Полицейската акция „Шейховете“ за кражба на бензин от „Лукойл Нефтохим – Бургас“, в която бяха арестувани и пратени на съд служители на МВР, е едно от първите значими дела на Специализираната прокуратура (СП) и стигнало до спецсъда. То беше анонсирано и в първата пресконференция на СП през 2012 г., но десет години по-късно прокуратурата е осъдена да плати над 100 000 лева обезщетения на двама от оправданите в процеса.

Софийският апелативен съд (САС) осъди държавното обвинение (виж тук) да плати 50 000 лева обезщетение на полицая Георги Богданов и 60 000 лева на бившия му колега Димитър Стойчев.

Двамата заведоха искове срещу прокуратурата за по 120 000 лева за неимуществени вреди от незаконните обвинения срещу тях, че са били част от организирана престъпна група за кражба на тонове гориво, които след това били пласирани на специална бензиностанция. Акцията беше проведена през 2010 г. и огласена от тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, а две години по-късно разследването беше поето от спецпрокуратурата, която се споразумя за различни наказания с повечето участници в групата. Вината си не признаха полицаите Стойчев, Богданов и Валентин Станев, като след това и тримата бяха оправдани последователно от специализираните съдилища и от Върховния касационен съд (ВКС) (виж тук), като делото приключи окончателно през 2014 г.

За да осъдят прокуратурата да плати по-високи от обичайните обезщетения, и градският (виж тук), и апелативният съд отбелязват, че обвиненията са изключително дискредитиращи за служители на МВР, които са призвани да следят за спазването на закона.

Стойчев и Богданов са били и уволнени от МВР заради повдигнатите обвинения през 2010 г. и чак две години по-късно Върховният административен съд отмени уволненията им, но в момента в полицията работи само Богданов.

Съдът отбелязва, че Стойчев е бил задържан близо 6 месеца, след което е бил година под домашен арест. С най-тежка мярка за неотклонение за два месеца е бил и Богданов, а след това две години е стоял под домашен арест.

Двамата пишат в жалбите си, че заради делото са останали без възможност да работят и да обслужват кредитите си, заради което се наложило да продадат колите си, а непълнолетният син на Стойчев започнал работа, за да може да помага за издръжката на семейството.

Особено болезнено понесли и широкото медийно отразяване на процеса, споменаването на имената им и снимките с белезници.

Съпругата на Богданов разказва пред съда, че къщата им била претърсена публично от доскорошни колеги на мъжа ѝ. Той се притеснявал и дали ще може да се защити, защото бургаски адвокати му казали, че ако с колегата му не се признаят за виновни, ще бъдат осъдени, независимо дали имат вина.

Показания е дала и сестра му, която също е полицай и e свидетелствала, че подигравките към него от колеги продължили и след като се върнал на работа. Някои още се обръщали към него с „шейха“ и затова избягвал да общува с тях.

„Категорично се установява, че обвиненията са се отразили изключително травмиращо на психиката и на двамата потърпевши, пряко са засегнали професионалната им реализация като служители на обществения ред, които са били непоправимо злепоставени в професионалните среди. При упражняване на определени професии, както в случая, очакванията и изискванията на обществото поставят завишени критерии за почтеност, на които до този момент и двамата отговаряли като дългогодишни служители на МВР“, се казва в решението на апелативния съд, в което съдът напомня, че Димитър Стойчев е имал 14 години стаж в МВР, а Богданов – 17 години.

„Неминуемо злепоставянето им в очите на колеги и въобще в социалните и обществени среди с етикет на криминално проявени лица, които до този момент са били са съблюдавали за спазване на закона, е източник на специфични, много по-силни по интензитет неимуществени вреди“, подчертава съдът, за да оцени, че присъдените от първата инстанция обезщетения са справедливи.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд.

29
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
RRrrr
RRrrr
03 април 2022 13:59
Гост

Ами, да, уважаеми! В една държава, независимо дали е демократична или не има и такова чудо – оправдателни присъди и свързаните с тях обезщетения. Замислете се за друго обаче – вие във вашата работа, винаги ли сте на 100%? Не, нали? Имате дни и дейности в които сте на 50, 70 и т.н. процента. „Лошата „българска прокуратура пък от години е на 96-97% от делата с които Народното събрание я е натоварило да се занимава. Опитите тя да бъде разцентрована ще влошат тези параметри. У нас оценяваме нещо само, когато го изгубим!

анонимен
анонимен
03 април 2022 12:12
Гост

Боже, съдиите от прованса много знаели, бе. На това отгоре всички посочени от него факти са от статията. Ама като сте научени да мислите в конспирации, нищо не може да се направи. Адвокатите са свободни хора, г-н съдия, сменят си офисите, създават свои, не са хира на този и на онзи, явно в главите на прованса обаче е друго

Съдия от прованса
Съдия от прованса
03 април 2022 11:38
Гост

Да, да се абстрахираме от заглавието, което просто обслужва интересите на Лекс / все пак е на ИВан Тодоров, чиито кадър е Лена/ и да видим равносметката по това дело- 8 осъдени, 3 оправдани, от които двама обезщетени.

кире либерало
кире либерало
03 април 2022 12:17
Гост

И всичко това го прочете в поръчковия лекс, нали? Трябва да се мисли като се повдигат обвинения, а не да се действа по поръчка на Цветановци и Дамаджановци. Ако се действаше така – равносметката щеше да бъде 8 осъдени и точка.

Анонимен
Анонимен
02 април 2022 21:04
Гост

Пореднатият поръчков материал-анонимка на лекс.бг за компрометиране на специализираните магистратури. Обществото, което активно се опитвате да дезинформирате, обаче, знае че обслужвате подсъдими, обвиняеми и осъдени от спецовете, и техните адвокати, разбира се.

