Разследваме опит за убийство, в никакъв случай не говорим, че Емилиян Гебрев е претърпял хранително отравяне. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след като беше изслушан от парламентарната Комисия за контрол над службите по случая с отравянето на оръжейния бизнесмен, за което има подозрение, че е извършено с веществото „Новичок“.

Коментарът му идва два дни след като оповести, че заключенията на химическите експертизите, назначени от разследващите, са показали, че в кафе от кафе-машина в дома на Гебрев и в рукола, която са консумирали в хотела, имало следи от инсектицида хлорпирифос. Тогава след среща при премиера Бойко Борисов, с посланика на Великобритания Ема Хопкинс, шефът на ДАНС Димитър Георгиев и вътрешният министър Младен Маринов Цацаров за първи път огласи какво е установено при разследването на опита за отравяне на оръжейния бизнесмен.

Днес главният прокурор информира и депутатите от комисията за контрол над службите.

 „Искам да направя едно уточнение, което касае установеното от нашите експертизи и от изследваното във Финландия вещество – фосфоросъдържащо съединение. Стана дума, че такова съединение, което на практика е пестицид, се е съдържала в консумирана от г-н Гебрев салата – рукола. Но мисля, че или бях неправилно разбран, или не бе интерпретирано добре, защото ние в никакъв случай не говорим, че г-н Гебрев е претърпял хранително отравяне. Версията, която е свързана с въпросното фосфорноорганично съединение като пестицид във въпросната рукола е проверена докрай до производителя и категорично е отхвърлена. Т.е. тя е била третирана с пестицид, но този пестицид не може да причини състоянието, в което е изпаднал той. Следователно ние разследваме опит за убийство, а що се отнася до въпросната рукола – това е само версия, която е проверена докрай“, заяви Цацаров.

Наскоро сайтовете Bellingcat и The Insider съобщиха, че основните заподозрени за отравянето на бившия руски агент Сергей Скрипал с „Новичок“ в Солсъбъри – служителите на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) Анатолий Чупига и Александър Мишкин, са имали помагач. Това е бил агент с псевдоним Сергей Вячеславович Федотов, който през пролетта на 2015 г. е бил в България. Времето на посещенията му подозрително съвпада с отравянето на Гебрев, сина му и служителя му Валентин Тахчиев на 28 април 2015 г.

Днес Цацаров е предоставил информация на депутатите, че Федотов три пъти е влизал в България през 2015 г., както и данни за неговия маршрут – пътуване, места за настаняване, пребиваване, други руски граждани, които са били с него.

„На този етап единственото съвпадение между пребиваването на Федотов в България и опита за отравяне на Гебрев е времевия период“, каза главният прокурор. Като обясни: „Двете линии за разследване са свързани както с опита за убийство т.е. с опитите за отравяне на г-н Гебрев, на неговия син и на производствения директор на фирма „Емко“ от една страна, а от друга – с пребиваването на руски граждани у нас. Към настоящия момент това, което може да се заяви с категоричност е само съвпадението на период на пребиваване на въпросния Федотов с деня, в който г-н Гебрев е изпаднал в това състояние. По всичко друго се работи“. По думите му към момента на отравянето, а и предната вечер, Гебрев е бил на вечеря с негови бизнес партньори – руски и полски граждани.

„Мотивите за този опит за убийство според мен трябва да се търсят към момента на осъществяването му, т.е. в събития, които са били към 2015 г. и може би малко преди тях. Г-н Гебрев сам заявява, че не може да открие мотив, тъй като той счита, че такива причини към онзи момент не са съществували“, каза още Сотир Цацаров.

Той посочи, че единственият начин да се установим дали Емилиян Гебрев е отровен с „Новичок“ или не, е изследване, което могат да направят само британските власти и за целта е изпратена европейска заповед за разследване.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 18:35
Гост

Г-н Гебрев може и да не е наясно с мотива за опита за убийството му.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 18:37
Гост

Оръжеен бизнесмен. Няма да е заради сините му очи.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 18:33
Гост

Съмнявам се Федотов да е действал толкова глупаво.

Анонимен
Анонимен
13 февруари 2019 18:30
Гост

В хотела всеки може да му пробута нещо, но в къщи в кафе-машината, явно кръгът от заподозрени сега ще се стесни.