Появиха се първите кандидати за поста национален член на Евроюст и за негов помощник.

Това са дългогодишният прокурор от Софийската градска прокуратура Елка Ваклинова, следователят Димитър Халачев и Светослава Пенчева от окръжната прокуратура в Пловдив.

На 17 ноември Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви процедура за подбор на български представител и негов помощник в Евроюст. Срокът за подаване на заявления изтича утре – 1 декември.

В момента Елка Ваклинова е заместник на националния член в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие.

Тя е завършила „Право“ в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ през 1997 г. След като е била една година съдебен кандидат в окръжния съд в Пазарджик, Ваклинова работи като юрисконсулт в отделението на „Държавен финансов контрол“ в Пазарджик и в Банка ДСК.

През ноември 1999 г. започва работа в съдебната система като обвинител в районната прокуратура в града. Три години по-късно се мести в Софийската районна прокуратура, а от 2006 г. е обвинител в Софийската градска прокуратура.

Като прокурор в международния отдел в СГП повече от 20 години се занимавам на оперативно ниво с международно сътрудничество и правна взаимопомощ по наказателни дела. Харесвам тази работа и се занимавам с нея с отдаденост. Това ме направи запозната не само с българското законодателство и процедури, но и с много международни актове и споразумения в областта на наказателноправното сътрудничество“, пише в мотивационното си писмо Ваклинова.

И допълва, че в работата си много често директно е общувала с колегите си от други държави, преминала е и стаж в Евроюст през 2018 г. Именно това я е мотивирало да приеме поканата на главния прокурор да бъде изпратена в Агенцията на Европейския съюз за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие като заместник на националния член.

Така се случи обаче, че много скоро останах сама в Националното бюро и трябваше да поема всички задължения и отговорности за цялата работа тук. Това тежко изпитание наложи да се мобилизирам максимално и да дам всичките си сили, за да оцелея аз и бюрото. В тази екстремна ситуация ми помогнаха качествата, развити в Международния отдел на СГП. Бърза съм и точна в изпълнението на задачите и мога да нося отговорност. Мога да слушам, да преценявам ситуациите и да вземам решения. Дипломатична съм. Имам добри организационни умения и ценя професионалната етика. Но най-важното, което ми помогна в тази тежка ситуация е, че съм отдадена на работата си“, казва Елка Ваклинова.

Вторият кандидат е столичният следовател Димитър Халачев. Той е подал документи и в процедурата за подбор на национален член в Евроюст и за негов помощник.

Той е завършил „Право“ в УНСС и от 2005 г. е следовател. Халачев беше един от кандидатите за европейски делегиран във втората процедура за подбор, проведена от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет.

В мотивационното си писмо Халачев отбелязва, че това лято е бил на стаж в Евроюст.

Мой пряк ръководител и наставник беше г-жа Елка Ваклинова, настоящ заместник-национален член към българското бюро в Евроюст. В процеса на съвместната ни работа тя ми възложи над 150 казуса, които до него момент бяха обработвани от националния член – прокурора във ВКП г-жа Иванка Которова. Считам, че се справих отлично с поставените задачи. Изявих желание да продължа стажантството и работата си там. В процеса на работа там установих добри отношения с националните членове и със служителите в немското, френското, румънското, италианското, нидерландското, белгийското бюра, както и с много други. Хареса ми работната обстановка и въпреки голямата натовареност успявах да намеря време и за социални контакти с представителите на другите държави в Евроюст (екскурзии, фирмени партита и други)“, пише Халачев.

Той обяснява, че иска да работи в агенцията, ръководен от желанието му да надгражда професионалната си кариера и е готов да приеме отговорността като кауза в живота му.

Прокурорът от окръжната прокуратура в Пловдив Светослава Пенчева пък е пожелала да участва в процедурата за подбор на помощник на българския представител в Евроюст.

Тя също беше кандидат за делегиран европрокурор като се яви в първата процедура.

Светослава Пенчева също е завършила „Право“ в УНСС, работила е няколко години като юрисконсулт, а от 2009 г. е обвинител – първо в районната прокуратура в Пловдив, а от юли т.г. в окръжната прокуратура в града.

Голяма част от наблюдаваните от мен като прокурор в Районна и в Окръжна прокуратура – Пловдив досъдебни производства са били такива с трансграничен елемент, поради което и често се налага да използвам инструментите на международното правно сътрудничество по наказателни дела за събиране на доказателства по ръководените от мен разследвания“, пише в мотивационното си писмо Светослава Пенчева. Тя отбелязва, че е преминала през множество обучения и семинари, организирани от Европейската мрежа за съдебно обучение, Европейската правна академия и други институции. Посочва, че е създала добри отношения с магистрати от други държави, които продължава да поддържа и в момента. Казва още, че е била стажант в Евроюст.

