаджигенов
Николай Хаджигенов

Николай Хаджигенов от ИМВ пък предлагаше да отпадне чл. 158 от Изборния кодекс. Разпоредбата гласи: „Не може да бъдат посочвани и регистрирани като кандидати от името на партии и коалиции военнослужещите от въоръжените сили, служителите в дипломатическата служба, служителите от Министерството на вътрешните работи, Държавна агенция „Разузнаване“, Националната служба за охрана и Държавната агенция „Технически операции“, държавните служители от Държавна агенция „Национална сигурност“, съдии, прокурори и следователи, както и други лица, за които със закон е забранено членство в политическа партия. Тези граждани може да участват в изборите като независими кандидати“. Той защити идеята си най-вече с това, че в парламента е добре да влязат качествени юристи като магистратите, но единствено той гласува „за“ проекта си.

Тодор Байчев от БСП очерта какво би подкрепила левицата: „Ние сме за машинно гласуване, за активна регистрация, за многомандатен район „Чужбина“. Това ще подкрепим безусловно. Но подлежи на обсъждане смяната на членовете на ЦИК. Червената линия, от която няма да отстъпим е електронното дистанционно гласуване, мажоритарна изборна система и прагът за преференциите да падне на 5%.“.

Хамид Хамид от ДПС пристига на първото заседание.
Хамид Хамид от ДПС пристига на първото заседание.

Хамид Хамид от ДПС посочи кои идеи ще подкрепи движението: „Видеонаблюдението, предложили сме го през 2014 г. и то не само на преброяването и отчитането, но и през целия изборен ден. Отпадане на ограничението на броя на секциите извън ЕС. Ще подкрепим машинното гласуване навсякъде и само то. Изразът „да извадим химикалката от изборния процес“ принадлежи на ДПС“. Той се обяви категорично против гласуване по пощата и настоя за писмени становища за машините за гласуване от ЦИК, ДАЕУ, ДАНС и МВР.

18
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
22 април 2021 4:23
Гост

Толкова мъдрост има в Правната комисия-елит на правната мисъл,че и немските пандектисти биха завидели!

Анониме123н
Анониме123н
21 април 2021 23:28
Гост

Елита на правната мисъл, в правната комисия на НС……….

Re:
Re:
22 април 2021 0:17
Гост

ЕлитЪт. ГЕРБ с Дани де Киро и новата Конституция нема кой да ги бие.

Анонимен
Анонимен
22 април 2021 7:57
Гост

Тези са на път да го направят. Като се изсипят по 1500 човека в избирателна секция в Турция при безкрайно много секции ще ги питам как ще се обясняват после.

Анонимен
Анонимен
21 април 2021 20:26
Гост

Супер! Няма мажоритарни избори, няма и партийни субсидии от левче!

Вуйчо Ваньо
Вуйчо Ваньо
21 април 2021 19:56
Гост

Make Bulgaria great again 😀

ха ха ха ха
ха ха ха ха
21 април 2021 18:59
Гост

елит на правната мисъл ха ха ха ха ще ме убиеш бе момче, да не си се надрусал с гела

Коко Роко
Коко Роко
22 април 2021 9:40
Гост

И аз това помислих, че си е пръскал лак са коса директно в лицето … 😀
ще плачем за оная правна комисия с председател проф. Анелия Мингова и юристи в НС – Любен Корнезов и Огнян Герджиков …

Багер
Багер
21 април 2021 18:59
Гост

Еми шефчето на комисията е от ИТН, какво да очакваме?

мутри, вън
мутри, вън
21 април 2021 18:55
Гост

А бе тези от ИТН вече се показват като много лоши мутри. На първо четене би трябвало да минат всички, а после да се търси компромис, много лош знак към Мая, Хаджигенов и ДБ!

кака сийка
кака сийка
21 април 2021 18:56
Гост

Сега всичко ще се решава в зала, да видим дали няма да се обърнат нещата… Доста странно поведение, наистина

Анонимен
Анонимен
21 април 2021 18:57
Гост

Ха, ще си играят после на консолидиран проект, та да си усложнят живота. Така е по-лесно

Анонимен
Анонимен
21 април 2021 18:53
Гост

Електронно дистанционно гласуване звучи много добре, но темата за сигурността е много важна. Защо не проверят как а става гласуването за членове на ВСС. Може да им хрумне нещо 😊

OMG
OMG
21 април 2021 19:58
Гост

Ама нали са с атлантически приятели повечето, да питат там как запазват тайната на вота месеци наред…

Анонимен
Анонимен
21 април 2021 18:51
Гост

Слушах малко днес. Новият председател се държи много добре. Нищо общо с Барни Ръбъла

Анонимен
Анонимен
21 април 2021 18:48
Гост

Няма време за мащабни промени. Не знам какво си мислят партиите

Анонимен
Анонимен
21 април 2021 18:50
Гост

Затова ще се появи едно недоносче, за което изначално ще е ясно, че нищо не става от него

кай чесно!
кай чесно!
21 април 2021 18:44
Гост

Кай чесно!