Тази година университетите могат да приемат студенти по право и без да провеждат собствени изпити, а само въз основа на резултатите от матурите по български език и история. Такава промяна в действащата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, която ще важи само за учебната 2020/2021 г., прие днес правителството.

Както „Лекс“ писа, Софийският университет „Св. Климент Охридски“ вече обяви, че е променил правилника си за прием и тази година кандидатстването по специалността „Право“ ще е с оценката от държавния зрелостен изпит по български език и литература и общия успех от дипломата за средно образование.

„С изменението се дава възможност за учебната 2020/2021 година висшето училище да избере как да организира приема, но не чрез задължителните писмени конкурсни изпити по български език и история на България. В настъпилата извънредна обстановка според своите възможности може да избере друг формат, или след решение на Академичния съвет да приеме кандидат-студентите и без конкурсен изпит, ако са издържали успешно държавните зрелостни изпити по български език и по история“, обясниха днес от правителството.

И посочиха, че предложението е продиктувано от настъпилите извънредни обстоятелства във връзка с пандемията от Covid-19 и има за цел осигуряване на възможност за прием на студенти по „Право“ без полагане на присъствени приемни изпити.

Това обаче не е единствената промяна, касаеща юристите, която прие днес кабинетът. Той окончателно отмени новата Наредба за единните държавни изисквания за придобиване на висше образование по специалността „Право“ и професионална квалификация „юрист“, която така и не успя да влезе в сила (какво предвиждаше тя виж тук).

Тя беше приета през 2017 г. от служебното правителство, начело с проф. Огнян Герджиков. Основната промяна, която предвиждаше, беше отпадането на задочната форма на обучение по „Право“. Освен това с нея се въвеждаха и допълнителни хорариуми за определени дисциплини и откриване на специализирани магистърски програми.

Първоначално беше предвидено новите правила да започнат да действат от учебната 2018/2019 г. С мотив, че университетите се нуждаят от време, за да се подготвят за нея, влизането им в сила беше отложено за академичната 2019/2020 г., а после за предстоящата учебна година.

Междувременно Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе с решение, че ако единствената възможност да се учи право ще е в редовна форма на обучение, това ще е непряка дискриминация по признаците „лично положение”, „имуществено състояние“, „възраст“ и „увреждане“. И даде задължително предписание да се върне задочното обучение.

„Необходимостта от отмяна е вследствие на решение на Комисията за защита от дискриминация, в което се посочва, че възможността за обучение в специалност „Право“ само в редовна форма на обучение създава неравно третиране по признаци „увреждане“ и „лично положение“ спрямо лицата с увреждания и лицата, упражняващи правото си на труд. До изготвянето на нова наредба от сформирана за целта работна група в Министерството на правосъдието, ще остане в сила и ще се прилага сега действащата Наредба, като в нея се приемат промени с цел свеждане до минимум необходимостта от събиране на големи групи от хора във висшите училища“, обясниха днес от правителството.

44
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пенчо Пенчев
Пенчо Пенчев
29 май 2020 15:53
Гост

Не е важно как се влиза, а как се излиза. ДА, добре е да има приемни изпити най-малкото защото се вижда колко много деца излизат от училище, които са функционално неграмотни деца. По важното е обаче Държавните изпити да с променят и там да е цедката. Още по-жесток трябва да е изпита за правоспособност, който трябва да се раздели на три, както са държавните. Който издържи изпита за правоспособност по съответният дял да практикува, а по друго НЕ. Като видя адвокат практикуващ Гражданско, Административно, Наказателно право, че и Международно частно, ми иде да му забия един … въпрос де. На… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
28 май 2020 11:26
Гост

Направете Гешев декан и преместете централата на факултета в Симеоново! Така след Гешев ще има още много „радости“ в българското право…

