На 84 години почина проф. д-р Кино Лазаров – един от големите български юристи и административисти.

Проф. Кино Лазаров е роден на 27 ноември 1933 г. Завършва Юридическия факултет на СУ „Климент Охридски“. Той е бил съдия в Плевенския районен съд в продължение на девет години. После завършва редовна докторантура по административно право и административен процес в Института по правни науки при БАН, под научното ръководство на акад. Петко Стайнов. През 1969 г. е привлечен като консултант във Върховния съд. От юни 1970 г. до януари 2006 г. е последователно научен сътрудник, старши научен сътрудник II ст. и професор в същия институт. Ръководил е на секцията по публично-правни науки към Правния институт към БАН и едноименния сектор към Единния център по правни науки – обединяващ Правния институт и Юридическия факултет на СУ. Бил е и дългогодишен преподавател в ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ и ПУ „Паисий Хилендарски“. Има няколкократни специализации във Франция.

Автор е на над сто научни труда – монографии, учебници, студии и статии. Негови научни съчинения са публикувани във Франция, Германия, Русия, Полша, Чехия и Словакия. Много от произведенията му се търсят и използват и до днес от практикуващите юристи. През ноември 2017 г. бяха преиздадени в актуализиран вид някои от основните му произведения – „Принудителни административни мерки“, „Недействителност на административните актове“, „Обвързана компетентност и оперативна самостоятелност“.

Проф. Кино Лазаров е бил член на комисията по изготвяне на Конституцията. Като такъв той е един от основните радетели за възстановяване на Върховния административен съд в българската правна система.

Проф. Лазаров е участвал в създаването на множество законопроекти. Той е един от основните автори на първия и втория Закон за административното производство (съответно приети през 1970 и 1979 г.), където за първи път в социалистическа държава се въвежда общата клауза за съдебното обжалване, съчетана с едни от основните принципи на административния процес във Франция. Той е основният инициатор и председател на комисията за изготвяне на сега действащия Административно-процесуален кодекс.

Проф. Лазаров е бил член на три консултативни съвета по законодателството към Народното събрание.

Кино Лазаров винаги е бил и много четен и успешен белетрист и сатирик. Има редица вълнуващи стихотворения, в които е вложил много талант и страст.

Носител е на орден „Кирил и Методий“ I-ва степен.

Поклонението ще се състои в сряда, 29.08.2018 г. , от 11:00 ч. в катедралния храм „Св . Неделя“.

Клетва

Само за да те обичаме живеем,
Отечество мило!
Потрябва ли, за тебе ще пролеем
всичкото мастило.

проф. Кино Лазаров, 1995 г.

 

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 август 2018 19:54
Гост

Невероятен учен, изключително ерудиран и същевременно безкрайно земен – като такъв ще го запомня като мой преподавател в ЮФ на ПУ „Паисий Хилендарски“. Мир на праха му !!!

Георгиева
Георгиева
27 август 2018 12:55
Гост

Голяма загуба за юридическата общност. Беше доайен на административното право и процес в България.

Анонимен
Анонимен
27 август 2018 10:22
Гост

Изключителен юрист, изключителен човек!

Опечален
Опечален
27 август 2018 10:03
Гост

Беше невероятен човек. Съболезнования на близките му.

Георгиев
Георгиев
27 август 2018 9:31
Гост

Т0ой допринесе много за нормативната ни уредба.

Анонимен
Анонимен
27 август 2018 8:43
Гост

Поклон пред паметта му.