Цвета Таскова, която преди три години предизвика тежка катастрофа с автобус на магистрала „Тракия“ и при нея загинаха шестима, а 17 души бяха ранени, вече е в затвора. От Върховния касационен съд (ВКС) съобщиха, че присъдата, с която Таскова беше осъдена на 4 години затвор, е оставена в сила и вече се изпълнява.

Инцидентът на „Тракия“ стана на 13 април 2018 г. в района на Вакарел. Тогава Таскова шофирала със 120 км/ч и опитала да изпревари автобуса, но се ударила в него и той паднал странично в канавката. По време на изпреварването жената завила вдясно, при което колата ѝ Рено „Меган“ с челната си дясна част се ударила в лявата странична част на автобуса. Последвало приплъзване, а в резултат от вклиняването на колата в автобуса, той се е наклонил надясно. Според разследващите за шофьора на автобуса е било невъзможно да го контролира. Заради инерционните сили пък част от пътуващите са счупили с телата си десните стъкла на автобуса и са изпаднали навън.

Обвинението срещу 33-годишната жена е, че не е осигурила странична дистанция при изпреварването на автобуса и така по непредпазливост е предизвикала катастрофата. За това престъпление Наказателният кодекс предвижда от 3 до 12 години затвор. Според прокуратурата катастрофата е била предотвратима, ако при изпреварването Таскова беше осигурила минималната странична дистанция.

Тя беше осъдена още на първа инстанция от Софийския окръжен съд на 4 години затвор, след като призна вината си и наказанието ѝ от 6 години беше намалено с 1/3. След това присъдата беше потвърдена от апелативния съд, който я оправда само за това, че случаят е особено тежък.

Таскова и защитата ѝ обжалваха пред ВКС с мотив, че и това наказание е явно несправедливо, тъй като е млада, с чисто съдебно минало, без други нарушения на пътя, оказала е помощ на пострадалите и се разкайва за случилото се. Според върховните съдии обаче високата обществена опасност на деянието не позволява по-лека присъда.

„Именно високата степен на обществена опасност на деянието, изводима от механизма на извършване на същото и от конкретните общественоопасни последици, не позволяват на ВКС да удовлетвори защитното искане за смекчаване обема на приложената по отношение на подсъдимата наказателна репресия. Допълнителното смекчаване на приложената спрямо подсъдимата наказателна репресия в исканата с жалбата посока би се явило прекомерно снизходително, с оглед установените отегчаващи отговорността ú обстоятелства“, пише в окончателното решение.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Адвокат със сак
Адвокат със сак
29 октомври 2021 8:51
Гост

Слагат се колани.

Това е ужас – ВКС не е разгледал това.-тук ми паднаха в очите.

Любител
Любител
27 октомври 2021 17:08
Гост

Съдът се е произнесъл с окончателен акт, и явно е виновна. Но още на времето се питах как така кола от тон и половина може да изблъска над двадесет тонна машина ? Явно е имало как. Но още не съм намерил отговор.

...
...
27 октомври 2021 23:02
Гост

Има един лаф, малкото камъче каруца обръща. Всичко е физика, но явно много си й се чудил на тази наука в училище…

Петрова
Петрова
27 октомври 2021 14:38
Гост

И да не почнете сега да коментирате, че катастрофата е станала, понеже жените са лоши шофьори. Вижте статистиката преди това – поне 80 процента от тежките инциденти са предизвикани от мъже.

Петров
Петров
27 октомври 2021 14:39
Гост

Това също е сексистко изказване.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2021 14:55
Гост

Няма да почнем, ама всеизвестна е фразата за жената шофьор и зеления кон!

Дичо
Дичо
28 октомври 2021 2:32
Гост

Всяко правило си има изключение.

Краси
Краси
27 октомври 2021 14:38
Гост

Най-накрая да има решение по това дело.

Михаил
Михаил
27 октомври 2021 14:39
Гост

При това е окончателно. Все пак трябваше да дадат възможност да се обжалва.

Коце
Коце
27 октомври 2021 14:36
Гост

Справедливо наказание, добре, че не е условно както е обичайно при катастрофи дори с жертви.

Геро
Геро
27 октомври 2021 14:35
Гост

Има отегчаващи отговорността й обстоятелства! За мен 4 години не са справедлива присъда спрямо близките на загиналите.

Anonimen
Anonimen
27 октомври 2021 14:32
Гост

Какво значи, че е млада, с чисто съдебно минало, без други нарушения на пътя. Отнела е човешки животи!

Алипиев
Алипиев
27 октомври 2021 14:33
Гост

Малко са й дали даже.

Димо
Димо
27 октомври 2021 14:31
Гост

Голяма трагедия! До тук води безрасъдното шофиране.

Лазар
Лазар
27 октомври 2021 14:31
Гост

Да ги пита човек за къде бързат?