юрисконсулт
юрисконсулт
28 май 2020 10:11
Гост

Като всички до момента и аз съм влизал с изпити (и завърших с отличие и почетен плакет, за сведение) но не храня някаква завист или надменност, породена от фалшиво самочувствие за превъзходство. Не виждам какъв е проблемът, матурите са си достатъчно сериозни изпити, още повече че едната ще трябва да е по история. Даже трябва да са по-обективни т.к. централизираната организация предоставя повече гаранции за анонимност от един вътрешноуниверситетски изпит, където ректор, декан и преподаватели могат да уреждат свои протежета.. Решението на правителството е напълно адекватно, и то не само спрямо сегашната обстановка. Време е матурите като Единен и централизиран… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 май 2020 22:10
Гост

Всеки завършил СУ последните десетина години знае какво е положението там. Преподавателите, почти без изключение, са второразрядни (в най-добрия случай) юристи с колосално его и провалил се професионален живот, които използват положението си, за да си чешат егото за сметка на студентите, и на които напоследък им се налага да се унижават, изпълнявайки явно долни политически поръчки. Студентите от своя страна (или поне тези, кото не са си купили мястото в ЮФ) търпят унижението регулярно да бъдат късани без да им се проверяват писмените работи или защото не изглеждат достатъчно спечени на устен изпит. Държавните изпити са абсолютен фарс, като… Покажи целия коментар »

юрисконсулт
юрисконсулт
28 май 2020 10:18
Гост

„Студентите от своя страна (или поне тези, кото не са си купили мястото в ЮФ) търпят унижението регулярно да бъдат късани без да им се проверяват писмените работи“
А тия студенти ако е така защо не подадат жалба до декан/ректор (на края и до министерство, ако се налага) и поискат изпит от комисия? Какви юристи ще стават ако не смеят да защитят собствените си права? Виждал съм такива студенти, поме по мои наблюдения колебанието да се защитят се дължеше на неувереност в собствената подготовка. И тогава кой е виновен..?

погребален агент
погребален агент
27 май 2020 21:58
Гост

Пореден пирон в ковчега на България или както я наричат в една съседна страна-Боклукария.

пnn
пnn
27 май 2020 15:53
Гост

То тогава няма и смисъл от СУ, като не дава преднина на студентите си и ги обрича на глад, независимо че са учили много повече от другите ВУЗ-ове. Така или иначе няма интерес към него, защото хем учиш, хем никаква преднина. Гл.прокурор е от симеоново, сийка говорителката от ЮЗУ, в съдилищата масово са от ЮЗУ. Нека ЮЗУ е алма матер, така направи държават

юрисконсулт
юрисконсулт
28 май 2020 10:29
Гост

„независимо че са учили много повече от другите ВУЗ-ове“ Нима? Чакам да представите доказателства, чувствам се лично засегннат. Това което виждам до момента като резултат от обучението в СУ поне във Вашия случай е самочувствие под налягане, надменност и арогантност. И само за сведение, преподавателите са общо взето едни и същи, титулярите в провинциалните университети са почти на 100% гост-лектори от София. Не мисля че е справедливо всички да бъдат поставяни под общ знаменател и трудът ни да бъде подценяван. Един юрист най-малкото трябва да има чувство за справедливост. Сигурен съм, че от СУ са излезли и колеги с по-слаба… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
27 май 2020 14:48
Гост

Не може да ограничават формата на обучение да е само „редовна“. Така се създава неравно третиране.

.....
.....
30 май 2020 12:36
Гост

към анонимен гост в 14.48ч. : това в кой ПУЦ ви го казаха за формата на обучение и неравното третиране или вие си импровизирате на база на пропуските в образованието ?

The Grey Knight
The Grey Knight
27 май 2020 14:41
Гост

Скоро ще се влиза с молба до декана. Може и без завършено средно.

Анонимен
Анонимен
27 май 2020 14:29
Гост

Не мога да повярвам. Какво падение само. А СУ бяха доста висока летва.

Анонимен
Анонимен
27 май 2020 14:30
Гост

Всъщност по-важно е какво ще научат за тези 5 години, а не как са влезли.

