Адвокатът от Сандански Стефан Матеев остава в ареста. Пловдивският районен съд определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ за адвоката и за 21-годишния Юксел М.

Те заедно с двама непълнолетни, на 16 г. и 17 г., са обвинени за грабежа в Роженския манастир. Матеев е с обвинение и за държане на огнестрелно оръжие без разрешително.

За двамата непълнолетни съдът определи мярка за неотклонение „под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая“.

На 18 септември четиримата нахлули в Роженския манастир, нападнали и вързали с тиксо отец Теофил, който се канел да затваря, след което с чукове започнали да разбиват една от стените и да търсят съкровище. След като не намерили нищо, взели телефона на отеца, за да не може да извика полиция. В манастира имало и камери, като мъжете задигнали 16 от тях, а други счупили.

Според прокуратурата адвокатът е организирал грабежа като четиримата са търсили съкровище, свързано с една от легендите в Роженския манастир. В нея се твърди, че имало скрити златни монети, част от откупа, който четниците на Яне Сандански и Христо Чернопеев били взели, за да освободят отвлечената от тях американска протестантска мисионерка Елън Стоун през 1901 г.

Състав на районния съд в Пловдив днес прие, че е налице обосновано подозрение, че четиримата са извършители на деянията, в които са обвинени. Магистратите се позоваха на показанията на свидетелите, разпитани до момента, съдържанието на записите на охранителните камери на Роженския манастир, протоколите за оглед и разпознаване на лица. Освен това при претърсване в дома на адвоката е открит газов пистолет, който е  преработен за стрелба с бойни патрони.

По отношение на Стефан Матеев съдът, след като отчете водещата му роля по организацията на грабежа, прецени, че има реална опасност да извърши ново престъпление. Що се отнася до 21-годишния Юксел М. съдът прие наличие на реална опасност да се укрие, тъй като работи и живее в Кипър.

За двамата непълнолетни братя  А.Х. и Г.Х. районният съд счете, че тъй като имат постоянен адрес, живеят в семейна среда и са ученици няма опасност да се укрият. Освен това до момента те не са осъждани. Съгласно закона мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо непълнолетни лица се взема само в изключителни случаи, а разглежданият не бил такъв. Затова съдът определи по-лека мярка.

Определението подлежи на обжалване и протест пред окръжния съд в Пловдив.

Разследването е на районната прокуратура в Сандански. Вчера тя поиска от съда в града да наложи постоянен арест. Но от осемте съдии там, седем си направиха отвод, защото са в колегиални отношения с адвоката. Осмият магистрат е в отпуск. Късно снощи ВКС прати делото в Пловдив.

По-рано днес от Министерството на културата съобщиха, че има повредени културни ценности след опита за обир.Частично е избит прозоречен отвор при абсидното стенно пространство на храма. Прозорецът е зазидан още през втората половина на XIX век и вътрешната страна на абсидното пространство е била изписана, като е запазена в сравнително добро състояние и до днес. Поради голямата дебелина на стената на храма, четиримата не са достигнали вътрешната страна на зида и не са засегнали мазилката и изключително ценния живописен слой.

 

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Човек
Човек
25 септември 2018 10:40
Гост

Този адвокат да се признава за виновен, да го осъдят по бързата процедура и да не пипне до края на живота си юридическа работа. Може и да не влезе в затвора, защото има чисто съдебно минало, по-важното е да му бъде отнета възможността да се нарича юрист.

Местен
Местен
25 септември 2018 10:34
Гост

Много добре, че делото е отишло в Пловдив, защото вярвам, че там ще са по-обективни, а и строгостта на майните е по-голяма, май.

адвокат
адвокат
23 септември 2018 12:30
Гост

за съжаление има такива „колеги“ сред нас. какво прави висшият адвокатски съвет?

невероятен скандал
невероятен скандал
23 септември 2018 7:52
Гост

А този случай от 2011г -как се разви? https://www.struma.com/krimi/razhodka-v-parka-na-sandanski-zavurshi-za-mlad-muj-s_20844/