Придобитият oт мен богат професионален опит както в наблюдението и ръководството на множество успешно приключили с осъдителни присъди разследвания за почти всички престъпления, попадащи в компетентността на Евроюст, така и в прилагането на всички инструменти на международното правно сътрудничество, а също и доброто познаване на начина на функциониране на Агенцията, както и организацията на работа в Националното бюро на България, ми дават убеждението, че успешно мога да изпълнявам функциите на помощник на Националния представител на България в Евроюст“, казва Светослава Пенчева.

На 12 май т.г. изтекоха мандатите на националния член Иванка Которова и на помощника ѝ Димитър Хаджийски в агенцията. И от тогава страната ни не е представена в Евроюст, а това значително затруднява работата. Единственият наш представител в Евроюст е именно Ваклинова, чийто мандат изтича през пролетта на 2023 г.

 

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 ноември 2022 17:32
Гост

А този възпитаник на УНСС, дето сам се хвали, че се справил отлично с поставените задачи, с които всъщност се спряват и редовите национални магистрати, на които преписките се възлагат, дали знае, че „до него момент“ няма в българския език. То да го кажеш е едно, ама да го напишеш…и то къде. Да не дойде „него момент“ да го изберат с този му изказ?!

Тътияна Пи-тончева
Тътияна Пи-тончева
30 ноември 2022 15:36
Гост

Пропуснала е да отбележи, че е много общителна…

не бива така
не бива така
30 ноември 2022 14:00
Гост

това омаскаряване, което ВСС прави, за да прокара определени хора, то гони кандидатите. Нека избере, когото иска, нека го похвали, щом смята, но да не е на гърба на другите кандидати. Не да критикува и очерня достойни хора, дръзнали да се подложат на тези конкурси, предрешени в кулоарите. Защото дори самото покриване на изискванията ..не всеки магистрат изобщо има ценза да подаде. И затова, трябва уважение към всеки един кандидат, към всеки един, покрил нивото за кандидатстване. Дано следващият ВСС промени това, дано да пази магистратите си, защото в системата има наистина свестни хора, но за съжаление без никаква подкрепа… Покажи целия коментар »

Чавдар
Чавдар
30 ноември 2022 12:41
Гост

Голямо преичущество е, че се занимава на оперативно ниво с международно сътрудничество и правна взаимопомощ по наказателни дела.

Скатавка
Скатавка
01 декември 2022 6:43
Гост

Офффф пълна глупост е това . Нищо особено и затрудняващо не е това , с което се е занимавала в СГП . Всъщност в това международно сътрудничество в СГП пак е била на Завет да не върши нищо . Скатавала се е ине работила “нощо” . Чудно е как синекурните длъжности се представят като някакво предимство и голяма работа

Петров
Петров
30 ноември 2022 12:38
Гост

Явно ще си остане единствения кандидат. В посшедния момент е подала документи.

Страхилов
Страхилов
30 ноември 2022 12:33
Гост

работи като юрисконсулт

Адв.
Адв.
30 ноември 2022 12:17
Гост

Елка е много силен юрист! Работила е в различни институции преди да започне в съдебната система, разностранен опит и не можеш да й разтуриш лесно обвинителната теза. Имал съм дела при нея.

Мъка, мъкааа ще се мъчи г-жата си помисли Моканина
Мъка, мъкааа ще се мъчи г-жата си помисли Моканина
30 ноември 2022 11:52
Гост

Ясно е защо няма кандидати, защо всичко е предрешено, тя и сега си е там и всеки си казва, че е най- логично да си я оставят. За какво да се мъчи някой за да го омаскарят ли? При тези приказки от нейна страна, колко се е измъчила и как пак неистово иска да е там кой нормален ще се впусне да гони вятъра ? Тя ще е! Тя тази трудна работа не е за всеки

Galen
Galen
30 ноември 2022 11:37
Гост

Наистина е странна липсата на желаещи. Явно си има причини, които ние не знаем

Любен
Любен
30 ноември 2022 11:36
Гост

Успех и желая ако я изберат

Щерев
Щерев
30 ноември 2022 12:48
Гост

E, кой да е? При тази липса на кандидати.

Ах горката аз
Ах горката аз
30 ноември 2022 11:27
Гост

Нещо стила й не е за харесване. сама се оценява и хвали отива на самохвалство??? Но ней се нека да я изберат(назначат) и без това е там. Комсомолска му работа. Щом и харесва и отговаря на условията, остава да я харесат и гласуващите.

„Бърза съм и точна в изпълнението на задачите и мога да нося отговорност. Мога да слушам, да преценявам ситуациите и да вземам решения. Дипломатична съм. Имам добри организационни умения и ценя професионалната етика. Но най-важното, което ми помогна в тази тежка ситуация е, че съм отдадена на работата си“, казва Елка Ваклинова.“

Galen
Galen
30 ноември 2022 11:38
Гост

Вие май отдавна не сте кандидатствала за работа. Това се изисква от всеки работодател да си го напишеш или да се похвалиш на интервю, че го можеш. Изисква се да си организиран, да се справяш в работа под напрежение и какво ли още не. И как да те вземат на работа ако не умееш тези неща? Да си умреш от глад ли? Ами казваш, че го умееш пък като започнете да работите се вижда колко точно ти трябва за да икукуригаш

Въпрос на култура и стил
Въпрос на култура и стил
30 ноември 2022 11:47
Гост

Просто е пишеш, че се стараеш в рабата си и прилага препоръки, в които някой друг те хвали. Въпрос на стил и самооценка, изказ, но щом това не усещаш и не знаеш , то каква ли ще я свършиш. Ще газиш всичко св ботушите , а колегите си тук , там по някой лакът, клюка, интрига, донос…. щото така се е правило досега, да е жива и здрава, но аз пък не харесвам такъв стил , нали има право?