А така!
А така!
27 май 2020 13:33
Гост

Само остава да въведат дисциплина „Каскетно право“, а Гешев да го направят академик – декан на факултета!

ЗавършилПравовСУ
ЗавършилПравовСУ
27 май 2020 13:26
Гост

Най-смешни са тези, които пишат в обявите си за предлагана работа, че приемат кандидатури само на завършили Право в СУ.

юрисконсулт
юрисконсулт
28 май 2020 10:32
Гост

То това си е пряка дискриминация ама за съжаление досега не съм чул някой да се накани да сезира Комисията.

.....
.....
30 май 2020 12:43
Гост

към юрисконсулт : ами защото не е .

.....
.....
30 май 2020 12:42
Гост

Към ЗавършилПравовСУ : на мен не ми е смешно . Аз имам същите изисквания . И разликата я виждам всеки ден . Както и съм убедена , че само потиснати от мисълта , че не са учили в СУ пишат грозни нападки . Ако някой е завършил в друг университет и няма проблем с това – няма да напада СУ , а ще се доказва . Независимо от никнейма ви – знам , че вие не сте учил в СУ .

Георги
Георги
27 май 2020 13:13
Гост

К’во я морите тая специалност още, оставете я да умре с достойнство! Направете така, че да се влиза с една молбица и дипломата да се получава при внесен депозит от 2000лв (щото трябва да си малоумен да дадеш повече за тая тъпа професия) и готово! Така или иначе всяка година се бълват безумно количество неграмотни кретенчета, които не биват отсяти от системата – нито на влизане, нито по време на обучението, нито на излизане – всички завършват. Само тези, които не искат не прокопсват до дипломка, ама те пък си намират достойни професии и не се занимават с простотии. Сравнете… Покажи целия коментар »

The Grey Knight
The Grey Knight
27 май 2020 14:43
Гост

Жалко, че мога да дам само един плюс. Така съжалявам, че изживях първата формула.

Анонимен
Анонимен
27 май 2020 21:47
Гост

Напълно съм съгласен. Недоумявам как е възможно всички в бранша да повтарят на новозавършилите, че е напълно нормално да работят първите година-две без да им се плаща изобщо. И как тези, които са имали късмета да започнат работа за заплата, по-ниска от минималната, трябва да са безкрайно благодарни за това. И това го чувам от адвокати, на които въпросните новозавършили изкарват трицифрени суми ВСЕКИ ДЕН, без изобщо да преувеличавам.

юрисконсулт
юрисконсулт
28 май 2020 10:38
Гост

А къде са Инспекция по труда, НАП и НОИ и кой трябва да ги сезира в такива случаи, м?

.....
.....
30 май 2020 12:48
Гост

Към горния юрисконсулт : юристите знаят , а не питат – сезирането трябва да е от „експлоатирания“ .

.....
.....
30 май 2020 12:46
Гост

към анонимен пост от 27.05.20г. в 21:47 : Хахаха , дори не знаете колко не знаете . А решението е просто – излезте на пазара сам и си изкарвай ежедневно трицифрените суми . Толкова е просто .

юрисконсулт
юрисконсулт
28 май 2020 10:36
Гост

И аз така взех да разсъждавам, уви нямаше кой да ме ориентира към IT когато му беше времето. Ако трябва да перифразирам Бойко, уви, не може всички да сме програмисти, трябват и юристи..

Фреди Ф
Фреди Ф
27 май 2020 13:11
Гост

Като чуя Тьотките в менопауза да се радват на младите и готини студентчета и абитюрентчета и ми се ака !

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
27 май 2020 13:11
Гост

Еми така ще да е – понеже самото „правителство“ е завършвало задочно разни милиционерски школи 🙂

Златимир
Златимир
27 май 2020 13:11
Гост

Произвеждаме само отпадъци. Вижте повечето абитУриенти дето сега искаха да си правели купона и да се „размажат на куче“. Това са бъдещи охранители и сервитутки ама с малко връзки може и депутатчета да станат.

