Полярни са първите коментари на изложеното в концепцията на кандидата за главен прокурор Иван Гешев, която вчера беше публикувана на сайта на Висшия съдебен съвет.

Според бившия министър на вътрешните работи адвокат Емануил Йорданов документът е пълен с общи изрази, липсва конкретика, има популистки изрази, а тези неща „откровено тревожат“.

На противоположната позиция е бившият служебен премиер проф. Георги Близнашки, който определи концепцията като „много приятна изненада“ и я описа я с две думи – реализъм и прагматизъм.

Има едно изречение в концепцията, което е чист популизъм – липсата на справедливост, която не може да бъде оправдана с буквата на закона. Няма буква на закона, има закон, който трябва да бъде спазван. Дълго време се надявах на главен прокурор, който ще настоява за стриктно спазване на закона от страна на прокуратурата. За съжаление, такова нещо в концепцията не виждам“, коментира адвокат Йорданов пред бТВ.

По отношение на обещанието на Гешев за по-голяма публичност на работата на държавното обвинение, Емануил Йорданов заяви, че не вижда причина прокуратурата да присъства повече в медиите. „Присъствието на прокуратурата е прекомерно и предварително. Аз не се интересувам от това кого задържат, а какъв обвинителен акт се внася и каква е съдбата му – дали срещу този обвинителен акт стои осъдителна присъда. В самата концепция се казва, че следвало досъдебното производство по дефиниция да бъде тайно. А какво виждаме – то още не е започнало и се изсипват всички телевизионни камери на едно място. В последно време постоянно наблюдаваме задържания, а нямаме и едно изречение за това какви обезщетения плащаме ние по ЗОДОВ. Това е нещо много важно“, каза още Йорданов.

Аргументира се с пример от собствената си практика. По последните три дела на негови клиенти, които са водили дела срещу прокуратурата, след като са били оправдани от съда, са били присъдени обезщетения за над 50 000 лева. „Тези пари не ги плаща прокуратурата, плащаме ги ние реално“, посочи Йорданов.

Според него в документа липсват и каквито и да е индикации „за едни много тежки проблеми в наказателния процес“. Става дума за изразеното в концепцията доволство от увеличаващия се брой на делата, които приключват със споразумения между прокуратурата и обвиняемите. „Това е добре, ако се сключват на база на закона. Но има една много порочна практика, която се наслагва с течение на времето – обвиняемите са принуждавани да сключват споразумения. Ако прокурор Гешев се интересува, мога да му посоча и конкретни дела. Обвиняемият е задържан, при него отива прокурорът, дава му споразумение, то се подписва от служебен защитник. А има случаи, в които служебният защитник, както се изрази една колежка – аз съм „адвокат на прокуратурата“. Няма такова нещо. Когато в началото на досъдебното производство адвокатът дава на клиента си да подпише споразумение, той или е неграмотен, или недобросъвестен“, коментира Емануил Йорданов.

Проф. Георги Близнашки обаче изрази напълно противоположна позиция. Пред Нова ТВ той посочи, че концепцията на кандидата за главен прокурор е била „една много приятна изненада и не навлиза в минното поле на политиката“.

Ако трябва да я характеризирам с две думи, те са „реализъм“ и „прагматизъм“. Така си представям начина, по който трябва да се държи главният прокурор. Няма никакви фантасмагории, не влиза в полемики, не се занимава с това как трябва да се избира главният прокурор. Тази концепция стъпва на закона, а главният прокурор е човек на закона. Той не трябва да се увлича с идеи как си представя бъдещето на прокуратурата. Това не е негова работа, това е политика и това е най-хубавото на концепцията, че не навлиза в минното поле на политиката“, заяви Близнашки.

По думите му едни от най-добрите моменти в концепцията са свързани с това как да се стигне до изобличаване на хората, които се занимават с организирана престъпност, корупционни практики и др. Гешев предлага промени в законодателството, с които да се предвидят стимули за хората, които дават информация на корупция по високите етажи на властта.

Георги Близнашки посочи, че в съдебната система „имаме твърде много проблеми, които да ги погледнем откровено и да започнем разговора, а изоставането е огромно“.

Според него не трябва да се оставят „нещата на разни илитерати, които правят импровизации и черпят политически дивиденти от необходимостта от сериозни промени в съдебната реформа“.

Време е да се чуят специалистите, защото крясъците по площадите не водят до нищо добро“, заключи Близнашки.

12
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
hcrona
hcrona
28 април 2020 20:57
Гост

Законът има особено важна роля. То е незаменимо средство, гарантиращо съществуването и нормалното функциониране на обществото като цяло и на особения морал. jigsaw puzzle

plebs
plebs
15 август 2019 11:53
Гост

Кошмарът на „Лакомниците“:
„Проф. Иван Тодоров: В САЩ провокацията към подкуп е могъщ инструмент срещу средната корупция
…за декриминализиране на много на брой незначителни престъпления.“ – https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7606725

Анонимен
Анонимен
16 август 2019 13:51
Гост

В САЩ няма нито олигархия, нито Делян Пеевски и който нарушава закона, колкото и голям или с голямо влияние да е си заминава по каналния ред.

Павлин
Павлин
14 август 2019 15:27
Гост

Какъв професор е Георги Близнашки, след като прави подобни „илитератни“ изявления? Да не се увличал с идеи как си представя Прокуратурата… Нали това е целта на тази концепция – да представи визията си за дейността на Прокуратурата! Не навлизал в полето на политиката, а в следващия момент казва, че предлагал законодателни промени. Да се чуели специалистите… Сякаш някой го е спрял да „крещи“ по телевизията. Т.нар. крясъци по площадите често са израз на желанието на обществото за пряка демокрация. Явно Г-н Професорът има интерес от запазване на статуквото. Да се борел с корупция и не знам си какво. Че какво… Покажи целия коментар »

Натъжен
Натъжен
14 август 2019 15:13
Гост

Близнашки, Герджиков, напоследък е жалко да слушаш тези хора, когато се появят по медиите. Срамота е, бе, хора.

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 15:18
Гост

Наистина жалко. Близнашки е малко фурнаджийска лопата, но Герджиков е абсолютен ерудит и дори по времето на тройната коалиция, когато го въвлякоха в управлението, се държеше на положение, а сега просто ми е неудобно да го слушам като започне да говори как разни неща, срамни за цялата юридическа гилдия, били едва ли не нормални и хубави…

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 14:45
Гост

Близнашки се продаде на Пеевски преди няколко години. Когато отстояваше правото и конституционните принципи преди това, той беше ежедневно заливан с помия от Пеевските лайн*метни медии. Когато обаче обърна палачинката и започна да се застъпва за олигархичните интереси с несериозни за всеки нормален юрист аргументи, медиите на Пеевски рязко смениха плочата и критиките към него станаха 0%, а хвалбите 100%.

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 13:27
Гост

Похвално е, че Гешев има желание да се бори с корупцията по високите етажи на властта. Но вече сме се наслушали на празни думи.

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 14:46
Гост

Напротив, той има желание да се бори с корупцията по ниските и средните етажи. На високите корупционни етажи са тези, които са го избрали предварително за главен прокурор и той никога няма да тръгне срещу тях.

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 13:25
Гост

Емануил Йорданов e напълно прав за съжаление.

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 13:59
Гост

Особено, че досъдебното производство по дефиниция трябва да бъде тайно. Иначе след това прокуратурата плаща обезщетения. Естествено това е от джоба на данъкоплатеца.

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 13:24
Гост

Нормално е коментарите да са противоречиви. Не всички сме длъжни да приемем тази нелепа кандидатура.