Димо
Димо
30 ноември 2022 12:46
Гост

Oпределено самохвалството й не ми харесва.

Haralampi
Haralampi
30 ноември 2022 11:24
Гост

Няма кандидати. Както няма и кандидати да изпълнят обществената поръчка за медицински хеликоптери. То има де, но е само една фирма и предлага 20 мииона повече от предвидените в обществената поръчка.

Радосвета
Радосвета
30 ноември 2022 11:30
Гост

Това не ми се коментира изобщо. Не знаем много неща. Но има два варианта – единият е държавата да е взела цени от някакви съмнителни места и да иска да се купят 6 хеликоптера за 100 милиона лева, а реално цените да са доста по-високи на пазара. Може оценките им да са стари. Другият вариант е фирмата, която кандидатства да иска 20 милиона отгоре от предвидената сума не за друго, а защото иска да остане печалба и за нея. Това е сериозна поръчка и фирмата иска да има за себе си накрая 20 милиона чиста печалба или поне 10 милиона,… Покажи целия коментар »

Никола
Никола
30 ноември 2022 11:36
Гост

Впрочем аз очаквам точно такъв сценарии за всички бъдещи обществени поръчки. Независимо дали са финансирани от еврофондове или от държавата. Понеже се вдигна вой до небето как се крадяло от евро парите, точно това ще стане. Ще се задава максимална сума за изпълнение на поръчката, която е почти толкова, колкото са пазарните цени. Следователно изпълнителя няма да има почти никаква печалба. В резултат никой няма да кандидатства нито за строеж на пътища, нито за доставка на хеликоптери, нито ако щете за изработка на календари и тениски по някой проект. Нямате си идея колко работа има във всичко това и никоя… Покажи целия коментар »

Виктория
Виктория
30 ноември 2022 11:23
Гост

В интерес на истината жената явно е голям професионалист и е доказала, че може да се справя с огромните изисквания, напрежение и отговорности

Откъде е явно
Откъде е явно
30 ноември 2022 11:37
Гост

Ти как разбра, че даже ти е явно, че жената е ГОЛЯМ ПРОФЕСИОНАЛИСТ ???????? Познаваш ли я , познаваш ли резултатите и условията на работа , естеството на работа, как така ти е ЯВНО. откъде ги изравят такива заготовки ?

Спиролина
Спиролина
30 ноември 2022 11:22
Гост

Добре де, няма желаещи, а това защо се случва? Това не е ли блага служба, в уредена държава, с добро заплащане?

Демирев
Демирев
30 ноември 2022 11:27
Гост

Междуо другото има много фактори. Например фактора, че има хора, които са можещи, но просто не си вярват. Има такъв феномвен и той дори се изучва по психология. Синдрома Данинг-Крюгер. Хора, които не знаят много смятат, че знаят всичко и трудно можеш да излезеш на глава с тях. Колкото повече знае човек, толкова повече осъзнава, че не знае всичко. Така тези, които не могат и са си честно казано прости и с ограничени знания смятат, че знаят много и се бутат на всички ръководни постове. Тези, които реално знаят повече се самоопределят, като хора, които не знаят достатъчно, за да… Покажи целия коментар »

Pepi
Pepi
30 ноември 2022 11:32
Гост

Има си и хора, които са си уредили живота сега и не искат да поемат ново предизвикателство. Например жена ми искаше да смени работата си, но не си вярваше, че ще я вземат на друго място. Натиснах я да кандидатства и да видиш как я избраха първа, защото знае най-много от всички. Просто както казвате някой хора не си вярват, по свити са. В същото време има и хора със семейства, които не искат да зарежат живота си тук и да тръгнат да живеят в Европа и да пътуват по 10 пъти на месец до България и обратно в Европа.… Покажи целия коментар »

Измъчила се женицата досега там , но пак иска
Измъчила се женицата досега там , но пак иска
30 ноември 2022 11:41
Гост

А има и хора алчни за постове и службици има алчни и за чужбина това ги издига в собствените им очи, че уж правят нещо, като например в тази безсмислена служба, поредна евробюрокрация. какво толкова вършат там, че била се измъчила тази г-жа ? Ох лелелееееее . Измъчила се женицата досега там , но пак иска, за мъка родена е тя, би казал поета.

Велизара
Велизара
30 ноември 2022 11:22
Гост

Ако в близките часове някой не подаде заявление, тя ще си остане единствен кандидат