Анонимен
Анонимен
27 май 2020 14:32
Гост

Жалкото е, че точно тази измет един ден ще са началници на свестните деца, които се стараят да получат наистина знания.

Разнебитените
Разнебитените
27 май 2020 13:10
Гост

Нивото на образованието ни пада. Те и сега приемат с 3ка.

Анонимен
Анонимен
27 май 2020 14:33
Гост

Даже за филологиите и с двойка. Понеже няма много желаещи. Ама нали им е важна бройката.

5 Кольо
5 Кольо
27 май 2020 13:09
Гост

Едни адвокати ще излязат… вероятно от тия дето бяха голи до кръста пред Александър Невски и празнуваха,ч е могат да броят до 12. И лелките в менопауза им се радваха

Кристев
Кристев
27 май 2020 13:09
Гост

„Необходимостта от отмяна е вследствие на решение на Комисията за защита от дискриминация, в което се посочва, че възможността за обучение в специалност „Право“ само в редовна форма на обучение създава неравно третиране по признаци „увреждане“ и „лично положение“ спрямо лицата с увреждания и лицата, упражняващи правото си на труд. До изготвянето на нова наредба от сформирана за целта работна група в Министерството на правосъдието, ще остане в сила и ще се прилага сега действащата Наредба, като в нея се приемат промени с цел свеждане до минимум необходимостта от събиране на големи групи от хора във висшите училища“ Така е.… Покажи целия коментар »

Есмералда
Есмералда
27 май 2020 13:08
Гост

Абе да почнат да мислят в тая държава де. Егати

Живко
Живко
27 май 2020 13:07
Гост

Междувременно Комисията за защита от дискриминация (КЗД) излезе с решение, че ако единствената възможност да се учи право ще е в редовна форма на обучение, това ще е непряка дискриминация по признаците „лично положение”, „имуществено състояние“, „възраст“ и „увреждане“
Как ще карат хората да учат редовно. Това е тъпо та тъпо!

Авигел
Авигел
27 май 2020 13:07
Гост

Пълна пародия. Отменяне на отменянето докато отменяме друго нещо дето ще приемаме…

Стаматова
Стаматова
27 май 2020 13:06
Гост

Същата тая държава направи така, че ако слезеш на метрото на СУ. може да те приемат право да учиш…

Petkov
Petkov
27 май 2020 13:06
Гост

При това положение е логично държавните изпити за завършване на Право да станат още по-строги и трудни.

Вътрешен
Вътрешен
27 май 2020 13:07
Гост

Там работата е друга, въпрос на изпитна комисия е и на още фактори, които нямат общо с качеството на образованието.

Анонимен
Анонимен
27 май 2020 21:40
Гост

Държавните изпити трябва да имат строга и единна регулация за цялата страна. Абсурдно и недопустимо е изпитите в СУ да протичат по-различен начин от всички останали факултети.

Луци
Луци
27 май 2020 12:58
Гост

Струва ми се, че и тази година има опасност да не се запълнят бройките за първокурсници в Право, просто на младите не им се учи, не им се мисли и не им се работи и затова специалности като Психология, Туризъм, Администрация имат най-много кандидати.

Диего
Диего
27 май 2020 12:56
Гост

СУ, стягайте се, за да не се превърнете в ЮЗУ и т.н. университети, които бълват неграмотни юристи – армия от безработни мърморещи некадърници.

Anonimen
Anonimen
27 май 2020 12:54
Гост

Браво за задочното право, предишното решение беше безумно, а и сега след като ще се влиза само с матура, задочното не значи автоматично по-лошо обучени студенти.

Костов
Костов
27 май 2020 12:48
Гост

Сега става още по-важно качеството на образованието, няма лошо лесно да се влиза, важното е да излизат наистина добри юристи.