Предварителното представяне на убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова като посегателство срещу разследващ журналист заради неговата работа, е политически сценарий, който не е издържал. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира пред „Нова телевизия“ първоначалните коментари за убийството на Маринова в България, които след това бяха тиражирани и в световни медии.

„На един много по-ранен етап, според мен бе задействан един преднамерен или непреднамерен сценарий, който целеше да покаже, че в България убиват журналисти заради тяхната разследваща дейност. Е, сценарият не издържа. В крайна сметка победи истината, ако мога така да кажа. Този сценарий според мен ще се повтаря отново и отново, този сценарий има дори и своите политически измерения. Наслушахме се не просто на професионални и непрофесионални коментари, но и на всякакъв вид инсинуации и какво ли не. Политически рейтинг не се прави върху трупове“, каза Цацаров.

Според него хората имат право да са недоверчиви към работата на правоохранителните органи, но в този конкретен случай е категоричен, че те са си свършили работата.

За убийството на журналистката е задържан в Германия и обвинен 21-годишният Северин Красимиров, който се очаква утре да бъде екстрадиран в България. Макар все още да не е изключена всяка една различна версия за убийството на Маринова, главният прокурор каза, че основната е за спонтанно нападение.

При разпита пред германските власти Красимиров не отричал извършеното убийство, но отказвал да говори за сексуалното посегателство. Според Цацаров обаче тези обяснения  не кореспондират със събраните доказателства.

„Става дума за грубо, брутално нападение, очевидно под остатъчното влияние на алкохол, а може би и наркотични вещества, чиято основна цел е била сексуално посегателство“, допълни главният прокурор. Той цитира и заключение на експертите от Научноизследователския институт по криминалистика на МВР, които са изготвили профил на убиеца и той съвпаднал на 90% с този на Красимиров.

„Престъплението е неорганизирано, непланирано и случайно. Предвид на това, че то е извършено в светлата част на денонощието на място, където често спортуват хора и съществува голяма възможност да бъде забелязан или заловен. Извършителят е вероятно на възраст до 30 години, несемеен, с проблемни взаимоотношения с противоположния пол, ниско интелигентен, основно или незавършено следно образование“, цитира Цацаров заключенията на специалистите от института.

За разследването на строителната компания „Джи Пи Груп“, главният прокурор обясни, че е образувано досъдебно производство за пране на пари и е наложен запор на превод за 14 млн. евро от физическо лице. По думите му, парите били усвоявани от свързани лица и фирми, а на ДАНС е възложено да установи механизмите на финансирането на европейските проекти.

Цацаров коментира и продължаващия казус с българските граничари, които преди 10 години бяха нападнати от турски бракониери в морето и при схватката един от нарушителите беше застрелян от Михаил Цонков. Разследването срещу него беше прекратено след това, но сега турските власти са започнали ново производство.

„Държавата трябва да заеме много ясна и категорична позиция, че застава зад гражданите си и зад полицаите, които са бранили българската граница. Тези хора за защитавали държавната граница и сега държавата им дължи защита“, каза Цацаров и добави, че в никакъв случай не може да се говори за предаване на българските граждани на турската страна.

„Първо, такова искане няма. Второ, дори и да има, България не предава свои граждани, тъй като е направила резерва към тази разпоредба към Европейската конвенция за екстрадиция“, категоричен беше главният прокурор.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Даниела Н.
Даниела Н.
16 октомври 2018 16:56
Гост

Хайде прокуратурата да си върши работата и да не се занимава с политически анализи.
А още по-малко с политически проповеди.

Даниела Н.
Даниела Н.
16 октомври 2018 16:50
Гост

Случайно попаднах в този юридически форум и много ви се чудя на акъла.

Това, че е открито кой е извършил убийството не говори нищо за неговите мотиви.
Защо решихте, че никой не го е поръчал?

То е много чудно как пиян и дрогиран до безсъзнание човек ще причаква някого с часове в градинката. Ще го утрепе и изнасили жена в перфектна форма с черен колан, а после методично ще му прибере джиесема.
Обаче няма да се сети да не носи кървавите дрехи в къщи.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
16 октомври 2018 15:08
Регистриран

Впрочем, престъпниците също са високо интелигентни или си наемат такива люде.Те предварително проиграват сценария по няколко пъти така, че да изглежда деянието от наетия извършител да е по-близко до случайно, отколкото до преднамерено.И вкарвайки в букета от „достатъчното „данни множество факти, свързани с т.н.преследвани цели, целят да „объркат“разследващите достатъчно.И понеже спрямо ТЯх се иска бързина, за да „измъкнат“НА СВЕТЛО една от най-травиалните като „удобна“за нивото на обществото така, че основната цел-примерно сплашване на свободната журналистика, и без това прегърбена от слугинаж, както и съдийската т.н.власт, КОЯТО Е БЕЗ „КРЪВ“ВЪВ ВЕНИТЕ СИ , замръзнала от страх от управляващите в РБ, ДА… Покажи целия коментар »

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
16 октомври 2018 14:43
Регистриран

Властите излизат и говорят само при наличието на медиен скандал.И Е ТАКА.Но…дори и всички коментари ТУК да са съотносими и безспорно полезни, дори и в статията да има актуални съждения , то не следва да се мълчи за четири важни неща : 1Прокурор не може да прави публично тълкуване на факти и обстоятелства, събрани по реда на НПК, п р е д и по тяхнАТА ОТНОСИМОСТ да се произнесе независим съд със суверенни права.ТОВА Е ИЗКОННО ЗАДЪЛЖИТЕЛНО, но очевидно не се знае от един от тримата Големи, наричащ се Главен прокурор – НИЩО ЛИЧНО. 2.Главният заема публично политическа позиция. Той… Покажи целия коментар »

Петко
Петко
16 октомври 2018 12:58
Гост

За съжаление само при толкова драстични престъпления властите излизат да говорят и да обясняват, иначе не можеш да ги чуеш и видиш.

Граничар
Граничар
16 октомври 2018 11:58
Гост

Михаил Цонков тогава изпълни дълга към родината си. А сега да видим дали нашата мила държава ще заеме много ясна и категорична позиция и ще защити граничаря?

Анчо
Анчо
16 октомври 2018 11:52
Гост

Това не е първият политически сценарий! Некадърно е скалъпен и е логично да не издържи. Лошото е обаче, че отзвукът в чужбина беше неблагоприятен за нас.

Анонимен
Анонимен
16 октомври 2018 11:48
Гост

Надали Северин Красимиров е знаел коя е Виктория Маринова. Това в никакъв случай не е посегателство срещу разследващ журналист.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2018 13:07
Гост

Да бе, да! Много го интересуват Северин разследванията на Маринова, че да знае коя е.