анонимен
анонимен
03 април 2022 0:36
Гост

Значи фактите, които не изнасят на спеца, не трябва да се съобщават. Да не говорим, че тук всъщност не друг, а спецсъдилищата са произнесли оправдателните присъди. Контрата очевидно е в МВР на Цв. Цв. и градската прокуратура, които са подхванали Шейховете

plebs
plebs
01 април 2022 12:06
Гост

Хм, какво е салдото, агитпропа е ясен.
„С решение на Върховния касационен съд Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) отне собственост от Георги Иванов на стойност 135 460 лв.

Иванов е осъден за участие в организирана престъпна група (ОПГ), която е извършвала кражби на горива от продуктопровода на „Лукойл Нефтохим-Бургас“ АД чрез изградено съоръжение на базата на стар водопровод.

През 2010 г. при специализирана полицейска акция „Шейховете“ той е задържан в момент на кражба с още няколко лица, някои от които полицейски служители….“ – https://caciaf.bg/bg/aktualno/novini/konpi-otne-imu-sht-estvo-ot-u-ch-astnik-v-opg

plebs
plebs
01 април 2022 22:35
Гост

Още през 2012г. „салдото“ е било:
„Към момента шестима от участниците в групата на Шейховете вече са осъдени при споразумение със съда, като наказанията са между девет месеца и три години и половина години затвор, обясни Марков. Сред осъдените са и тарторите на тайфата – Петьо Малчев и полицаят Валентин Атанасов. Останалите шестима, сред които и тримата полицаи – Валентин Станев, Димитър Стойчев и Георги Богданов, ще се изправят пред Специализирания наказателен съд, където вече е внесен обвинителният акт срещу тях.“
https://www.paragraph22.bg/22-analizi/read/specprokuraturata-zagriava

Анонимен
Анонимен
01 април 2022 11:44
Гост

Обезщетенията за неимуществени вреди са много високи. Това решение ще го допуснат до касационно обжалване и ще ги намалят.

една
една
01 април 2022 11:27
Гост

И на вас не може да ви се угоди. Ту искате да има оправдателни присъди и обвинявате Прокуратурата/!?/, когато те са малко, ту се сърдите, че се плащат обезщетения на оправданите. Някак манипулативно спестявате информация, че са били задържани 11 човека, а оправданите са 3. Получилите обезщетения са 2. Не са малко оправданите, но действията на МВР и СП не са били безсмислени.

Закривай!
Закривай!
01 април 2022 11:20
Гост

Каква поредна каскетна излагация!

Шейх Цв.Цв.
Шейх Цв.Цв.
01 април 2022 11:13
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Станислав Стратиев
Станислав Стратиев
01 април 2022 11:11
Гост

За сметка на това ВКС и ВАС работят върховно за върховните господари и/или за върховната сума.

Стратиев
Стратиев
01 април 2022 11:06
Гост

Така работи в нас правосъдието. Калпаво. А и бавно

Кристофър ама не Робин
Кристофър ама не Робин
01 април 2022 11:07
Гост

Е най-вече е бавно. Сами си слагат нали дата за решение, обаче след тая дата минават още месеци без да има такова. Говоря за решение, което чакаме по една жалба. Срока (препоръчителен) мина преди 3 месеца и още няма решение.

Шейх Цв.Цв.
Шейх Цв.Цв.
01 април 2022 11:15
Гост

Работи най-вече за себе си. Специализирано при това и без да е специализирано. Работи си. Върховно, но за себе си.

Билен
Билен
01 април 2022 11:04
Гост

Класика в жанра. Народа плаща.

Шейх
Шейх
01 април 2022 11:01
Гост

Предполагам заглавието е останало от Цв.Цв.

ВКС шест пъти ви каза, че е НЕВИНЕН!

Засрамете се!

И повече не дейте да ни бомбардирате с фалшиви новини.

Филипа
Филипа
01 април 2022 11:02
Гост

А вие може ли да се научите да пишете грамотно?

Филипинка
Филипинка
01 април 2022 11:08
Гост

А може ли не грамотно като пишеш да натиснеш интервала, а? Или е престъпление другари и другарки не тролове, а?

Nikolaj
Nikolaj
01 април 2022 11:02
Гост

Явно тук налазва трооол.

re:
re:
01 април 2022 11:12
Гост

А може ли козяче да не пишеш на маймуница, а на киролица! Не е руска азбуката ша знаеш!

Сорина Дан
Сорина Дан
01 април 2022 10:58
Гост

Спецовете не трябва да се пипат!

Прокурватурата също.

За следствието и дума да не става.

Въобще съдът е тип-топ особено по граждански и административни дела. Търговските са ясни. Който има върховната сума …

Стаматов
Стаматов
01 април 2022 11:03
Гост

Да, най-добре се справят, няма що

Temelko
Temelko
01 април 2022 11:03
Гост

То си личи колко добре се справят.

Мирча Кришан
Мирча Кришан
01 април 2022 10:54
Гост

Данъкоплатците имат бол пари – да плащат!

Ганев
Ганев
01 април 2022 11:03
Гост

Е, винаги е така. Все пак, пари имаме… няма що.

Билен
Билен
01 април 2022 11:04
Гост

НАП нали събира данъци, че имал даже свръх събираемост. Няма проблеми.

Dinko
Dinko
01 април 2022 11:05
Гост

Да да, аз също го слушах вчера шефа на НАП. Нямало открити нарушения. А за онези фирми, които са на абонамент и не пащат реалните данъци? защото такива има. Ма доказателства нямало. Абе ти не ми обяснявай, като има служители, които биват спирани да правят проверки на определени фирми на определени хора. Айде сега. Да видим от там какви данъци биха се събрали и дали няма да извадим примерно за една детска болница.